2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

José Carreras: fantasztikus akusztikájú koncertterem

2005. március 15.
Fantasztikus akusztikájúnak nevezte a Nemzeti Hangversenytermet az új Művészetek Palotájában José Carreras, a világhírű spanyol operaénekes a hivatalos hétfő esti megnyitó előtt tartott hangpróbán a dél-pesti kulturális központban.

(mti) A neves tenor mindössze egy napra érkezett a magyar fővárosba, hogy "beénekelje" a koncerttermet, amelynek kiváló minőségét az amerikai ARTEC akusztikus tervező cég és vezetője, Russell Johnson neve garantál. (Az esti gálaműsor több száz külföldi vendége között van az amerikai mérnök is.)

José Carreras egy katalán dalt, Morera: L'oreneta című szerzeményét, illetve a nápolyi Rendine: Vurria című számát adta elő zongorakísérettel hétfőn délután, majd szűk körű sajtóbeszélgetésen dicsérte a jellegzetes "cipős doboz" formájú koncerttermet.

José Carreras, az esti gálaműsor díszvendége azt mondta: számára boldogság, hogy ha egy ilyen hangversenytermet bárhol a világon felépítenek.

Úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek érzi, hogy erre a kicsinek tűnő feladatra, a beéneklésre őt kérték fel.

Az operaénekes - aki legutóbb tavaly szeptember 22-én adott jótékonysági koncertet Budapesten az Erkel Színházban - azt mondta: mindig szívesen jön vissza Magyarországra, szereti a magyar közönséget.

José Carreras 1946-ban született Barcelonában, a katalán fővárosban. Nagyon fiatalon világhírű lett: 28 évesen már 24 különböző operaszerepet énekelt el, debütált a világ négy legnagyobb operaházában, Bécsben, Londonban, New Yorkban és Milánóban.

A '70-es évektől a világ leghíresebb fesztiváljain is szerepelt. A '80-as években óriási sikert aratott Verdi Requiemjében, felejthetetlen alakítást nyújtott Kalaf szerepében, Puccini Turandot-jában. Abban az időszakban Budapesten is vendégeskedett, énekelt egyebek között a Don Carlos című operában és a Toscában.

Karrierje csúcsán, 1987-ben leukémiát állapítottak meg Carreras-nál, orvosai csak tíz százalékos túlélési esélyt adtak neki. A több hónapos kezelés nyomán, hihetetlen életerejének is köszönhetően az énekest kigyógyították betegségéből.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok