2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály Zoltán emléktáblát avattak a felvidéki Csitáron

2005. augusztus 29.
A magyar népzenei kultúra egyik ősi forrásvidékén fekvő faluban, a Nyitrához közeli Zoboralja magyar községeinek egyikében, Csitáron vasárnap emléktáblával adóztak Kodály Zoltán személyének, aki a múlt század első negyedében itt jegyezte le gyűjtőmunkájának legszebb darabjait, köztük A csitári hegyek alatt című népdalt is.

(MTI) - A ma már vegyes lakosú falucska évszázadokon át színmagyar település volt, de mert a rendszerváltási évtizedekben a helyiek megkérdezése nélkül Nyitrához csatolták, a lakosság nemzetiségi aránya most csaknem fele-fele arányban megoszlott. 1990 óta Csitár ismét önálló település. Önkormányzata úgy döntött, hogy emléktáblát szentel Kodály Zoltánnak, aki mondhatni az ott lejegyzett népdallal "a zenei világhír" rangjára emelte a falut.

A vasárnapi ünnepségen Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Bozóki András magyar kulturális miniszter és Frantisek Tóth, a szlovák kulturális tárca vezetője mondott beszédet. Bozóki emlékeztetett rá, hogy a zoboralji helységek ugyan "ma már nem tartoznak Magyarországhoz, de a magyar kultúra és magyar történelem részei maradnak mindörökké. Ugyanúgy ahogyan a szlovák kultúra és történelem is átnyúlik az országhatárokon és része a mai magyarországi kultúrának is."

A két ország kulturális minisztereit Csitárra szólító esemény alkalmából Csáky kezdéményezése nyomán Bozóki és Tóth rövid munkatalálkozót tartottak a szintén Zoboralján fekvő malántai (Malanta) kastélyban.

A miniszterek a találkozó után az MTI tudósítóját úgy tájékoztatták, hogy megbeszélésükön a kultúra általános problémáiról, a két ország kulturális együttműködésének időszerű teendőiről, elsődlegesen a decemberben lejáró magyar-szlovák kulturális egyezmény megújításáról cseréltek eszmét, egyszersmind megállapodtak az egyezmény mielőbbi megújításának szándékában.

- Ennek tartalma egyelőre még csak körvonalazódik, de a további, szakértői szintű tárgyalások során konkrét és új, elsődlegesen a kulturális örökségvédelem, valamint a kultúra finanszírozásának kérdéseit érintő elemeket szeretnénk az egyezményben rögzíteni - fejtette ki Bozóki. Egyben jelezte: 2006-ban, hosszú szünet után Budapesten ismét ülésezik majd a magyar-szlovák kulturális vegyes-bizottság.

Csáky elmondta: az emléktábla a szlovák kormány támogatásának köszönhetően is kerülhetett a csitári községi hivatal falára. Igen örvendetesnek nevezet, hogy a falu ily módon is jelét adta, milyen fontosnak tekinti a csitári magyarok azonosságtudatának megőrzését.

Dr. Bozóki András kulturális miniszter beszéde az ünnepségen ITT LETÖLTHETŐ


GORDON ESZTER KÉPRIPORTJA
Győrffy Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere és Frantisek Tóth, szlovák kulturális miniszter
Győrffy Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere és Frantisek Tóth, szlovák kulturális miniszter


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok