2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A közgyűjteményektől a kistérségi kulturális fejlesztésig

2005. január 17.
A kultúra az egyik meghatározó közösségteremtő és -megtartó tényező a kisközségekben, ezért feltételeinek fejlesztése az agrár- és vidékfejlesztés szerves része kell, hogy legyen - jelentette ki Hiller István a zalai közgyűjteményi vezetők fórumán Keszthelyen.

MTI - A kulturális miniszter azt mondta: a tárca és egyben a kulturális politika legfontosabb prioritásainak egyike "a kulturális értékekhez való hozzáférés esélykülönbségeinek csökkentése".

"Ebben és (...) a művelődés forrásai iránt megnőtt igények kielégítésében kiemelkedő szerepe van a közgyűjteményeknek, azok szakmailag elhivatott munkásainak" - hangsúlyozta a nemzeti kulturális örökség minisztere.

Mint mondta, "öröm látni, hogy a félmilliárd forintos kerettel elindult Alfa-program kezdetén 15 múzeum újíthatja meg állandó kiállítását, és azt is, hogy csodákat képesek bemutatni, produkálni a magyar vidék intézményei".

"Így lesz ezután is: nem általában támogatjuk a múzeum-ügyet, hanem konkrét tervek, programok alapján" - hangsúlyozta Hiller István.

A könyvtárakra kitérve a miniszter elmondta: a szakmai érdekképviseletekkel közösen kidolgozták a kistelepülések könyvtár-felújítási programját, amely eddig 70 községben valósult meg.

Az agrár- és vidékfejlesztés kulturális céljai közé tartozik "kulturális terek létrehozása", amelyekhez indulásként 4,5 milliárd forint állt rendelkezésre. "Érdemes lenne kipróbálni a bibliobusz járatok hálózatát is" - tette hozzá a miniszter.

Szakmai felvetésekre válaszolva Hiller István kifejtette: "ahhoz, hogy a közgyűjtemények sikeresebben, anyagi biztonságban tölthessék be kulturális esélyegyenlőségi szerepüket", további politikai és közigazgatási döntéseket is kell hozni.

"Mégpedig nem az íróasztal mellett kitalált, hanem a megyék önálló és szoros együttműködését kifejező valódi régiókra, életképes kistérségi igazgatási szerveződésekre van szükség, ilyen alapról működtethetők jól a kultúra intézményei" - mondta Hiller István.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok