2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Karélia - közelebbről

2005. október 12.

A kivételes természeti adottságokkal és kulturális értékekkel rendelkező országgal, ahol közel 100.000 finnugor rokonunk él, az utóbbi fél év során immár állandó kulturális kapcsolat alakult ki. A karél kulturális miniszter, Galina Brun ez év júniusában találkozott először Vass Lajos politikai államtitkárral, s állapodott meg rendszeres kulturális csereprogramokról; ezt követően már a nyáron megérkezett az első, autentikus karéliai folklórt játszó együttes Magyarországra. Október 11-én a miniszterasszony együttműködési keretmegállapodást kötött a moszkvai Magyar Kulturális Központtal, amelynek aláírásánál jelen volt a moszkvai kormány régióközi és nemzetiségi bizottságának elnökhelyettese, valamint a kulturális bizottság külügyi vezetője is. (Hasonló megállapodás van érvényben a Hanti-Manszijk Autonóm Körzet, a Mari Köztársaság, valamint az Udmurt Köztársaság és központunk között.)

Az aláírási ceremónia után a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő karéliai népi együttes kamaracsoportja, az Exprompt kvartett adott koncertet a Magyar Kulturális Központ dísztermében. A népi hangszereken - dombra, balalajka, balalajka-bőgő és akkordeon - játszó fiatal muzsikusok karéliai folklórra épülő, rendkívül izgalmas improvizációs stílust alakítottak ki, s egyik legfőbb feladatuknak az ugyancsak etnozenei irányt művelő kortárs karél zeneszerző, Albin Repnyikov műveinek megszólaltatását tartják. A különleges zenei csemege mellett a zsúfolásig megtelt nézőtér előtt sikert arattak az ugyancsak karél nemzetiségű Olga Matvejeva közreműködésével előadott orosz románcok is, a legnagyobb tapsot azonban a nagy filmslágerek, népszerű dallamok adaptációi váltották ki (pl. A. Piazzola "Libertango"-ja). A számos nemzetközi fesztiválon díjazott együttes fellépésének jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy következő koncertjük színhelye a legnagyobb moszkvai hangversenyterem, a Csajkovszkij.

A moszkvai intézet finnugor kultúrákat bemutató programsorozata Mordóviával folytatódik, s jelenleg is tart még a mari népviseleti kiállítás.


Az Exprompt kvartett
Az Exprompt kvartett

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok