2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kozma Józsefre emlékeznek Franciaországban

2005. október 18.

A francia filmtörténet egyik leghíresebb zeneszerzője Kozma Józsefként látta meg a napvilágot Budapesten 1905. október 22-én. Pályája a Budapesti Operaházban indult el, ahonnan - egy ösztöndíjnak köszönhetően - útja a berlini Operaházba vezetett. 1933-ban a nácik elől Párizsba menekült. Itt kezdődött ismeretsége Jacques Prévert francia költővel, akinek több mint 80 szerzeményéhez írt zenét, többek között a Les Feuilles Mortes-hoz (Hulló falevelek), mely Yves Montand előadásában híresült el. 1949-ben francia állampolgárságot kapott. Kozma - vagyis Kosma - zeneszerzőként közreműködött Marcel Carné első fimjében is (1936, Jenny). A Marcel Carné-Jacques Prévert-Joseph Kosma trió olyan filmekkel jegyezte be magát a filmtörténetbe, mint például az Éjszaka kapui. Kosma neve köthető olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásokhoz is, mint az az Állat az emberben és a Nagy ábránd. 1951-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb filmzene díját (Juliette ou la Clé des Songes). Joseph Kosma La Roche Guyonban hunyt el 1969. augusztus 7-én.

Október közepén a világhírű, magyar származású filmzeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából Kosma-hetet tart a Párizsi Magyar Intézet a Joseph Kosma Baráti Társasággal közös szervezésben.

Október 15-én emléktáblát avattak Kozma József La Roche Guyon-ban lévő házánál, ugyanitt megnyílt a "Feuilles Mortes" (´Hulló falevelek´) szerzőjét felidéző kiállítás is, melyen Kozma mellett többek között Trauner Sándor (Alexendre Trauner), Gérard Philippe, Jean Gabin, Marcel Carné is feltűnik a fotókon. A szombati napot az Ensemble Vocal Français koncertje zárta. A megemlékezésen részt vettek Kozma egykori barátai, Jacques Gaucheron és Antoine Duhamel zeneszerzők, illetve Alain Quenneville, La-Roche-Guyon polgármestere is, illetve magyar részről Csernus Sándor, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója is. Felvetődött annak lehetősége is, hogy 2006 őszén - a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével - Kozma Zenei Napokat tartanának La Roche Guyonban a "legfrancia-magyarabb" zeneszerző emlékére.

Ezen a héten a francia fővárosban folytatódnak az események. Október 18-án a Párizsi Magyar Intézetben az Ensemble Vocal Français ad elő részleteket Kozma darabjaiból. A kórust Ir?ne Joachim énekesnő támogatásával Gilbert Martin-Bouyer alapította 1992-ben. A 12 tagú együttes a Párizsi Magyar Intézetben többek között kantátákat, operarészleteket (a Les Canuts című operából) és természetesen híres sanzonokat ad elő. 20-án a PMI látogatói Serge Le Péron 1996-ban készült "Joseph Kosma" c. dokumentumfilmjében kísérhetik végig Kozma József, azaz Joseph Kosma életét.

A párizsi eseményekkel párhuzamosan október 17-től 22-ig Nizzában is Kosma-hetet tartanak: Kosma özvegye ugyanis a nizzai regionális Nemzeti Konzervatóriumra hagyta Kosma szerzői jogait. A Kosma-héten koncertekkel és előadásokkal, október 25-én, valamint november 1. és 4. között filmvetítésekkel várják az érdeklődő nizzaiakat.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok