2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormány támogatja a kulturális intézmények korszerűsítését

2005. június 2.
A kormány a jövőben is kiemelt támogatást ad a kulturális intézmények korszerűsítéséhez - mondta Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön Vaján, ahol megnyitotta a Rákóczi-szabadságharc államigazgatását és a Vay-család történetét bemutató állandó kiállítást.


(MTI) - Az Alfa-program, amelynek támogatásából vidéki múzeumi gyűjtemények újultak meg és új kiállítások nyíltak, jövőre is folytatódik, a tárca meghirdette a Közkincs-programot többek között művelődési, táj- és emlékházak rekonstrukciójára, új intézmények létesítésére - hangsúlyozta a tárca vezetője. A miniszter közölte: az Alfa-programból a Vay Ádám Múzeum tíz millió forint összegű támogatást kapott a Rákóczi-szabadságharc és a Vay-család történetének emléket állító kiállítás megrendezéséhez. "A Rákóczi-szabadságharc, a Vay-család története fontos része a magyar történelemnek, annak egy különösen emlékezetes, dicsőséges periódusát idézi fel" - emelte ki Bozóki András.



II. Rákóczi Ferenc 1703. július 19-én a vajai várkastélyban találkozott a Vay-család tagjaival, hogy a nemességet megnyerje a szabadságharc ügyének. A család tagja, Vay Ádám udvari főmarsallja lett a fejedelemnek, s mint Munkács és Huszt főkapitánya vett részt a szabadságharcban. "A magyar nemesség egy része rendkívül haladó gondolkodású volt, előfutárai voltak a függetlenség kivívásának, s korukba nyúlnak vissza a későbbi szabadságharcok gyökerei is" - mondta a miniszter.



A vajai kiállítás dokumentumai megörökítik a Rákóczi-szabadságharc történetét, hadjáratait, így a Felső-Tisza-vidék csatáinak helyszíneit, láthatók továbbá korabeli fegyverek, vitézi ruhák, az akkori postahálózat-térképe, valamint a Vay-család tagjainak életrajza, fotói, bemutatják vajai kastélyuk makettjét.


Bozóki András a kiállítás megnyitását követően részt vett Anarcson a Czóbel Minka-emlékünnepségen, amelyen az 1854-1943 között élt költőnő irodalmi tevékenységét elevenítették fel. Az előtérben Pápai Erika színművész
Bozóki András a kiállítás megnyitását követően részt vett Anarcson a Czóbel Minka-emlékünnepségen, amelyen az 1854-1943 között élt költőnő irodalmi tevékenységét elevenítették fel. Az előtérben Pápai Erika színművész

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok