2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiosztották a Scheiber Sándor-díjakat

2005. március 3.
Scheiber Sándor-díjat adott át a zsidó vallás- és művelődéstörténet terén kiemelkedőt alkotott három professzornak Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
Tatár György, Slomo J. Spitzer és Jehuda Don
Tatár György, Slomo J. Spitzer és Jehuda Don

(mti) A húsz esztendeje elhunyt főrabbi tiszteletére tíz éve alapított díjat az idén Jehuda Don, Shlomo J. Spitzer és Tatár György kapta.

Az elismerést évente egyszer, Scheiber Sándor halálának évfordulóján, március 3-án adományozza a kulturális miniszter.

A díjat azok a magyar állampolgárok, illetve határon túl élő magyarok kaphatják, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás-, művelődéstörténet és oktatás területén, valamint a zsidók és nem zsidók közti párbeszéd és tolerancia előmozdításában.


Az 1930-ban Budapesten született Jehuda Don professzor 1948 óta izraeli állampolgár. Szakterülete a közgazdaságtan, gazdaság- és társadalomtörténet, statisztika. Nyolc könyve és számos tanulmánya jelent meg Magyarországon és magyar folyóiratokban is. Évtizedek óta kutat a magyarországi zsidó történelem, elsősorban gazdaságtörténet témakörében, 1986 és 1995 között az Izraeli-Magyar Baráti Társaság elnöke volt.


Az 1938-as, szintén budapesti születésű Shlomo J. Spitzer az izraeli Bar Ilan Egyetem professzora, a középkori német és osztrák zsidóság vallási szokásait kutatja. Több könyve jelent meg Magyarországon, egyebek között a holokausztban elpusztult ortodox rabbikról szóló 1999-es monográfia.


Tatár György 1947-ben Salgótarjánban született, 1992 óta egyetemi docens az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filozófiai Intézetében. Egyetemi működése és irodalmi munkássága során felelevenítette a középkori és XX. századi zsidó filozófia örökségét, a magyarországi vitákban bátran és mindig nagy meggyőző erővel érvel Izrael mellett - olvasható a kulturális minisztérium háttéranyagában.


Scheiber Sándor (1913-1985) főrabbi nyelvészként és irodalomtörténészként szerzett elismertséget, 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója, a debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktora volt.

Kutatói munkássága során elsősorban középkori héber kéziratokkal, úgynevezett genizákkal foglalkozott. Fő műve az egyetemes zsidó művelődéstörténetet bemutató Geniza Studies. Mintegy 1600 publikáció, köztük 44 könyv kötődik a nevéhez.


Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Bozóki András kulturális miniszter
Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Bozóki András kulturális miniszter

Bozóki András átadja az elismerést Jehuda Donnak,
Bozóki András átadja az elismerést Jehuda Donnak,

Shlomo J. Spitzernek és
Shlomo J. Spitzernek és

Tatár Györgynek
Tatár Györgynek

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok