2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kultúra - nagykanállal

2005. május 17.
Jövő héten kezdődik az orosz kulturális évad Budapesten és több vidéki városban
John Warren Gotsch, az A.P.A. vezetője fogadta a kulturális minisztert a sajtótájékoztató helyszínén
John Warren Gotsch, az A.P.A. vezetője fogadta a kulturális minisztert a sajtótájékoztató helyszínén

(MTI) - A Kreml Balett előadásával, A hattyúk tava című produkcióval nyílik meg a magyarországi orosz kulturális évad május 23-án a Magyar Állami Operaházban - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon, Budapesten. A "Kultúra, nagykanállal" című, novemberig tartó rendezvény negyvenkét programot foglal magában, tizennégy városban csaknem száznyolcvan orosz művészt láthat a közönség - mondta a kulturális miniszter."A kultúra alkalmas arra, hogy megismerjük egymás valódi arcát" - hangsúlyozta Bozóki András, rámutatva arra, hogy a korábbi évtizedekben a magyar-orosz együttélés elsősorban politikai jellegű volt, a kivonulást követő hosszú csend után új alapokon indult el az együttműködés. Megjegyezte, hogy a magyarországi programsorozattal csaknem párhuzamosan, február óta zajlik Oroszországban a magyar kulturális évad, amely az év végén kiállítással zárul Szentpétervárott. Alekszandr Krupin, a Festa Producerközpont ügyvezető igazgatója kiemelte, át kell gondolni, milyen új irányok léteznek a kontaktusok építésében. Kifejezte azon meggyőződését: a kulturális áttörésen keresztül sokkal intenzívebbé tehetőek a kapcsolatok.


Bence Ottó
Bence Ottó

Bence Ottó, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója a legfontosabb célnak azt nevezte, hogy az évad áthangolja a fejünkben élő Oroszország-, Szovjetunió-sztereotípiákat. Mint mondta, a program összeállításakor igyekeztek egyensúlyt találni a kortárs kulturális értékek és a nagy tradíciójú műfajok között, Oroszországot mint értékeiben megújulni képes országot szeretnék bemutatni. Hozzátette, hogy augusztusban-szeptemberben inkább a populáris, alternatív rendezvényekre koncentrálnak, sokat várnak például a Budapest Parádétól, amelyen az orosz kultúra egy hatalmas technokamionon jelenik meg, és itt lesz a világ talán két legidősebb techno-DJ-je is, mindketten elmúltak hatvanévesek.


Az évad eseményei között klasszikus zenei, világzenei és filmes program, irodalmi és vizuális művészeti rendezvény, színházi előadás, konferencia egyaránt megtalálható. Fellép többek között a Moszkvai Patriarchátus Kórusa, a Szentpétervári Marinszkij Színház, Jevgenyij Nyesztyerenko operaénekes és XX. századi szovjet plakátokból nyílik kiállítás a Felvonulási téren.

Az esemény szlogenjében szereplő nagykanál az írásbeliséget jeleníti meg, a kultúra általános fogyaszthatóságát szimbolizálja - olvasható a sajtótájékoztatón közzé tett összegzésben.


Bence Ottó, Bozóki András és Alekszander Krupin is nagykanállal eszi majd az orosz kulturális évad programjait
Bence Ottó, Bozóki András és Alekszander Krupin is nagykanállal eszi majd az orosz kulturális évad programjait

Az évad programjai

BEHARANGOZÓ RENDEZVÉNYEK

március 18-19.

Elektromos Sportpálya

Orosz - Magyar Focigála

Az Elektromos Sportpálya adott helyet az orosz - magyar focigálának. A rendezvény keretén belül a színészek gárdáján kívül az orosz diplomáciai válogatott méri össze erejét a magyar katolikus papok csapatával. A gálamérkőzés Bubik István emlékére rendezett jótékonysági koncerttel zárult.

április 21-24.

Budapesti Kongresszusi Központ

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Oroszország

Az utóbbi két év alatt ez a negyedik nemzetközi könyvfórum, ahol Oroszország megnyerte az elsőszámú kiállító jogát. 2003 októberében a Frankfurti, 2004 májusában a Varsói, 2005 márciusában pedig a Párizsi Könyvszalon díszvendége volt. E rendkívül impozáns sorozatot folytatta a budapesti díszvendégség.

Oroszország ma azon országok közé tartozik, amelyben a világon a legtöbb könyvet olvassák. A kiadott könyvek és brossúrák számát illetően az Oroszországi Föderáció a világon az ötödik, míg Európában a harmadik helyen áll. Az egy éven belül megjelent különféle könyvek száma magabiztosan közelíti meg a százezres nagyságrendet. Napjainkban mindössze három ország előzi meg: Kína, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

A könyvvásár különlegessége volt a "Magyarország orosz kiadványok tükrében" című tematikus kiállítás, amely az elmúlt három évben Oroszországban megjelent, magyarokról szóló könyveket mutatta be. Ez alatt az idő alatt körülbelül 50 különböző magyarról oroszra fordított könyvet adtak ki, leginkább történelmi, illetve kulturális témában. Az orosz gyerekeknek a magyar meséken keresztül Tatyjana Voronkina és Olga Rosszijanova tolmácsolásában már elég korán lehetőségük nyílik arra, hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. (A Magyarország iránti érdeklődést támasztja alá az tény, hogy az új magyar-orosz társalgási könyvet és szótárat tízezres példányban adták ki. A magyar szakmai nyelv már megjelent a népszerű műszaki és közgazdasági szakszótárak oroszországi kiadványaiban is).

A Könyvvásárra meghívott orosz szerzők:

Tatyjana Tolsztaja

Viktor Jerofejev

Vlagyimir Vojnovics

Edvard Radzinszkij

Jevgenyij Popov

Irina Gyenyezskina

Pjotr Vajl

Makszim Amelin

Andrej Gelaszimov

április 21- 28.

Budapest, Trafó

Budapest, Bárka Színház

Budapest, Merlin Színház

Budapest, Millenáris Teátrum

Orosz Napok a Budapesti Kortárs Drámafesztiválon

A jubileumi, 5. Kortárs Drámafesztivál díszvendége volt Oroszország. Nagyon fontosnak tartjuk a kortárs orosz színházkultúra népszerűsítését Magyarországon, hiszen világviszonylatban számon tartott és elismert fiatal színházi alkotók egész sora gazdagítja az orosz kulturális életet, akiknek munkájáról hazánkban meglehetősen keveset lehet hallani. Az elmúlt évek során felnőtt egy új drámaíró-nemzedék, akiknek a darabjait nagy sikerrel mutatták be a világ számos színházában.

A fesztivál programja:

A moszkvai Kazantzev Központ vendégszereplése

Szigarjev: GYURMA (Plastilin)

kísérőproram: szakmai- és közönségtalálkozó Alekszej Kazantzevvel, az előadás rendezőjével, Kirill Szerebrennyikovval és a közreműködő művészekkel

A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka

Nyikolaj Koljada: Mese a halott cárkisasszonyról

A szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka

Presznyakov-fivérek: Terrorizmus

Performance - Ivan Viripajev: OXIGÉN

Orosz és magyar színházi emberek nyilvános szakmai találkozója

Meghívott résztvevők:

orosz részről:

Tamara Arapova (Golden Mask/Arany Maszk Fesztivál nemzetközi programjainak igazgatója), Marina Davidova (NET/Kortárs Színházi Fesztivál, Moszkva, Izvesztija vezető színikritikusa),

Maria Kublanova (Novaja Drama Fesztivál nemzetközi programjának koordinátora),

Alekszej Kazantzev (Kazantzev Centrum alapítója, vezetője),

Kirill Szerebrennyikov (színház- és filmrendező),

Valerij Platonov (a budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója)

magyar részről:

Tompa Andrea (OSZMI, orosz referens),

Radnai Annamária (dramaturg, műfordító),

Morcsányi Géza (Orosz Évad színházi kurátora, dramaturg, műfordító),

a Bárka Színház képviselői, a Zavarka fordítói csoport, a NKÖM, a Hungarofest, és az OSZMI képviselői.

Moderátor: Kozma András, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház Dramaturgja

április 26 - június 10.

Iparművészeti Múzeum

"Bronzba zárt imák" " - 500 orosz fémikon az Iparművészeti Múzeumban a moszkvai Rubljov Múzeumból és hazai közgyűjteményekből

Az orosz kulturális évadhoz kapcsolódó egyetlen magyarországi múzeumi rendezvényen kiállított több száz műtárgy egyedülálló módon mutatja be az orosz vallásos művészet egy jelentős szegmensét.

A sárgaréz- illetve bronzöntvényből készült, gyakran színes zománcdíszítésű műtárgy-együttes az ikonművészet értékes, a képző- és iparművészetet egyaránt magába foglaló ágát képviseli.

Ezeket a műalkotásokat gyakran nevezték "öntőformába foglalt imának", mert az ikonkészítő rendszerint elmélkedés közben hozta létre alkotásait az ábrázolt szentre vagy szakrális jelenetre koncentrálva. Már a bizánci kultúrkörben is ismertek voltak, de virágkorukat a 18.-19.századi oroszországi művészetben élték. Előzményeik azok a 12.-13.század során Kijevben megjelent bronz mellkeresztek, amelyek ereklyetartó funkciót is betöltöttek. Kötött szabályok szerinti ikonográfiájuk már a kezdetekben kialakult, s ezeket nemcsak az óhitűek (raszkolnyikok), hanem a pravoszlávok is betartották.

NYITÓ ESEMÉNYEK

május 23.

Magyar Állami Operaház

Csajkovszkij: Hattyúk tava - a moszkvai Kreml Balett díszelőadása

A Kreml Balett Hattyúk tava előadása az 1956-os bemutató nagysikerű felújítása. A mű két felvonásban, négy jelenetben meséli el a romantikusan valóságos két báli, és a romantikusan meseszerű két tóparti - az eredetileg orosz népmesére épülő - szerelmi történetet, melyben Odette és a herceg boldogsága, hite és szerelme legyőzte a gonosz átkot, győzedelmeskedve Odilia minden ádáz varázslata felett.

Kreml Balett

A társulatot az ismert orosz koreográfus, Andrej Petrov alapította 1990-ben. Székhelyük a moszkvai Kreml területén, az Állami Kreml Palota épületében található. A társulat művészi hitvallása a balettművészet klasszikus tradícióinak alkotó továbbfejlesztése.

Repertoárjukon fellelhetők a kiemelkedő régi mesterek darabjai (M. Petipa, A. Gorszkij, L. Ivanov) mellett J. Grigorovics, V. Vasziljev, A. Petrov újabb balettjei is.

Az előadásokat azok a színpadi vezető művészek rendezik, akik a mai színházi világ új formai ötleteit határozzák meg: Sztanyiszlav Benediktov és Olga Poljanszkaja, Marina Szokolova és Borisz Messzerer, Viktor és Rafael Volszkij, Vlagyimir Arefjev és Borisz Krasznov.

A balett szólistái előadói mesterségüket a közelmúlt ismert művészeinek irányítása alatt tökéletesítik, élen a híres orosz balerinával, Szovjetunió Nemzeti Művészével, Jekatyerina Makszimovával.

A fiatal színház ma Oroszország balett társulatai között vezető helyet foglal el. A Kreml Balett előadásairól elismerően nyilatkoznak mind a hazai, mind pedig a nemzetközi kritikusok.

Magyarországi bemutatkozásukat számos külföldi turnéállomás előzte meg: az elmúlt években jártak Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Ausztriában, Mexikóban, Indiában, Líbiában és Kínában.

május 23-30

Budapest, Győr, Eger, Debrecen, Békéscsaba, Vác, Veszprém

a Moszkvai Patriarchátus Kórusának turnéja

Az Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusát Anatolij Grindenko alapította 1983-ban. A 12-13 főt számláló kórus lelkes énekesei a rendszerváltás utáni években nyitottak utat az az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Abban az időben - amikor a rendszer nem vett, nem vehetett tudomást az egyházi zenéről - a kórus éveket töltött az ősrégi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőnként mutatták be az ismeretlen alkotásokat.

A Szovjetunió összeomlása lehetőséget teremtett, hogy a kórus nemzetközi szinten is széles körben terjeszthesse az évezredes múlttal rendelkező ősi egyházi zenét. Koncertjeikkel, lemezfelvételeikkel nagy közönségsikert arattak, mindenekelőtt a dallamok puszta szépségével és egyedülállóan tiszta előadásmódjukkal. Felléptek Európában és Skandináviában, Utrecht, London, Maastricht, Barcelona és Ravenna fesztiváljain, valamint Nancy-ben a Les Folles Journées rendezvényén.

Rendkívül sokoldalú és változatos műsort kínálnak a hallgatóság legkülönbözőbb rétegeinek. Az ősi egyházzene hatalma a zenerajongók minden rétegét vonzza, nem csak egyházi zenét adnak elő, hanem egyes műsoraikban hagyományos orosz népdalokat is megszólaltatnak.

Teljes repertoárjukat tekintve egyházi és világi műveket egyaránt énekelnek a 16-19. század közötti időszakból, népdalokat és újabb keletű egyházi műveket, például Csajkovszkij, Rahmanyinov, Gretchaninov, Sviridov, Martinov és Pelecis műveit.

május 26.

ELTE BTK Kari Tanácsterem

"A magyar-orosz kapcsolatok tizenkét évszázada" - ünnepi történész kerekasztal a Ruszisztikai Központ fennállásának 10. évfordulója alkalmából

Előadások:

A magyar-orosz kapcsolatok 12 évszázada

Árpád-házi királyok és Rurikida fejedelmek

Moszkóvia és Magyarország

Erdélyi-orosz kapcsolatok a 17. században

A magyar-orosz kapcsolatok a 18. században

Magyar-orosz kapcsolatok a 19. században

József nádor és Alexandra Pavlovna, illetve a dinasztikus kapcsolatok egy kiállítás tükrében

Kapcsolódási pontok és töréspontok a magyar-szovjet államközi viszony két évtizedében (1920-1941)

Magyar-szovjet kapcsolatok. 1945-1953

Magyar-szovjet kapcsolatok. 1953-1956

Magyar-szovjet kapcsolatok. 1957-1989

Napjaink magyar-orosz kapcsolatai

Magyar-orosz történész kapcsolatok

NYÁRI KOMOLYZENEI RENDEZVÉNYEK

június 24.

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Donizetti: Lammermoori Lucia - Szentpétervári Marinszkij Színház vendégjátéka

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a "Bartók +..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Miskolc nevét beírja az európai fesztiválvárosok sorába. A jeles eseményen a kelet- és közép-európai teljes operaprodukciókon kívül olyan világszerte ismert művészek szerepelnek, akik a Scala, a Metropolitan, Coven Garden, Mariinszkij Színház, színpadain lépnek fel rendszeresen. 2005-ben az évente megújuló állandó Bartók-repertoár mellett a Bel canto zeneszerzőinek (Bellini, Donizetti, Rossini) művei szerepelnek. Az eseményt színvonalas kulturális és idegenforgalmi programok teszik még színesebbé.

június 25 - július 3.

Soproni Régi Zenei Napok

A régizene fiatal mestereinek kurzusa

Az 1985-ben alapított soproni Régi Zenei Napok az ország első és mai napig meghatározó jelentőségű régi zenei fesztiválja a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A rendezvény programjában - a hagyományokhoz híven - kizárólag korhű előadásban felhangzó régi zenék hallhatók. A fesztivál amellett, hogy évek óta a régi zene legkiválóbb hazai és külföldi historikus felfogású előadóinak és együtteseinek fóruma, bemutatkozási lehetőséget nyújt a legígéretesebb pályakezdők számára is. Az idei rendezvényen Maria Uszpenszkaja és Alekszej Sevcsenko hangversenye kapott helyet az Orosz Kulturális Évad programjai közül.

Alekszej Sevcsenko

1977-ben született Szamarában. 1992 és 1997 között a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium mellett működő Központi Zeneiskolában K. Saskina növendékeként zongorázni tanult. 1997-ben felvételt nyert a Historikus és Kortárselőadás Tanszakra, ahol J. Martinov professzor tanítványaként zongora, csembaló, clavichord és fortepiano tanulmányokat folytatott, A. Parsin professzor tanítványaként pedig orgonálni tanult.

2001-ben az olaszországi "Marchello Galanti" Nemzetközi Orgonaverseny első helyezettje lett.

Részt vett Christine Daxelhoffer (csembaló), Martin Haselbock, Andrea Marcon, Christofer Stembridge (orgona) valamint Malcolm Bilson, Bart van Oort, Tom Begin és Andreas Staier (fortepiano) mesterkurzusain.

2003-tól Alekszej Sevcsenko historikus billentyűs hangszereket és kamarazenét tanít a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban.

Fortepiano duóként Maria Uspenskaja és Alekszej Sevcsenko részt vett 2003-ban az utrechti Régi Zenei Fesztiválon.

Maria Uszpenszkaja

1982-ben született Moszkvában. Kitüntetéssel végezte el a gnessini Speciális Zeneiskola zongora- és csembalószakát 2000-ben.

2000-től a Moszkvai Konzervatórium Historikus- és Kortárselőadás Tanszakának zongora- és csembalóhallgatója. Ettől kezdve érdeklődik a historikus fortepiano-játék iránt is.

Professzorai: Vladimír Ovcsinnikov, Alexej Lubimov (zongora) és Olga Martinova (csembaló és fortepiano). A 2003-2004. évre ösztöndíjat kapott a Nuffictól, amellyel az Amsterdami Sweelinck Konzervatóriumban Bob van Asperen professzornál töltött egy évet. 2004-ben Alexej Parsin professzornál kezdett orgonálni tanulni.

A következő tanárok által adott nemzetközi mesterkurzusokat látogatta: Peter Donohou (zongora, 1998, Moszkva), Christine Daxelhoffer (csembaló, 2000, Moszkva), Bob van Asperen (csembaló, 2001, Koethen), Andreas Staier (csembaló és fortepiano, 2001, 2003, Moszkva, Velence, Amsterdam) és Christofer Stembridge (csembaló, 2004, Moszkva).

Tanulóévei alatt háromszor nyert díjat nemzetközi zongoraversenyeken és koncertezett Németországban, Koreában. 2004 nyarán a brüggei Csembaló és Fortepiano Versenyen nyert díjakat (csembaló - második díj, fortepiano - harmadik díj).

július 7-21.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely

Jevgenyij Nyesztyerenko operaénekes kurzusa

A Szeminárium és Fesztivál résztvevői immár több évtizede magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett, az általános zenei képzésből hiányzó, huszadik századi- és kortárs zenei repertoárt, valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el és mutathatják be tudásukat a nagyközönségnek. Idén Jevgenyij Nyesztyerenkót is a kurzus résztvevőjeként köszönthetjük.

Jevgenyij Nyesztyerenko

A konzervatórium elvégzése után 1963-ban debütált Gremin szerepében. 1970-ben megnyerte a moszkvai Csajkovszkij Énekversenyt.

Leningrád után a Moszkvai Bolsoj Színház énekese lett, és hamarosan nemzedékének vezető basszistájává vált.

Fellépett többek között a New York-i Metropolitanben, a Londoni Covent Gardenben, a Milánói Scalában, Bécsben, Barcelonában, Rómában és a világ számos jelentős operaszínpadán.

Főbb szerepei: Borisz Godunov (címszerep); Fülöp király (Don Carlos); Attila (címszerep); Glinka: Ivan Szuszanyin (címszerep); Don Basilio (Sevillai borbély); Zakariás (Nabucco). 2003 őszén több estén át sikerrel énekelte és alakította Don Carlos Fülöp királyát a Magyar Állami Operaházban. Budapesten ének-mesterkurzust is tartott.

Vendége volt a "Bartók + Mozart 2003" Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak.

NYÁRUTÓ - ŐSZELŐ

augusztus 6-7.

Üröm, Alexanra Pavlovna kápolna

Orosz hétvége a kápolna felújítása alkalmából

Egy évvel ezelőtt Alexandra Pavlovna nagyhercegnő (József Nádor felesége) földi maradványait visszahelyezték az ürömi sírkápolnába, melyet előtte felújítottak. Ennek a megemlékezésnek alkalmából augusztus első hétvégéjén ortodox istentiszteletet tartanak a kápolnában, majd orosz és magyar művészek teszik emlékezetessé az eseményt. A hétvégén a kőfaragó tábor alkotásait mutatják be, melyet a látogatók a kezdési folyamattól a mű végleges elkészítéséig nyomon követhetnek. Helytörténeti és fémikon kiállítás nyílik, melyet egy hónapig tekinthetnek meg az érdeklődők.

augusztus 5-26.

Felvonulási tér, Dózsa György út

Válogatás a XX. sz. szovjet politikai és konzum plakátjaiból - az ARC plakátkiállítás kertében

Válogatás az elmúlt évtizedek mozgósító erejű forradalmi plakátjaiból, a háborús évek, a honvédő háború és az újjáépítés drámai dokumentumai, a kommunizmus építésének magasztos pillanatai és brezsnyevi pangás éveinek népnevelő falragaszai.

Az ARC célja a kortárs képkultúra radikális reformja, a nyilvános kép fogalmának újragondolása, a demokratikus vizuális művészetek térhódítása. A megfogalmazás módja közérthető, frappáns, egyszerű. Stílusában a képi és szöveges poénok egyenrangú szerepet játszanak. Célközönsége a legszélesebb nyilvánosság, szándéka a jó értelembe vett társadalmi mozgósítás. Hangneme igazodik a tömegkultúra korszerű képi nyelvéhez, üzenetei továbbítására kedvvel használja a humort is. Az ARC összművészetekben gondolkodik. Programjainak a hagyományos reklámközvetítőkön túl része a kortárs képzőművészet, a video- és fotóművészet és a könnyűzene is.

augusztus 8-17.

Sziget Fesztivál

Loyko együttes fellépése

Sziget Fesztivál

A Sziget Fesztivál 2005-ben immár 13. alkalommal kerül megrendezésre. Az 1993-ban még 43.000 érdeklődőt vendégül látó rendezvény az elmúlt évek alatt több, mint 3 millió látogatót vonzott s ma már Európa egyik legnagyobb ifjúsági, kulturális eseménye. Az egyhetes rendezvényen fellépnek neves külföldi sztárok, a magyar zenei élet legismertebb tagjai valamint a jövő ígéretei, de a könnyűzenei programok mellett színházi- és bábelőadások, filmvetítések, kiállítások, komolyzenei koncertek, előadások, beszélgetések sport- és egyéb szórakoztató programok várják az idelátogatókat. A Sziget Fesztivál nem csak a zenei stílusok széles tárházát bemutató koncerteket és egyéb kulturális programokat kínál, hanem kempingezési lehetőséget is, a hozzátartozó szolgáltatásokkal.

Loyko band

Az együttest Sergey Erdnko alapította 1990-ben (eredetileg duettként Igor Sztaroszelzevvel). Zenei "laboratóriumnak" is hívhatjuk az együttest, mivel 14 éves fennállása alatt számos kiváló művész fordult meg a zenekarban, úgy mint Oleg Ponomarev (hegedű), Vadim Kulitzkij (gitár), Leonsia Erdenko (ütős hangszerek, ének), Alekszej Bezlepkin (gitár). Mindegyikőjük hatással volt a Loyko zenei stílusának fejlődésére.

Az együttes stílusának alapját kezdetektől fogva az oroszországi cigányzene adta. Az állandó turnék, a folyamatos koncertek és fesztiválok ideje alatti emberi kommunikáció illetve a kelta, a hagyományos román, magyar és klasszikus elemek gazdagították az együttes zenéjét. A Loyko új változata, amelyben Sergej Erdenk, George Osmolovskij és Michael Savichev vesznek részt, a zenekar hosszú fejlődésének eredménye. A zenészek az együttes új irányvonalát saját művek komponálásában képzelik el, felhasználva a zenekar összes tapasztalatát.

augusztus 27.

Andrássy út - Felvonulási tér

Orosz Kamion a Budapest Parádén

A Budapest Parádét a Sziget Kulturális Szervezőiroda 2000-ben azzal a céllal hívta életre, hogy egy nyárzáró utcafesztivál keretében mutatkozzanak be a hazai kulturális-szórakoztató élet szereplői. A Budapest Parádé egy sajátságosan hazai karnevál, amely a zenei stílusok széles tárházát mutatja be, műfaji kötöttség nélkül. Magyarország legnagyobb utcafesztiválja. Budapest hivatalos fesztiválzáró eseménye augusztus utolsó szombatján az Andrássy út - Hősök tere - Felvonulási-tér útvonalon várja az érdeklődőket. A Budapest Parádén a hazai kulturális élet résztvevői, szórakozó helyek valamint médiumok mutatkoznak be egy sajátságos felvonulás keretében. A Parádét tűzijáték zárja, majd a város szinte valamennyi klubjában afterpartival várják vendégeiket a Budapest Parádé felvonulói.

DJs Krugozory (= Látókörök) - D J Borisz és DJ Georgij

Fellépéseiket állandó siker jellemzi. A közönség minden rétege - a diákoktól a üzletemberig - örömmel fogadja őket. Felléptek nagy előadóhelyeken és cégek kis esti mulatságain. A fellépéseik zenei palettája igen széles, mivel a progresszív house-tól a garage stíluson át a disco- és latin-amerikai dallamig minden megtalálható zenei tárházukban, gyűjteményük több mint 400 lemezt tartalmaz. Borisz Mihajlovics és Georgij Vsevolodovich - a legidősebb DJ-k Oroszországban, és talán a világon is.

ŐSZI PROGRAMOK

szeptember

Óbudai Társaskör

Felolvasóestek a klasszikus orosz irodalomból

A Társaskör törzsvendégei és barátai hozták létre az Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesületet. 1995-től visszatérő program a Művészeti Szalon, ahol a különböző művészeti ágak - a zene, az irodalom és a képzőművészet - találkoztatásával egy-egy korra, gondolatkörre, művészeti jelenségre irányítjuk a közönség figyelmét. Nemcsak maradandó élményt kapnak, hanem olykor még gasztronómiai ízelítőt is.

Jevgenyij Nyesztyerenko ének mesterkurzusa

Személyes kapcsolatunknak köszönhetően a világhírű énekes 2003-ban tartott először ének mesterkurzust az Óbudai Társaskörben. Az idén már harmadik alkalommal várjuk a fiatal, pályakezdő és már színpadi gyakorlattal rendelkező művészeket továbbképzésre, egy zárókoncerten való fellépés lehetőségével együtt. A rendezvény zenei súlya, a művész jelenléte most is kivételes eseménynek ígérkezik.

Puskin - Művészeti szalon

"...hova lettek a zongorás estek..." kérdezte gyönyörű versében már Kosztolányi Dezső. Hova lett a szalonok hangulata? Ezt a régi hagyományt eleveníti fel az Óbudai Társaskör 1996 óta, ahol a "m?vészeti ismeretterjesztés" keretében egy-egy kort illetve témát különböző műfajok segítségével (zene, irodalom, képzőművészet, színház, film) járunk körül. A szalonok sorát folytatva a Kaiser Kiadóval közös rendezésben, Baranyi Ferenc Puskin műfordításainak segítségével ismerkedünk a költő életművével. Az irodalmi és zenei illusztrációkat ismert művészek tolmácsolásában hallhatjuk. Az est szerkesztője és házigazdája: Baranyi Ferenc.

Csehovék Szalonja - Művészeti Szalon

"...Csehovék szalonja: Hely, ahová lehet menni. Azaz: fölolvasás, kamarázás, házimuzsika, bensőséges vita. Gyülekezet és brancs..." 1998-ban Balassa Péter, az est irodalmi szerkesztője, írta ezeket a sorokat a Csehovék Szalonja műsorfüzetébe. Az akkori zenei szerkesztő Mácsai János volt. Őt kértük fel, hogy az 1998-as kétnapos, nagy sikerű rendezvény forgatókönyve alapján szerkessze meg az idei szalon műsorát.

szeptember 9-10.

A38 állóhajó

Orosz hétvége

Az A38 elsősorban zenés helyszín. A könnyűzenei műfajok széles skáláján kívül érdekes komolyzenei programmal is szolgál; előnyben részesíti a zenei határokat átlépő produkciókat, és az új művek bemutatását. A hajó műhelymunka, beszélgetések és ismeretterjesztő programok révén igyekszik közelebb vinni a közönséget a zenei alkotófolyamathoz, egyúttal segíti a zenészeket, hogy bekerüljenek a nemzetközi körforgásba.

Irodalom, zene és gasztronómia, fényképkiállítással - két napon át az öt érzéknek hódol az A38 Hajó. Elektronikus bioetno és Russendisko, Picasso gyermekei és orosz irodalmi fenegyerek, konzuli szakács és vodkakóstolás... mindez az orosz évad keretében.

Irodalmi délután Wladimir Kaminerrel - Deti Picasso, Másfél, Grencsó István - Russendisko (Wladimir Kaminer és Jury Gurzshy)

A moszkvai születésű Wladimir Kaminer, a kultikus berlini klubest, a Russendisko szervezője 1990 óta él Berlinben. Rendszeresen publikál különböző német folyóiratokban, és Russendisko című novellagyűjteményével, illetve Militärmusik (Katonazene) című regényével Németország egyik legfelkapottabb fiatal írója. Az orosz ska-, punk-, klezmer- és csasztuskazenekarok elbájolóan változatos gyűjteményét, a Russendiskót Jury Gurzshyval közösen hozta létre, és lemezlovaskodásuk néhány éve alatt igazi kultuszt teremtettek köré.

A Deti Picasso különleges színfoltja az orosz klubkultúrának. Dinamikus, funkos, táncos zenéjükben sok kísérleti elem is található, és a zenészekre nagy hatást gyakorolt az örmény népzene is. Ez utóbbiban hatalmas szerepe van a Deti Picasso énekesnőjének, Gaya Arutyuniannak - az ő fotókiállítása lesz megtekinthető az A38 hajó éttermében. Az esten a zenekar jó barátja Grencsó István szaxofonos kíséri az együttest.

Az esten a Másfél képviseli az instrumentális irányvonalat, melyben maga a zene játssza a központi szerepet és a hangszerek helyettesítik az énekest. A Másfél megszólalása teljesen egyedi, rögtön felismerhető. Valahol a rock és a modern tánczenék között áll, húzós, lüktető, váratlan váltásokkal és hipnotikus ismétlődésekkel.

Irodalmi délután Viktor Pelevinnel - Volkov Trio és Lantos - Netslov

Viktor Pelevint valószínűleg nem kell bemutatni a magyarországi közönségnek: jelen pillanatban ő a leg (el)ismertebb és legnépszerűbb kortárs orosz író. Az Omon Ré vagy az idén megjelent Számok szerzője általában bravúros virtuozitással, metsző iróniával és hiperszellemesen figurázza ki mindenekelőtt az egykori Szovjetunió korlátolt világát.

A tíz év létező Volkov Trio Oroszország egyik legaktívabb zenei társulása. A bőgős Vlagyimir Volkov, a gitáros Szvjatoszlav Kuraszov és a dobos Gyenyisz Szladkevics azon túl, hogy triójával páratlanul eredeti, mindig új utakat kereső, kissé rock-hatású dzsesszt játszik, elképesztő aktivitással vesz részt a legkülönbözőbb zenei projektekben és filmzenék készítésében.

A saját meghatározása szerint "elektronikus bioetnót" játszó Netslov nagy hagsúlyt helyez arra, hogy muzsikájának humánumát hangsúlyozza - szemben a Kraftwerk-vonal dehumanizált technicizmusával. Népzenei hatások, keleti motívumok és számítógépes elektronika találkozik a Netslov zenéjében, mely igen hamar osztatlan kritikai és közönségsikert aratott.

A Lantos Zoltán Mirrorworld kvartett tagjai a kortárs jazz közismert személyiségei Magyarországon. Az utóbbi években többféle felállásban is dolgoztak együtt, majd végül 1999 közepén megalakult a jelenlegi kvartett-formáció.

Zenéjüket nehéz lenne bármilyen kategóriához sorolni, bár a hasonló zenei koncepcióval rendelkező együttesek irányvonalát a nemzetközi gyakorlatban world jazz néven ismerik. Mindenesetre a Mirrorworld kvartett muzsikája erősen kötődik a magyar zenei gyökerekhez. Ugyanakkor szoros kapcsolatban áll a keleti tradíciókkal, ezen belül elsősorban az indiai klasszikus zenével, valamint a free jazz elemeivel. Mindezek együttesen formálják a kompozíciók alapanyagát és az improvozációk atmoszféráját.

szeptember 28 - október 2.

Pécs, Ifjúsági Ház

Válogatás Szergej Eisenstein grafikáiból

A kiállításon Szergej Eisenstein 92 rajza látható, melyeket az alkotó személyesen ajándékozott Ligyija Ivanovna Naumovnának (született Zsarovának), a "Rettegett Iván" című film jelmeztervezőjének a film Alma-Ata-beli forgatása idején (1942 és 1944 között).

"Véleményem szerint jelen gyűjteménynek két szempontból van nagy jelentősége. Egyrészt feltárul benne Szergej Mihajlovics Eisenstein képzőművészeti tehetsége, nagyszerű rajztudása, bepillantást engedve művészetének belső mechanizmusaiba. A születőben lévő filmművészeti alkotás első megnyilvánulásai ezek a - gyakran groteszk erotikával áthatott -rajzok. Másrészt lényeges az a tény, hogy a Nagy Honvédő Háború rettenetes korszakában is tudtak születni ilyen rajzok, bizonyítva, hogy a legnemesebb emberi szellemet nem lehet kiírtani. Ez a nehéz történelmi időszak csodálatos tehetségű embereket hozott össze, akik a kitelepítés ínséges körülményei között is képesek voltak valódi műalkotást létrehozni, ami a későbbiekben nemcsak a filmművészet, hanem az egész kultúra gyönygszemévé vált" (Sz. Akcsurina (Zsarova)

A kiállítás rendezői bíznak abban, hogy a kiállítás tovább gazdagítja Szergej Eisenstein tisztelőinek ismereteit a Mester kimeríthetetlenül gazdag művészi világáról és emberi tartásáról.

október 3-15.

ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet

Az orosz kultúra "Ezüstkora" (a XIX -XX század fordulója) előadássorozat

Előadók:

D. M. Magomedova (a Moszkvai Humán Tudományok Orosz Állami Egyeteme)

N. D. Tamarcsenko (Történeti és Filológiai Intézetének professzora)

Előadások:

Az Ezüstkor kulturális élete és köznapi hagyományai (N. Magomedova)

Az Ezüstkor művészeti élete és a "művészetek szintézisének" eszméje: festészet, zene, színház. (N. Magomedova)

A "női kérdés"; a "nemek" problémája és a család válsága a XIX-XX század fordulóján (N. Magomedova)

Az élet és a művészet közti határok kérdése Friedrich Nietzsche, Vjacseszlav Ivanov és Mihail Bahtyin munkáiban. (N. Tamarcsenko)

Dosztojevszkij munkássága az "Ezüstkor" filozófusainak értelmezésében: D. Merezskovszkij, Vjacs.Ivanov, V.Rozanov (N. Tamarcsenko)

A filozófiai elbeszélés műfaja az Ezüstkor irodalmában (Vl. Szolovjov "Három beszélgetés", A. Csehov "A 6-os számú kórterem", Leonyid Andrejev "Júdás")

A "kései" Tolsztoj vallásfilozófiai koncepciója (N. Tamarcsenko)

A vallás és az egyházi kultúra az orosz századfordulón (N. Magomedova)

október 7.

Orosz Nyelvű Stúdiószínház

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok