2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közkincs-program a kistelepülések kulturális felzárkóztatásáért

2005. április 25.
A kulturális tárca Közkincs-programja a kistelepülések kulturális felzárkóztatását szolgálja - mondta Bozóki András pénteken a heves megyei Bélapátfalván
Bozóki András Heves megyébe látogatott - fotók: Gordon Eszter
Bozóki András Heves megyébe látogatott - fotók: Gordon Eszter

Bélapátfalva
Bélapátfalva

(MTI) - A kulturális tárca Közkincs-programja a kistelepülések kulturális felzárkóztatását szolgálja - mondta Bozóki András pénteken Bélapátfalván. "Programjaink (...) azt a célt szolgálják, hogy vegyük komolyan a demokráciát, vegyük komolyan azt, hogy ebben az országban minden ember egyenlő, függetlenül attól, hogy Budapesten, megyeszékhelyen, vagy kisebb településen él" - mondta a kulturális miniszter heves megyei közművelődési szakemberek előtt. A kistelepülések 20 millió forintnyi kedvezményes hitelt vehetnek fel a tárca támogatásával kiállítóhelyek, művelődési házak, klubok, közösségi terek felújítására - ismertette, hozzátéve, hogy a hitel kamatait a minisztérium átvállalja, míg az ezernél kisebb lélekszámú falvaknak csak a tőke felét kell visszafizetniük. Ugyancsak a kistelepülések kulturális felzárkóztatását szolgálja, hogy egyes kistérségek audio-vizuális és informatikai eszközökkel felszerelt könyvtárbuszt állíthatnak üzembe. Erre kistérségenként 50 millió forintnyi, szintén kamatmentes hitel áll rendelkezésre. A feltétel az, hogy egy-egy könyvtárbusz szolgáltatásait legalább 35 kistelepülés lakói vehessék igénybe - mondta a miniszter.


Gondolatok a könyvtárban
Gondolatok a könyvtárban

Az 1,5 milliárd forintot tartalmazó hitelprogramban szereplő források legalább egyharmada az élő zene, a helyi amatőr együttesek támogatását szolgálja - tette hozzá. Mindezzel a kistelepülések megtartó erejét kívánja növelni a minisztérium, "megakadályozandó az értelmiség elvándorlását, a fiatalok szétszóródását" - magyarázta. "Az esélyegyenlőség nem csak gazdasági, szociális, hanem kulturális kérdés is. Azok fognak elhelyezkedni jobban, akik kulturáltabbak (...), tehát a kultúra ilyen értelemben a versenyképesség elősegítését szolgáló eszközként is felfogható - mondta Bozóki András.


A kis zsinagógában tánc-centrumot terveznek kialakítani
A kis zsinagógában tánc-centrumot terveznek kialakítani
Pincerendszer a város alatt - kongresszusi központ épülhet benne
Pincerendszer a város alatt - kongresszusi központ épülhet benne

A tárca vezetője heves megyei látogatása során felkereste Egerben azt a pincerendszert, ahol a település önkormányzata "Város a város alatt" elnevezéssel kulturális, turisztikai központot kíván kialakítani. Ugyancsak megtekintette Egerben a felújítás alatt álló, úgynevezett Kis-zsinagógát, illetve a Nagy-zsinagógát is. Utóbbiban kívánja elhelyezni az önkormányzat Kepes György közelmúltban elhunyt világhírű fényművész gyűjteményét. A kollekciót az alkotó másfél évtizede ajándékozta Eger városának.

A miniszter ellátogatott a bélapátfalvai Bencés apátsági templomhoz is, valamint a Föld Napja alkalmából fát ültetett Eger belvárosában.


Az EGAL klubba is ellátogatott a miniszter
Az EGAL klubba is ellátogatott a miniszter

Helyi színészekkel találkozott a Dobó téren: Bozóki András és Kaszás Gergő, a háttérben Nagy Imre polgármester
Helyi színészekkel találkozott a Dobó téren: Bozóki András és Kaszás Gergő, a háttérben Nagy Imre polgármester

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok