2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

József Attila-szobrot avattak Lillafüreden

2005. április 11.
Emlékművet állítottak József Attilának Lillafüreden, Óda című verse születésének színhelyén; az alkotást a költő születésének századik évfordulója alkalmából vasárnap leplezte le Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára.
Vass Lajos politikai államtitkár
Vass Lajos politikai államtitkár

(MTI) A lillafüredi Palotaszálló bejárata előtt eddig márványtábla emlékeztetett az 1933-as IGE - Írók Gazdasági Egyesülete - kongresszusára és az Óda című vers megszületésének színhelyére.

A szoborkompozíciót a miskolci önkormányzat megbízásából Varga Éva miskolci szobrászművész készítette. A műalkotás a szálló teraszos részén, a palota melletti sétány kőpárkánnyal szegélyezett íves kiszögellésében, a hegyről lezúduló vízesés előtti területen kapott helyet.

Vass Lajos az avatáson arról beszélt, hogy az Óda "a világ egyik legszebb szerelmi vallomása, (...) Lillafüred büszke lehet rá, hogy nevéhez kötődik a magyar szerelmi líra egyik gyöngyszeme".

József Attiláról szólva nem elég azt mondani, hogy ellenmondásokban bővelkedő élete volt, mert az volt nemzedéke szinte valamennyi jelentősebb tagjának is, ám a korán árvaságra jutott költő mintha a többieknél is sebezhetőbb, kiszolgáltatottabb lett volna - mondta az államtitkár.

A politikus úgy vélekedett, hogy József Attila mindennapos táplálékunk lett, "nyughatatlan, megállapodásra képtelen szelleme, politikai fordulatokban gazdag életútja, kétségbeesésbe torkolló szeretetvágya (...) erősen hat képzeletünkre."

Talán ő az egyetlen olyan költő a tananyagban, akit a felnőtté válás küszöbén álló fiatalok a sajátjuknak éreznek - mondta Vass Lajos.

Az államtitkár elmondta: a kulturális tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ösztönözze a József Attila emlékét ápoló alkotások, kiadványok létrejöttét, rendezvények szervezését Magyarországon és határokon túl egyaránt.

"Elsősorban a fiatalokat akarjuk buzdítani, olvassák és szeressék a száz éve született modern költőt" - hangsúlyozta.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere arról szólt, hogy a város gazdag és tartalmas programsorozattal emlékezik meg a költő születésének centenáriumáról.

Az emlékmű bronzból és kőből készült: József Attila életnagyságú alakja a mögötte húzódó 110 centiméter magas párkánynak támaszkodik. A kompozíció lényeges eleme a talajra és a párkányra vetődő női árnyék, amelynek foltját az Óda című vers betűi rajzolják ki.

Vass Lajos megjegyezte: "ez egy olyan emlékmű, ami évtizedek múlva is arra emlékeztet minket, hogy járt itt valaki, aki egyszer közénk tartozott, elment, de szavait örökre itt hagyta nekünk."


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok