2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kormány-előterjesztés a Haydn-évfordulóról és az Esterházy-kastély felújításáról

2005. július 28.
Kormány-előterjesztés készül a fertődi Esterházy-kastélyban, Joseph Haydn halálának 2009-ben esedékes 200. évfordulója alkalmából rendezendő programsorozatról, illetve a kastély felújításának folyamatáról.
A fertődi kastély
A fertődi kastély

(MTI) - Erről is szó volt azon a megbeszélésen, amelyet Bozóki András kulturális miniszter folytatott a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetőivel és Varga Kálmánnal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökével csütörtökön Budapesten, a MÁG Dísz téri épületében.

A kulturális minisztérium által benyújtandó előterjesztés szakmai előkészítését a KÖH és a MÁG végzi a tárcával együttműködve, a szöveg várhatóan ősszel kerül a kormány elé - közölték a találkozó résztvevői, de az előterjesztésről részleteket egyelőre nem mondtak.

Bozóki András tájékoztatót hallgatott meg a szaktárcához tartozó MÁG munkájáról, azon belül az Esterházy-kastély felújításáról, melynek keretében az idén folytatódik a homlokzat, a park és a díszterem rekonstrukciója, valamint a marionett színházzal kapcsolatos kutatás.

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a megbeszélésen szóba került az is, mit értünk a műemlék fogalma alatt: csak reneszánsz vagy barokk kastélyok tartoznak-e ebbe a körbe, vagy akár XX. századi polgárházak, ipari műemlékek, Bauhaus-épületek is.

Szólt arról is, hogy a külföldiek Budapest mellett főként a gyógyvizekhez, a Balatonhoz, a kastélyokhoz látogatnak el, ezért kiemelt jelentőségű Eszterháza, de Ráckeve, Edelény, Nádasdladány is.

Bozóki András rámutatott arra, hogy újfajta turizmus jelenhet meg, és esetleg újfajta befektetői réteg is, amely hajlandó nem állami tulajdonban lévő kastélyokat felújítani.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az 1992-ben létrehozott MÁG az állami tulajdonban lévő kiemelt nemzeti műemlékek szakmai vagyonkezelő szervezete, amely jelenleg 42 műemlék-együttesért felelős.

Az intézmény idei átvételi jegyzékén szerepel például Budapestről a Zichy-kastély és Gül baba türbéje, a siroki vár, az érdi minaret és a zsámbéki templomrom, de a tervek szerint hamarosan újabb, mintegy negyven műemlék kerül a gondnoksághoz.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok