2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közkincs-program: másfélmilliárd a kultúrára

2005. április 8.
Száz hazai kistelepülésen újulhat meg, vagy épülhet könyvtár, művelődési ház, múzeum, táj- és emlékház az idén - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter pénteken a mezőtúri városi könyvtárban.
Koncz Erika közművelődési helyettes államtitkár és Bozóki András kulturális miniszter Mezőtúron
Koncz Erika közművelődési helyettes államtitkár és Bozóki András kulturális miniszter Mezőtúron

(MTI) A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Fejlesztési Bank Közkincs-hitelprogramja révén másfélmilliárd forintot lehet majd kulturális fejlesztésekre költeni - mondta a tárca vezetője az országos könyvtáros konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón. Az áprilisban induló pályázati rendszerben kedvezményes kamat- és tőketámogatásos, húsz éves futamidejű hitelkonstrukciót vehetnek igénybe a kistelepülések.

A településenként legfeljebb 20 millió forint hitel felvételéhez 10 százalékos önrész kell, míg a hitelek kamatterhét és a tőketörlesztés egy részét a kulturális tárca átvállalja. A Közkincs-program a kulturális együttműködés programja, az olvasás megszerettetésére, a kulturális esélyegyenlőség megteremtésére, olyan közösségek életre hívására irányul, amelyek képesek a fiatalok megtartására - hangsúlyozta Bozóki András.

A könyvtári ellátás megoldása érdekében a tárca a hitelkonstrukciót kiterjeszti a könyvtárbusz - mozgó könyvtári szolgáltatások - rendszerének beindítására. Egy-egy könyvtárbusz vásárlására olyan kistérségi társulások és megyei önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a busszal legalább 35 kistelepülést kiszolgálnak.

A buszvásárlásra felvehető hitel maximális összege 50 millió forint. A minisztérium kísérleti jelleggel az idén három-öt könyvtárbusz beindítását teszi lehetővé. A járművek mintegy ötezer könyvet, CD-ket, DVD-ket szállítanak majd, a bibliobuszokon az internetezést is lehetővé teszik.


A kulturális miniszter előadást tart a szolnoki Hozam Klubban "A szabadság kultúrája" címmel
A kulturális miniszter előadást tart a szolnoki Hozam Klubban "A szabadság kultúrája" címmel

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok