2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

József Attila-emlékév Párizsban

2005. március 29.
Ezen a héten is folytatódnak a József Attila-emlékév párizsi rendezvényei Március 30-án és 31-én "József Attila új megközelítésben" címmel kétnapos nemzetközi konferencia zajlik a Párizsi Magyar Intézetben. Ugyancsak 30-tól tekinthető meg a párizsi UNESCO székház Ségur csarnokában - a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével készült - József Attilát bemutató multimédia tárlat, amelyet Benedek András, a NKÖM közigazgatási államtitkára nyit meg Koichiro Matsuura UNESCO-főtitkár jelenlétében. Március 31-én 19 órakor irodalmi estre kerül sor "Mítoszok és lázadások. Fiatal költők és József Attila" címmel Jónás Tamás, Lackfi János költők és Gubányi György gitárművész részvételével.

Folytatódnak az UNESCO által is József Attila-emlékévnek nyilvánított centenárium eseményei Párizsban. 30-án és 31-én "József Attila új megközelítésben" címmel kétnapos nemzetközi konferencia zajlik a Párizsi Magyar Intézetben. A konferencia első napját Fejtő Ferenc nyitja meg 10 órakor. Délelőtt az érdeklődők - Kassai György elnökletével - Tverdota György, François Sauvagnat, Michel Ciardi, Georges Baal és Iris Maroczi előadásait hallgathatják meg. Délután a levezető elnök Horváth Iván, az előadók pedig Horváth Andor, Bárdos László, Kassai György, Angyalosi Gergely és Pór Péter lesznek. 31-én a délelőtti ülést Angyalosi Gergely vezeti, a résztvevők pedig Cseke Ákost, Baptiste Belleau-t, Sophie Aude-ot és Erdődy Editet hallhatják. Délután kerül sor Horváth Iván, Diener Péter, Benjamin Janicaud, Antoine Seel és Jean-Paul Faucher előadására. A konferenciát fő szervezője, Tverdota György konklúziója fejezi be.


A Párizsi Magyar Intézetben rendezett események sorát március 31-én 19 órakor "Mítoszok és lázadások. Fiatal költők és József Attila" című irodalmi est zárja. A program a mai fiatal költők és az örökifjú József Attila világát szembesíti, Jónás Tamás Herder-ösztöndíjas és Lackfi János József Attila- és Salvatore Quasimodo-díjas költők, valamint Gubányi György gitárművész részvételével magyar és francia nyelven.

József Attilát azonban nemcsak a magyar kultúra központjában ünneplik Párizsban. Március 30-ától április 7-ig az UNESCO párizsi székházának Ségur csarnokában tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével készült József Attilát bemutató multimédia tárlat. A kiállítást Benedek András, a NKÖM közigazgatási államtitkára nyitja meg Koichiro Matsuura UNESCO-főtitkár, valamint Fejtő Ferenc jelenlétében. A megnyitón Gődény Márta zongoraművész Bartók-darabokat játszik.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok