2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A József Attila-emlékév zárása - koncert az Olasz Intézetben

2005. december 5.
A József Attila-emlékév zárónapján, szombaton a Pannon Filharmonikusok ünnepi koncertet adtak a budapesti Olasz Kultúrintézetben; Bozóki András kulturális miniszter Hamar Zsolt karnaggyal átadta a zeneszerzői pályázat győztesének járó oklevelet.

A koncert előtt mondott beszédében Bozóki András úgy fogalmazott: József Attilával az elmúlt egy évben bárki összefuthatott, az ő sorai néztek vissza az utcai plakátokról, a metrószerelvények posztereiről, és az ő gondolatai csendültek fel a mozikban, a filmvetítések előtt.

Az is találkozott a száz éve született költővel, aki egyébként nem olvas verseket; József Attila a verseskötetek lapjairól átszűrődött a hétköznapokba - a miniszter ezt tartotta az emlékév egyik legnagyobb eredményének. A költő mítosza úgy lett mindenkié, hogy közben senki sem sajátíthatta ki - fűzte hozzá.

A világszerte megrendezett több mint 500 program értékelése szerint arról tanúskodik, hogy az emlékév sikeres és egy világirodalmi klasszikushoz, a 20. század egyik legnagyobb költőjéhez méltó volt.

A hangversenyen egy-egy Liszt-, Bartók- és Kodály-darab csendült fel, és megtartották az emlékév zeneszerzői pályázatán első helyezést elért Sándor László: Felhők című művének ősbemutatóját.

A kortárs zeneszerzői pályázatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Pannon Filharmonikusok hirdették meg "József Attila élete és költészete által ihletett zenemű" komponálására. A pályázatot elbíráló zsűri elnöke, Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója szerint a tizenkét jeligés pályamű közül a nyertes mű magas szakmai színvonalon megkomponált, kiérlelt kompozíció; figyelemre méltó a darab költőisége, a zeneszerző finomságok iránti érzékenysége és a hangszerelés színekkel teli gazdagsága.

Az 1975-ös születésű Sándor László a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett hegedűtanári és kamaraművészi diplomát. Zeneszerzéssel autodidakta módon foglalkozik, öt éve vezeti az Animato Kamarazenekart.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok