2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítássorozat József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából

2005. április 13.
Az évforduló kapcsán rendezett kiemelkedő események egyike ez a kiállítássorozat, melynek védnöki szerepét a Német Szövetségi Köztársaság elnöke Horst Köhler és a Magyar Köztársaság elnöke Dr. Mádl Ferenc vállalta. A kiállítás kurátora Wirtz Ágnes.

Berlin - Budapest - Aachen 2005

A költő születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO kiemelt feladatának tartja, hogy József Attila és művei kellő figyelmet és elismerést kapjanak világszerte. A Szépművészeti Múzeum kiállítását Benedek András, az NKÖM közigazgatási államtitkára nyitotta meg.

A kiállítás középpontjában Janet Brooks Gerloff képei és József Attila versei állnak, melyek rendkívüli nyelvikifejezőereje és expresszivitása nagy hatást gyakoroltak a festőnőre. Ebből a művészi találkozásból, a "vers és a festmény" négykezeséből született a kopogtatás nélkül ciklus. E kiállítás kapcsán nem a "mi" József Attilánkat látjuk majd a festővásznon, hanem egy "kívülálló" képeit. Egy szubjektív művész tükrében 40 képbe sűrítve találkozhatunk a költő legfontosabb témáival.

A Németországban élő amerikai származású Janet Brooks Gerloff az 1990-es évek eleje óta irodalmi és zenei művek művészeti újraértelmezésével foglalkozik. Képi világát egzisztenciális helyzetek, emberi konfliktusok, hangulatok, érzések határozzák meg. 1990-ben megkapta a Rajnai Művészeti Díjat, tagja a Berlini Művészeti Szövetségnek és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. Janet Brooks Gerloff Aachenben él és dolgozik, képei számos gyűjteményben megtalálhatóak.


Mácsai Pál, a háttérben Fejtő Ferenc
Mácsai Pál, a háttérben Fejtő Ferenc

Benedek András közigazgatási államtitkár nyitotta meg a kiállítást
Benedek András közigazgatási államtitkár nyitotta meg a kiállítást

Az eseményt meglátogatta Mádl Ferenc államfő is, képünkön Baán László múzeumi főigazgató társaságában
Az eseményt meglátogatta Mádl Ferenc államfő is, képünkön Baán László múzeumi főigazgató társaságában


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok