2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúra helye a piaci társadalomban - Bozóki András

2005. augusztus 26.
Újra kell gondolnunk, hogy mit tehetünk, és mit tehet a kulturális miniszter egy radikálisan megváltozott, kapitalista, piaci társadalomban - mondta Bozóki András a XXIII. Országos Műemléki Konferencián pénteken Balassagyarmaton.
A balassagyarmati Városházán a kulturális miniszter találkozott a város vezetőivel
A balassagyarmati Városházán a kulturális miniszter találkozott a város vezetőivel

(MTI) - Mi az állami beavatkozás szerepe egy alapvetően piaci rendszerben, amely sokszor a középszerűt, a látványosat támogatja a régivel, az avíttnak tartott értékekkel szemben? - tette fel a kérdést a kulturális miniszter.

Bozóki András leszögezte: "a kultúra fogyasztásának az új évezredben új módjai, új csatornái vannak, amelyekkel nekünk is muszáj lépést tartanunk".

Ezért a 21. századi örökségvédelem kulcsfogalmai közé be kell emelni olyan kategóriákat, mint az interaktivitás, a technikai fejlődés, és bizonyos fokig a gazdasági szemlélet - tette hozzá.

A miniszter szerint a műemlékeket használni kell, hogy felfigyeljen rájuk az új nemzedék. Példaként említette a várjátékokat, az alkalmakra élővé tett kastélyokat, vagy azt, hogy a fertődi kastély már bebarangolható virtuális tárlatvezetéssel, ami kedvet adhat a valódi látogatáshoz.

Bozóki András szerint a pénzügyi nehézségek miatt az örökségvédelemben is át kell térni egyfajta gazdasági szemléletre.

Elmondta: a minisztériumban külön munkacsoport foglalkozik azzal, hogyan lehet minél jobban bevonni a magántőkét a kultúra támogatásába, az állami források kiegészítéseként.

Hozzátette: a jelenlegi jogszabályok szinte büntetik a támogatóként fellépő a cégeket, ezért ebben változást szeretne elérni.





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok