2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Képtárat avattak Miskolcon

2005. december 14.
Világszínvonalú alkotók munkáiból nyílt meg a miskolci Herman Ottó Múzeum képtára; a gyűjteményt másfél év után láthatja újra a közönség.
Bozóki András a megnyitón
Bozóki András a megnyitón

Középen Koncz Erika helyettes államtitkár
Középen Koncz Erika helyettes államtitkár

(MTI) - A háromszáz négyzetméteres kiállító tér zsúfolásig megtelt a megnyitó előtt. Bozóki András kulturális miniszter beszédében elmondta: a hatalmas érdeklődés azt mutatja, hogy a borsodi megyeszékhelyen kiemelt helyen szerepel a kultúra, méltán gondolják úgy a művészetet kedvelők, hogy "Miskolc ismét letett valamit az asztalra".

Hozzátette: a megújult múzeumban a világszínvonalú állandó kiállítás mellett időszakos tárlatok is helyet kaphatnak.

"A magas kultúrát nem szabad bezárni néhány csodálatos palotába, hanem közel kell hozni mindazokhoz, akik érdeklődnek iránta" - hangsúlyozta a miniszter.

Kormos Dénes, a megyei közgyűlés alelnöke arról számolt be, hogy a miskolci Herman Ottó Múzeumban található az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti gyűjteménye, ezeket a műalkotásokat a látogatók ismét megcsodálhatják.

A képtár megnyitása ünnep, ugyanis a gyűjtemény - nagy hagyatékok révén - a XVIII-XIX. századi magyar művészet egészét reprezentálja. Kiemelten ad számot Miskolc, Borsod megye és az egész ország képzőművészeti múltjáról és jelenéről - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás jelentőségét - az itt lévő műalkotások nagy számán túl - elsősorban az bizonyítja, hogy a magyar nemzeti festészet valamennyi kiemelkedő művészének remekét tartalmazza, és ezek segítségével "Mányokitól Moholy-Nagy-ig bemutatható nemzeti festészetünk".

Veres László, a múzeum igazgatója arról szólt, hogy az országos jelentőségű képtár mellett a múzeum "látogatóbarát terekkel" is gazdagodott, ahol kávézó, múzeumi bolt és ruhatár várja a látogatókat.

A mintegy 80 millió forintos beruházás felét pályázati forrásból, a fennmaradó részt önkormányzati támogatásból és saját erőből biztosították - mondta az igazgató.











 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok