2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ki lesz az új kulturális miniszter Szlovákiában?

2005. május 21.
Tíz nap ódzkodás után szombaton aláírta az önként távozó kulturális miniszter, Rudolf Chmel lemondását Ivan Gasparovic szlovák államfő.

(MTI) - Chmel, a magyar-szlovák irodalmi és kulturális kapcsolatok kutatója, Csehszlovákia, majd rövid ideig még az 1993-ban önállósult Szlovákia egykori budapesti nagykövete az Új Polgári Szövetség (ANO) színeiben Mikulás Dzurinda 2002-es választások nyomán megalakult, jelenlegi kormányának volt a kulturális minisztere. Hosszú ideje nem titok, hogy Chmel távozni kíván a kulturális tárca éléről. Azt is tudni lehet, hogy miért: a kultúra alultápláltsága, a művelődéssel szemben növekvő kormányzati és a pártján belüli közöny, a húsz éve épülő és máig befejezetlen Szlovák Nemzeti Színház ügyének megfeneklése igazolni látszik Chmel egykori aggodalmait, amelyek miatt annak idején csak rábeszélésre vállalta a miniszteri megbízatást - derült ki Rudolf Chmel korábbi nyilatkozataiból.

A mindenkori gyakorlathoz mérten igen szokatlan volt, hogy amikor a már tavaly, majd februárban is leköszönésre készülő miniszter végül május 11-én átadta lemondását az államfőnek, Gasparovic nem mondott azonnal igent, majd döntését még további tíz napig halogatta, mialatt Chmel egyszer meg is sürgette, mondván: ugyan hadd mehessek már !

Akkor már tudni lehetett, hogy Rudolf Chmel utódja Frantisek Tóth, az oktatási tárca államtitkára lesz. A Pavol Rusko gazdasági miniszter vezette ANO ugyanis rögtönzésnek látszó módon, azok után nevezte meg jelöltjét a kulturális tárca élére, hogy az előző napokban kialakult oktatásügyi zűrzavar, a matematika-érettségi vizsgák kényszerű megismétlése nyomán kirobbant botrány miatt az oktatási tárca vezéráldozattal tartozik. Tóth azonban nem kívánt távozni az oktatási tárca államtitkári posztjáról, de csak addig, amíg pártja fel nem kínálta neki a megüresedő miniszteri székét. Úgy tűnik azonban: Ivan Gasparovic államfő nem lelkesedik azért, hogy pedagógus vegye kezébe a kultúrát, amelynek leromlott állapotát épp Chmel távozásának indoklása teszi még láthatóbbá. Szombaton, Chmel lemondásának elfogadása után Gasparovic szóvivője nem vállalkozott a kézenfekvő kérdés megválaszolására: kinevezi-e az államfő Frantisek Tóthot oktatási miniszternek ?


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok