2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Még az idén megkezdődhet a berlini Collegium Hungaricum új otthonának építése

2005. április 4.
Optimista forgatókönyvvel számolva idén októberben, vagy novemberben megkezdődhetnek a berlini Collegium Hungaricum új otthonának építési munkái a német főváros központjában, a magyar állam birtokában lévő telken, az átadásra 2006 végén, vagy 2007 elején kerülhet sor - nyilatkozta Bozóki András kulturális miniszter, aki politológusi konferencián vett részt Berlinben és német kulturális illetékesekkel tárgyalt.

A külügyminisztériumban, illetve a kulturális tárca államtitkárával, Kurt Newemann-nal folytatott megbeszélések középpontjában a németországi magyar kulturális évad szervezési kérdései álltak. Az évadra 2006 első felében kerülne sor. Mint a magyar miniszter jelezte: lehetőségként felvetődött, hogy német kulturális évad is legyen Magyarországon. Egy hónapon belül eldől, hogy a lehetőségből bizonyosság lesz-e.

Bozóki jelezte azt is, hogy már a magyar kulturális évad programjának összeállításába is be kívánják vonni a német felet; csak olyan rendezvényeket kívánnak Németországban megszervezni, amelyekre "bejön a közönség". Az évad lényegében a 2006-os labdarúgó világbajnokságig tart.

A miniszter tájékoztatást adott az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó magyarországi versengés állásáról. 2010-ben egy magyar és egy német város lehet kulturális főváros. Németországban a Ruhr-vidéket is képviselő Essen maradt állva a versenyben, illetve a német-lengyel határon fekvő Görlitz, amely lengyel partner bevonásával szeretné lebonyolítani a rendezvénysorozatot. Magyarországon még hét város reménykedik a páratlan európai nyilvánosságot biztosító cím elnyerésében.

Bozóki felkérte az ösztöndíjakat nyújtó berlini intézmény, a Wissenschaftskolleg professzorát, Wolf Leppeniest, hogy vegyen részt a magyarországi európai kulturális főváros kiválasztásában. A Wissenschaftskollegben ösztöndíjasként Bozóki András is megfordult, s ugyancsak élvezte az intézmény nyújtotta lehetőséget Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter is.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok