2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ismét alapként működik majd a Nemzeti Kulturális Alapprogram

2005. január 13.
Ismét Nemzeti Kulturális Alap néven, elkülönített állami pénzalapként kívánja működtetni a kulturális és a pénzügyi tárca a Nemzeti Kulturális Alapprogramot (NKA) - közölte Hiller István kulturális miniszter.

MTI - A tárca vezetője azon az eseményen beszélt erről, amelyen átadta az NKA 58 szakmai kurátorának megbízólevelét.

Hiller István reményének adott hangot, hogy ez a csekély átalakítás sok-sok száz és ezer embernek több pénzt, nagyobb lehetőséget, könnyebb ügyintézést, a művészetben és a kultúrában nagyobb szabadságot fog hozni. Közölte: a szaktárca az elkövetkező hónapokban megteszi a szükséges törvénymódosításokat.

A miniszter elmondta: őszintén reméli, hogy a parlamentben nemcsak a többségben lévő pártok támogatják majd az átalakítást, amelynek eredményeként a következő naptári évtől alapként működhet a jelenlegi alapprogram.

"Az, hogy alap lesz, az eldőlt, ez nem szakmai, és nem művészeti kérdés, ez politikai döntés kérdése" - mondta Hiller István.

A szaktárca háttéranyaga szerint a Nemzeti Kulturális Alapot 1993-ban a Magyar Országgyűlés elkülönített állami pénzalapként hozta létre a "kultúratámogatás függetlenségének, pártatlanságának és demokratizmusának minél teljesebb megvalósítása érdekében".

Az alap költségvetési önállóságát "az elkülönített állami pénzalap státusz, valamint a kulturális járulék bevezetése biztosította. Ez a megoldás nyújtott garanciát arra, hogy a kultúratámogatás ne attól függjön, hogy az évi szokásos költségvetési harcban éppen melyik tárca kerekedik felül".

Az 1999. január 1-jén hatályba lépett költségvetési törvény azonban pénzügytechnikai érvekre hivatkozva megszüntette az NKA elkülönített állami pénzalap státuszát, és a bevételt Nemzeti Kulturális Alapprogram néven a szaktárca fejezetének egyik alcímébe helyezte - olvasható az NKA történetét felidéző ismertetőben.

Az NKA 16 állandó szakmai kollégiumában összesen 132 kurátor dolgozik. A kollégiumi tagok mandátuma három évre szól, egy alkalommal további egy évre meghosszabbítható. A kollégiumi elnökök mandátuma kétéves, amely szintén egy évvel meghosszabbítható.

A mostani tisztújítással a 16 szakmai kollégium közül tíz kapott új elnököt.

Az NKA kurátorai az elmúlt négy évben 320 ülést tartottak, több mint 29.000 pályázatra 26,1 milliárd forintot osztottak szét. Az NKA tavaly 8,7 milliárd forint felett rendelkezett.


Hiller István és a Szépirodalmi kuratórium új elnöke, Vámos Miklós
Hiller István és a Szépirodalmi kuratórium új elnöke, Vámos Miklós

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok