2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Horvát-magyar kulturális munkaterv

2005. július 9.
Három évre szóló kulturális együttműködési munkatervet írt alá szombaton Dubrovnikban Bozo Biskupic horvát és Bozóki András magyar kulturális miniszter, aki a Dubrovniki Nyári Fesztivál hétvégi megnyitójára utazott az Adria-parti városba.

(mti) A megállapodás értelmében a felek színházi és modern táncművészeti együttesek kölcsönös vendégjátékait, kulturális napok, illetve filmhetek rendezését támogatják, felváltva hol az egyik, hol a másik országban, népi táncegyüttesek ugyancsak kölcsönös előadókörútját irányozzák elő.

Külön figyelmet fordít Budapest és Zágráb a magyarországi horvát, illetve a horvátországi magyar nemzeti kisebbség egyéni és kollektív jogainak biztosítására, a regionális és összeurópai kulturális együttműködésre, valamint az Európai Unió és a Közép-európai Kezdeményezés kulturális programjainak megvalósítására. A két ország együttműködik a tárgyi és az ingatlanörökség megőrzésében, kutatásában és helyreállításában.

Magyarország a megállapodásban felajánlja: átadja Horvátországnak tapasztalatait arról, hogy mint tagország hogyan hasznosítja az EU strukturális és kohéziós alapjaiból neki juttatott támogatásokat, valamint, hogy hogyan kell kialakítani a kultúra regionális kereteit és új támogatási modelljét.

A magyar kulturális miniszter Dubrovnikban találkozott macedón kollégájával, Blagoja Sztefanovszkival, akivel két hete Budapesten írta alá a két ország kulturális kapcsolatainak megteremtését lehetővé tévő megállapodást. Sztefanovszki meghívta magyar kollégáját az Ohridi Nyári Fesztivál augusztus 19-20-i záró ünnepélyére. A fesztiválon magyar művészek is fellépnek.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok