2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

József Attila-emlékév - megnyitó, programok

2005. január 7.
Magyarországi településeken és külföldön több száz programot rendeznek az idén József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából; az emlékévet pénteken, Attila napján nyitotta meg Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára Budapesten.
Rudi Zoltán MTV elnök, Vass Lajos politikai államtitkár, Fenyő D. György, Hobo. MTI fotó
Rudi Zoltán MTV elnök, Vass Lajos politikai államtitkár, Fenyő D. György, Hobo. MTI fotó

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a költő Ars Poetica című versének egyik gondolatával, "A mindenséggel mérd magad" verssorral indítja útjára a december 3-án, József Attila halálának évfordulóján záruló emlékévet.

Vass Lajos reménye szerint a megemlékezésekkel az emberek újabb erőt és hitet kapnak a költészet nagyságáról.

A legkülönfélébb emlékprogramok - kiállítások, felolvasó estek, tv-műsorok, konferenciák és egyéb események - kapcsán az államtitkár kiemelte: a minisztérium egy-egy irodalmi, zenei és képzőművészeti pályázatot hirdet olyan programok támogatására, amelyek a poéta irodalmi jelentőségének jobb megértetésére, a költői életmű népszerűsítésére törekszenek.

A centenárium méltó megünneplésére nyomtatott és elektronikus kiadványokkal, folyóiratok megjelentetésével, továbbá tudományos, ismeretterjesztő és közművelődési rendezvények szervezésével január 22-ig pályázhatnak önkormányzatok, intézmények, alapítványok és társaságok.

Az NKÖM a Pécsi Szimfonikus Zenekarral közösen írja ki az év elején a József Attila zeneszerzői pályázatot.

A képzőművészeti pályázat keretében a költő verseinek grafikai adaptációival lehet jelentkezni.

Vass Lajos elmondta, hogy a költészet napján - amelyet hagyományosan április 11-én, József Attila születésnapján rendeznek meg - a Nemzeti Színházban és az Új Színházba tartanak felolvasó estet.

József Attila szellemében rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, a nyári kapolcsi művészeti fesztivált és az ünnepi könyvhetet; a Magyar Tudományos Akadémián konferenciákat, a Mindentudás Egyetemén előadásokat tartanak. József Attila költészete újabb tizenhárom idegen nyelven lát napvilágot az idén.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban digitális vándorkiállítás nyílik január 21-én. Az irodalomtörténeti tárlat 14 városba, a többi között Párizsba, Berlinbe, Bécsbe, a legnagyobb magyar városokba és több határon túli magyar településre "látogat" el.

A Kopogtatás nélkül című képzőművészeti kiállítás - Janet Brooks Gerloff festőnő József Attila-versek adaptációjára készült képeivel - szintén több helyszínen, Berlinben, Budapesten, majd Aachenban lesz látható.

A költő születésének évfordulójához kapcsolódva a külföldi magyar kulturális intézetek és külképviseletek is több megemlékezést szerveznek. Párizsban Fejtő Ferenc, a költő kortársa elnökletével emlékbizottság alakult a programok összehangolására.

Vass Lajos elmondta: a jubileum rangját emeli, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a centenáriumot felvette a Nevezetes Évfordulók Listájára, amelynek megünneplését tagállamainak javasolja.

Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke azt mondta: az MTV kötelességének tekinti, hogy az MTV a lehető legnagyobb "felületen" és legjobb minőségben kísérje figyelemmel az emlékév eseményeit.

Kettő, illetve majdan három csatornájukon a magazin-, hír- és tudományos műsorokban, portréfilmekben és egyéb programokban emlékeznek meg József Attiláról; tavasszal napi telefonos vetélkedőt indítanak. Mint hozzátette, mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy az emlékév ízléstelen kampánnyá váljék.

A centenárium alkalmából A Kozmosz éneke címmel internetes játék indult pénteken. A www.emlekev.hu címen elérhető művelődéstörténeti-irodalmi vetélkedő célja elsősorban az, hogy megszerettesse a fiatalokkal az 1937-ben, harminckét éves korában elhunyt József Attila verseit.

A játék ötletadója és kidolgozója, Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke elmondta: a költővel és korával egyaránt foglalkozó ezer kérdést négy nehézségi kategóriába csoportosította; a vetélkedő fődíja egy háromnapos párizsi út két fő részére.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma várhatóan márciusban jelenteti meg a 250 millió forintos állami költségvetésű emlékév legfontosabb eseményeit tartalmazó programfüzetet.

A sajtótájékoztatón megjelent az elmúlt év december 3-án, Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével megalakult József Attila Emlékbizottság több tagja is.

Az emlékév nyitónapján mutatja be Földes László (Hobo) új előadói estjét Tudod, hogy nincs bocsánat címmel a budapesti MU színházban. A művész az esttel - amelyen 34 vers hangzik el - később országos és határon túli körútra indul.

A centenáriumi programsorozat végén, december 3-án avatják fel József Attila felújított síremlékét és a körülötte levő emlékparkot a Fiumei úti sírkertben.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok