2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kihirdették a Közkincs Program eredményét

2005. szeptember 16.
A Közkincs-program keretében 185 kistelepülés jut összesen 2,7 milliárd forint kedvezményes hitelhez, amelyet infrastruktúra-felújításra fordíthatnak.
Koncz Erika helyettes államtitkár és Olt Boglárka sajtófőnök, NKÖM
Koncz Erika helyettes államtitkár és Olt Boglárka sajtófőnök, NKÖM

A Közkincs-program keretében

185 település jut 2,7 milliárd forint hitelhez

A támogatást elnyert településeken megújulhat a könyvtár, a művelődési ház, a múzeum, a tájház, a népművészeti alkotóház illetve kulturális célokat szolgáló ú épületet hozhatnak létre - mondta Koncz Erika, hozzátéve: 36 ifjúsági klub is nyert támogatást infrastruktúra-felújításra.

Közölte, a kistelepüléseket kedvezményes kamat- és tőketámogatásos, húsz éves futamidejű hitelkonstrukcióhoz segíti a minisztérium.

Egy település maximálisan húsz millió forint hitelt vehet fel. A hátrányos helyzetű önkormányzatok esetében a tárca átvállalja - lélekszámtól függően - a tőketörlesztés negyedét vagy felét és a kamattámogatást - mondta Koncz Erika.

Rámutatott: a támogatottak több mint fele olyan hátrányos helyzetű település, ahol az ott élők lélekszáma nem éri el a kétezret.

Koncz Erika elmondta, a hitelprogramnak munkahelyteremtő hatása is lehet: mintegy háromszázra becsülhető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyeket a beruházások megvalósítása igényel.

A helyettes államtitkár szólt arról: a Közkincs-program részeként 170 millió forint támogatást is szétoszt a tárca 271 kulturális modell-projekt megvalósítására.

Az összegből a régióban működő népművészeti és amatőr alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak, a régiókban együttműködéssel megvalósuló közművelődési programoknak és a települési közkulturális szolgáltatások továbbfejlesztését biztosító modellértékű programoknak adnak támogatást

Bozóki András kulturális miniszter az MTI-nek elmondta, a Közkincs-program a tárca legfontosabb programja, amelyet azért hoztak létre, hogy a kulturális vidékfejlesztést előmozdítsák.

Csaknem hárommilliárd forintot fordítottak az idén a kulturális esélyegyenlőség elősegítésére - közölte.


A kormány kulturális vidékfejlesztési törekvéseihez kapcsolódva a NKÖM átfogó programot dolgozott ki a kulturális esélyegyenlőtlenségek csökkentése, a feltételek javítása, valamint a szolgáltatások mind szélesebb körű elérése érdekében. Ez a Közkincs program, amelynek hitel-konstrukciója közvetlenül kapcsolódik a "Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram"-hoz, mely 20 éves futamidőt biztosít a felvett pénzösszegek visszafizetéséhez.

A hitel-pályázatokon összesen 2 736 000 000 Ft kedvezményes hitel elnyeréséhez adtunk szakmai támogatást, míg a Közkincs modell-projektek pályázatainál a vissza nem térítendő támogatás összege meghaladja a 170 millió forintot.

A pályázatok kiírásra 490 pályázó jelentkezett, ebből a hitelfelvétel lehetőségével összesen 163 önkormányzat és 22 vállalkozás élt.


Miszori Sándorné, Szigethalom település könyvtárosa számol be pályázatáról a sajtótájékoztatón
Miszori Sándorné, Szigethalom település könyvtárosa számol be pályázatáról a sajtótájékoztatón

A KÖZKINCS PÁLYÁZATOK

KÖZKINCS-HITELPROGRAM

A közösségi kulturális színterek felújítására, korszerűsítésére, bővítésére, illetve új kulturális terek kialakítására kínált a kulturális tárca kedvezményes kamat- és tőketámogatásos, 20 éves futamidejű hitelkonstrukciót a kistelepülések számára. Egy település maximálisan 20 millió Ft hitelt vehet fel.

- a támogatottak több mint 50 %-a (90) 2000 fő alatti, önhibáján kívül hátrányos helyzetű település, az ország legrosszabb helyzetben lévő régióiból. Számukra a hitel kamatterhei mel-lett a tőke 50, illetve 25 százalékának visszafizetését is átvállalja tárca.

- Az ifjúsági klubok felújítási támogatása szervesen illeszkedik a tárca un. PANKKK prog-ramjához. Szerencsére több olyan pályázónk van, akik a felújítás mellett a programok támo-gatásában is részesülnek.

- a programnak mérhető munkahelyteremtő hatása van. Mintegy háromszázra becsülhető azoknak a munkahelyeknek a száma, melyeket a beruházások megvalósulása igényel, illetve a megújult szakmai környezet üzemeltetése is további tartós foglalkoztatást biztosít a leghátrá-nyosabb vidékeken.

- a kedvezményes hitel felhasználása 90%-os arányban beruházási illetve felújítási célokat szolgál. Ezekben az esetekben felújítására, bővítésre kerül sor, melyek eredményeként korsze-rű körülmények között folyhatnak a tevékenységek és valósulhat meg a programok fogadása:

funkció-cél pályázók száma összeg M Ft-ban

közművelődés 122 1945

ifjúsági klub 35 430

könyvtár 15 185

múzeum 14 172

Ezeken túlmenően 1 könyvtárbusz üzembe helyezése is megvalósul, 50 M Ft értékben.

Könyvtárbusz (hitelprogram része)

A könyvtári ellátás megoldása érdekében a tárca a hitelkonstrukciót kiterjesztette a könyvtár-busz üzembe állításával megvalósuló mozgó könyvtári szolgáltatásra is. Azok a kistérségi társulások és megyei önkormányzatok pályázhattak, amelyek a könyvtárbusszal legalább 35 kistelepülést szolgálnak ki. A könyvtárbuszok kb. 5000 kötetet szállítanak, köztük CD-ket és DVD-ket, és a buszokat Internet-hozzáféréssel is ellátják. Az egy buszra felvehető hitel ma-ximális összege 50 millió Ft. A minisztérium a nyertes pályázó esetében átvállalja a hitel kamatterheit.

- külön öröm, hogy jelentősen nőtt azoknak a beruházásoknak a száma, melyek eredménye-ként komplex funkció ellátására alkalmas közösségi terek felújítására, kialakítására kerül sor.

Példák: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Vilmány község önkormányzata a régi Magtár épületében hoz majd létre könyvtárat a hiteltámogatás segítségével. A szabolcsi Nagyszerekesen a Szekérmúzeumot alakítják ki közösségi színtérré, míg a baranyai Kisszentmártonon végre felépíthetik a faluházat.

A KÖZKINCS PROGRAM TÉRSÉGI SZINTŰ PÁLYÁZATAI

I. KÖZKINCS- TÉRSÉGI SZINTŰ PÁLYÁZATI PROGRAMOK keretében - három kategóriában 170, 5 M Ft vissza nem térítő támogatás elnyerésére nyílott mód. E pályázati formával mértük fel az új támogatási modell alkalmas- e a kü-lönböző térségi szintek - régiók, kistérségek, települések a szellemi erőinek együttműködésére és a helyi anyagi források mozgósítására.

Új vonása volt a pályáztatásnak, hogy lebonyolítása az újonnan létrehozott hét regionális koordinációs kulturális iroda közreműködésével történt. A döntés-előkészítés első szakaszában a régiókban a nyár folyamán megalakult regionális "Közkincs-Munkabizottságok értékelték, rangsorolták az adott régióból beérkezett pályázatokat. E bizottságok a régiók többségében egyben a regionális fejlesztési tanácsok szakbizottságaként működnek majd a továbbiakban. A megállapodásokat az együttes működtetésre október hónapban írjuk alá.

A pályázat sikeres lebonyolításáról és eredményességéről tájékoztathatom a jelenlévőket. Elöljáróban elmondom, hogy a beküldött 305 pályázatból 217-et tudtunk támogatásban részesíteniA Közkincs Hitelprogram - I. eredményes pályázatai


További információk, táblázatok, diagramok
Dusza László, Ragály polgármestere, aki a Balassi-kastély felújítására és hasznosítására nyújtott be pályázatot
Dusza László, Ragály polgármestere, aki a Balassi-kastély felújítására és hasznosítására nyújtott be pályázatot

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok