2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jordániában tárgyalt a kulturális miniszter

2005. szeptember 4.
Egy magyar-jordániai kulturális munkaterv előkészítéséről tárgyalt hétvégi jordániai hivatalos látogatásán Bozóki András.
A jordán és a magyar kulturális miniszter
A jordán és a magyar kulturális miniszter

(MTI) A kulturális miniszter tárgyalást folytatott jordániai kollégájával, Amin Mahmúddal és Alia Buran idegenforgalmi és műemlékügyi miniszterrel, találkozott Adnan Badran miniszterelnökkel és Haszan ibn Talal herceggel, a Római Klub elnökével. A látogatás során a miniszter találkozott a Magyarországon tanult jordániai diákok klubjának tagjaival is.

Amin Mahmúddal egyetértettünk abban, hogy a két ország között legyen egy kulturális munkaterv, ilyen még soha sem volt a magyar-jordániai viszonyban. A szándéknyilatkozatnak az első változata elkészült, és meghívtam a jordániai kulturális minisztert a novemberi budapesti kulturális miniszteri találkozóra. Reményeim szerint akkor, novemberben fogjuk aláírni a magyar-jordániai kulturális munkatervre vonatkozó szándéknyilatkozatot - közölte Bozóki András telefonon az MTI-vel.

Mind Mahmúddal, mind a műemlékvédelmi miniszterrel is tárgyaltunk arról, hogy a magyar régészeknek nyújtson Jordánia lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjanak az itteni ásatásokba. A tárgyalások harmadik témaköre a zenei csere volt, amit szeretnénk kialakítani, különös tekintettel a népzenére, a népművészekre, és arra, hogy jordániai népzenészek megjelenhessenek Budapesten, és magyar népi muzsika, például a Muzsikás együttes, bár konkrétan nem beszéltünk egyetlen együttesről sem, kaphasson bemutatkozási lehetőséget Jordániában - hangoztatta a miniszter.

Bozóki elmondta, mindkét fél lát esélyt az együttműködésre a zenepedagógia területén, a Kodály-módszer itteni népszerűsítésében. A miniszter arról is tájékozódott, hogy Jordánia, amelyik társult viszonyban van az Európai Unióval, milyen kapcsolatokat ápol az EU-val.

A felek sokat várnak az MTA és a jordániai Királyi Tudományos Társaság szándéknyilatkozattal és munkatervvel megerősített együttműködésétől. - Érdekes tudományos kapcsolatokról is beszéltünk, kapcsolatépítésre a demokratizálás témakörében, a kultúrák közötti párbeszéd erősítésében, különös tekintettel a vallások különbözőségére, vallás és politika viszonyára - tette hozzá Bozóki.

A kulturális miniszter tiszteletére vasárnap este vacsorát adott Haszan ibn Talal herceg, a jordániai uralkodó öccse, a Római Klub elnöke, aki jelentős értelmiségi körökben bír befolyással. Haszan herceg már korábban meghívást kapott a Tudományos Világfórum (WSF)) novemberi budapesti rendezvényére.


Haszan herceg, Bozóki András és feleségeik
Haszan herceg, Bozóki András és feleségeik

Bozóki András és Adnan Badran jordán miniszterelnök
Bozóki András és Adnan Badran jordán miniszterelnök

Alia Buran idegenforgalmi és műemlékügyi miniszter, Bozóki András és Amin Mahmúd kulturális miniszter
Alia Buran idegenforgalmi és műemlékügyi miniszter, Bozóki András és Amin Mahmúd kulturális miniszter

Bozóki András találkozott a Magyarországon tanult jordán diákok társaságának vezetőivel, akiktől emlékplakettet vett át
Bozóki András találkozott a Magyarországon tanult jordán diákok társaságának vezetőivel, akiktől emlékplakettet vett át

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok