2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külföldi Kultúrák Hete Párizsban

2005. szeptember 23.

A Párizsi Magyar Intézet programjai is e téma köré szerveződtek. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Khedidja Bourcart főpolgármester-helyettes asszony hangsúlyozta : Párizs városa tudatában van annak, hogy a francia főváros kultúrája sokat köszönhet az itt élő külföldieknek, és köszöntötte a párizsi külföldi kulturális intézetek példaértékű fesztiválját.

Az idén már 38 tagot számláló Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma /FICEP/ és a Balzac mozi Európában egyedülálló vállalkozásként immár negyedik alkalommal rendezi meg a Külföldi Kultúrák Hetét 2005. szeptember 26. és október 2. között. A párizsi külföldi intézetek együttműködése 2002 április 11-ére nyúlik vissza, amikor is közel 30 intézet megalakította a FICEP-et, melynek székhelye előbb a Kanadai Intézet, majd az Olasz Intézet lett. A negyedik Külföldi Kultúrák Hetén százötvennél több eseményre - 45 kiállításra, 35 audiovizuális és filmes programra, 25 konferenciára, 29 koncertre, 9 performance-ra, 9 irodalmi estre, 4 színházi előadásra és további 7 egyéb eseményre - várják 42 helyszínen a francia főváros kulturális sokszínűségre nyitott közönségét.

Az idén újdonságként több közös programra is sor kerül: hétfőn, október 26-án az UNESCO ad otthont a Külföldi Kultúrák Hete ünnepélyes megnyitójának a tagok nagykövetei, kulturális diplomatái, intézetvezetői, neves párizsi és külföldi művészek és értelmiségiek jelenlétében. Szerdától vasárnapig Valérie Lang francia színésznő öt különböző helyszínen tart felolvasóestet az öt kontinens kortárs irodalmi terméséből. Csütörtökön a francia kulturális minisztérium ad fogadást a külföldi kulturális intézetek tiszteletére, délután a Párizsi Városházán konferenciát rendeznek "A kulturális sokszínűség" címmel, melyet az év során több más konferencia követ a nemzetközi kulturális élet neves személyiségeinek részvételével, többek között a moziról és az újságírásról is. Pénteken a francia külügyminisztérium várja "A kulturális intézetek és központok szerepe az európai fővárosokban" című, nagyszabású találkozóra a kulturális terület képviselőit. Vasárnap mozimatiné brunch-öt tartanak a Champs-Elysées-n a Balzac moziban, ahol a résztvevő országok rövidfilmjeiből vetítenek válogatást.


A Párizsi Magyar Intézet ugyancsak izgalmas programokat kínál a párizsiaknak.

Kiállítások :

Október 17-ig láthatja a közönség a Párizsi Magyar Intézet szeptember 21-án nyílt grafikai kiállításait: a Kontrasztok címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Grafikai Szakosztályának tagjai - Almásy Aladár, Balla Margit, Baranyai András, Bartha János, Berentz Péter, Eszik Alajos, Ferdinánd Judit, Gacs Gábor, Gyarmathy Tihamér, Hertay Mária, Kádár János Miklós, Kádár Katalin, Keresztes Dóra, Kocsis Imre, Molnár Gabriella, Orosz István, Radóczy-Gyarmathy Gábor, Raszler Károly, Révész Napsugár, Somorjai Kiss Tibor és Sulyok Gabriella - műveiből, illetve Ezredvégi nyomok címmel erdélyi magyar grafikusok - Baász Imre, Cseh Gusztáv, Feszt László, Gy. Szabó Béla, Haller József, Kusztos Endre, Nagy Pál, Plugor Sándor, Szabó (Judóka) Zoltán és Újvárossy László - munkáiból összeállított válogatásokat. Ugyancsak eddig tekinthetik meg a látogatók három fotóművész - Németh György, Gyenes Kálmán és Schmidt Andrea - "Erdélyi életképek" című tárlatát.

Szerda, szeptember 28.

A Magyar Népmese Napja alkalmából a 6-14 éves gyerekek népmesemondó versenyen vehetnek részt. Ekkor kerül sor a szeptember 21-i határidővel meghirdetett népmesei tárgyú rajzverseny eredményhirdetésére is - az érkezett pályaművekből egyben kamarakiállítást is rendeznek az intézetben.

Csütörtök, szeptember 29. 19 óra

A fiatal magyar filmes új hullám címmel a Cannes-i Filmfesztiválon szerpelt magyar filmeket tűzi műsorára a PMI mozija: Mundruczó Kornél: Johannáját és Kenyeres Bálint: Before dawn című alkotását láthatja a párizsi közönség.

Szombat, október 1. 20 óra

Szombaton "Fehér éjszakát"- azaz éjszaka is nyitott kapukat - tart Párizs számos kulturális intézménye, így - immár harmadik alkalommal - a Párizsi Magyar Intézet is. A korábbi kortárs és komolyzenei koncertek után autentikus erdélyi roma zenét hallhatnak az erre járó párizsiak: a Szászcsávás Együttes együttes tagjai /Jámbor István 'Dumnezu' (hegedű, ének), Mezei Ferenc 'Csángáló' (brácsa, tánc), Csányi Mátyás 'Mutis' (nagybőgő) Mezei Levente 'Leves' (hegedű, tánc), Csányi Sándor 'Cilika' (hegedű)/ koncertje ritka élményt kínál a zenekedvelőknek.

A Külföldi Kultúrák Hetének rendezvényein a közönség ízelítőt kap az algériai, arab, bolgár, brit, cseh, dán, egyiptomi, észt, finn, holland, ír, iráni, japán, jemeni, kanadai, katalán, kínai, koreai, kurd, latin-amerikai, lengyel, magyar, mexikói, német, olasz, orosz, osztrák, örmény, portugál, román, spanyol, svájci, svéd, szerbia-montenegrói, szíriai, szlovák, tajvani, török és a vallon kultúrából.

A Külföldi Kulturális Hetet támogatja a párizsi városháza, a francia kulturális, a külügyi és az oktatásügyi minisztérium, az AFAA /a Külügyminisztérium művészetekkel foglalkozó szervezete/, az Ile de France régió, az Alitalia, az ARTE televízió, a Zurban újság, a FIP és az RFI rádiócsatorna.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok