2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális akciósorozat kezdődött Balatonföldváron

2005. augusztus 27.
Európa kulturális tava lehet a Balaton, ahol a kultúrát a természettel együtt kell elképzelni - mondta Bozóki András kulturális miniszter a Part Akciósorozat megnyitásakor szombaton Balatonföldváron.
Karácsony Ágnes és F. Tóth Tibor szervezők, Bozóki András kulturális miniszter és Pál Béla turisztikai államtitkár
Karácsony Ágnes és F. Tóth Tibor szervezők, Bozóki András kulturális miniszter és Pál Béla turisztikai államtitkár

(MTI) - A hagyományteremtő, kétnapos kulturális rendezvény jelentőségéről Bozóki András kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa verseny ötletéből született program a Balatonföldvár környéki kisrégió több helyszínét vonta be a kulturális modellprogramba.

Az ötletgazda mintegy 30 fős civil társaság, melynek tagjai között közgazdász, filmrendező, díszlettervező, újságíró, jogász is munkálkodik a kultúráért - mondta a Part Akció Egyesület elnöke, F. Tóth Tibor.

A programok a művészetek több ágát felölelik: a földvári platánsoron nyílt meg a németországi Theodor Oberheitmann Kötcsén készült szociofotó kiállítása, amely több évtized változásait dokumentálja a Balaton-környéki településen. Új Hullám címmel tárlat készült strandbútor tervek bemutatására, tér- és dzsessz zenészek játszanak a hajókikötőben, valamint koncertek lesznek a kötcsei és szóládi református és evangélikus templomban.

A Balaton Kulturális Tava koncepció tartalmazza azt is, miként lehetne a Balatont akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak számára, a kiállított látványtervek jelentőségéről az esélyegyenlőségi államtitkár hangsúlyozta: Európa lakosságának mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékkal. Korózs Lajos szerint kis odafigyeléssel lehetővé kell tenni számukra is, hogy részt vegyenek a kulturális turizmusban a Balaton mellett.

Pál Béla turizmusért felelős államtitkár példásnak nevezte a balatoni kistérség kulturális összefogását, amely ösztönözheti a szezon hosszabbítását is.





PART AKCIÓSOROZAT

BALATONFÖLDVÁR ÉS KÖRNYÉKE

2005. AUGUSZTUS 27-28.

***sajtóközlemény***

Csakis személyes mondatokkal kezdhetjük. Már jó ideje működik civil társaságunk. Tagjai a - tágan értelmezett - kultúra különféle területéről jöttek össze, tömörültek laza szövetségbe a kultúráért. Beszélgetéseinkből, olykor vitáinkból aztán kulturális kiáltvány készült, de mindig úgy véltük: ki kell törni a " papírok világából", s programok révén megmutatni, mit is gondolunk a kultúra szerepéről. Helyet kerestünk a szándékainknak.

Elsőként kaptunk biztatást barátunktól, Szabó Ildikótól: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában a kulturális turizmus főosztályt vezette, segített bennünket szakmailag és emberi szavakkal. Ildikó fordította figyelmünket a Balaton felé, s bizonygatta folyton, ne csak a tó menti részekkel foglalkozzunk, hanem az úgynevezett háttértelepülések kulturális, természeti örökségével is. Naponta kérdeztük őt, naponta mondta el nekünk a tapasztalatait. S ha mi éppen nem hívtuk, ő keresett minket, hol tartunk, hol akadtunk el, hogyan tovább... Ildikó olvasta először az Európa Kulturális Tava című koncepciónkat, amellyel a Balatonnak igyekszünk új, egyedi arculatot találni. Lelkesedett akkor is, amikor "kulturális modellként" megterveztük a Part Akciósorozatot.

Nehezen lehet folytatni a sorokat. Ildikó nemrég váratlanul, 48 évesen elhunyt. Akciósorozatunkkal - amelyet hosszú távra tervezünk - neki szeretnénk emléket állítani.

Említettük, helyet kerestünk. S hogy akciósorozatunk első része megvalósulhat, azt Balatonföldvár Önkormányzatának, vezetőjének, Bezeréti Katalinnak, és a Balatonföldvári Kistérségi Társulásnak köszönhetjük. Támogatták kezdeményezésünket. Befogadtak minket, elfogadták, hogy velük együtt - a helyi értékekből kiindulva, azokat kiegészítve - szeretnénk valami sajátos "imázst" keresni a kistérségnek, ahol a kultúrának kohéziós szerepe lehet. Számunkra alapvetés a szolidáris és toleráns gondolkodás, a környezet védelme.

Úgy alakult, hogy ebben az évben amolyan "bevezetőt" adunk terveinkből.

A balatonföldvári parti sétányon - szabad téren, a platánfák között - nyílik meg a "PRIVÁT TÁRLÓ" kiállítás Theodor Oberheitmann alkotásaiból. A németországi fotóművész jól ismeri a kistérséget: 1975-ben fotósorozatot készített az itt élőkről, aztán húsz év múlva újból fényképezett itt - egyedülállóan tükröztetve a két korszakot, dokumentálva a két évtized változásait. Mi pedig arra kértük őt, ebben a "jubileumi" esztendőben megint fotózzon, hogy a jövőre tervezett, átfogóbb tárlatunkon már az új évezred képei is megjelenhessenek majd. A mostani kiállítás tervezője: Horgas Péter díszlet- és látványtervező.

Ugyancsak a földvári vízparton állítunk ki különleges strandbútor terveket. Magyar Dorottyától, az Iparművészeti Egyetem negyedéves bútortervező szakos hallgatójától származik az ötlet: megújítani a strandkultúrát természetes alapanyagokból illetve a balatoni "környezetkímélésből" kiindulva. Például egy-egy eldobott műanyag ásványvizes flakont hogyan lehetne "visszafordítani" a design strandkultúrába akár pihenőeszközök formájában. Vagy a környéken található, a környékre jellemző anyagok miként hasznosíthatók a modern bútortervezésben. Az "ÚJ HULLÁM" tárlaton nyolc alkotó mutatja be elképzeléseit. Az installáció tervezője: Magyar Dorottya.

Kovalik Balázs operarendező, Érdemes Művész állította össze az idei akciósorozat zenei műsorát, a "PARTITÚRÁT". A balatonföldvári sétányon, hajókikötőben tér- és dzsessz zenészek játszanak, Oberfrank Péter vezényel augusztus 27-én és 28-án. A kistérséghez tartozó Kötcsén és Szóládon - az evangélikus illetve a református templomban - is lesznek koncertek.

Az Európa Kulturális Tava koncepciónk tartalmazza azt is, miként lehetne a Balatont akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak számára. E cél ismertetése szintén része a PART Akciósorozatunknak.

A kulturális tárca rendezvényszervező irodája, a Hungarofest Kht. - egyetértve az akciósorozat szellemiségével - önálló programjával társult a civil kezdeményezéshez. Rendhagyó "RETÚR-balatoni múltidézés" elnevezésű tárlatukon - a balatonföldvári sétányon - a tó múlt századi üdülőkultúráját mutatják be. A tablókon régi plakátok, képeslapok, prospektusok, nyaralókártyák láthatók az 1930-as évektől a 70-esekig. A Hungarofest Kft. ugyanakkor itt hirdeti meg a balatoni tárgyakkal kapcsolatos gyűjtőakcióját: jövőre ugyanis a németországi Magyar Kulturális Évadban külön balatoni tárlatot rendeznek, hiszen egykor a Balaton volt a kelet- és a nyugat-német családok találkozási pontja.

PART AKCIÓ EGYESÜLET



Bence Ottó, a Hungarofest Kht. igazgatója
Bence Ottó, a Hungarofest Kht. igazgatója

Legyen a Balaton Európa kulturális tava - együttműködés az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Péccsel
Legyen a Balaton Európa kulturális tava - együttműködés az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Péccsel

ÚJ HULLÁM

strandkultúra a 21. században

Tudják, ki volt az első igazi "strandoló"? Állítólag Boigne francia grófnő. Két komornája hordozószéken vitte a tenger hullámai közé, s hatalmas tömeg nézte a partról a szokatlan látványosságot. A grófnő divatot teremtett "strandbútoros kísérletével."

Évszázadok teltek el azóta, és most a PART Akciócsoport Magyar Dorottya iparművészeti egyetemista ötlete, kezdeményezése alapján pályázatot írt ki fiatal formatervezők, dizájnerek részére, hogyan képzelik el a Balaton strandbútor-kultúrájának formai megújítását.

A pályázók szabadon alkothattak, megkötés csak annyi volt: a vízparti pihenőeszközök lehetőleg környezetbarát, illetve a balatoni környezet természetes anyagaiból, vagy újrahasznosított anyagokból készüljenek, vagy legyenek egyszerűen gyártható, kivitelezhető bútorok.

Az egyedi strandbútorok tervezői figyelembe vehették a balatoni növénykultúrát, az "újrahasznosítás" szellemében megihlethették őket akár ásványvizes palackok, Tetrapack-dobozok.

A beérkezett művek alapján úgy tetszett: a témakörök igencsak inspirálták a tervezőket. A pályázók olyan kreatív ötletekkel jelentkeztek, amelyek sokszínűségükben túlmutatnak a jelenkori formakultúrán. Persze a szakmai elemzésnél lényegesen többet árulnak el maguk a pályázatok.

Szándékaink szerint gyártókat keresünk a tervekhez, hogy ezek megvalósulhassanak, s a Balatonnak új, kultúrált arculatot adjanak már a közeljövőben.

"Új hullám" tárlatunkon nyolc, forma- és látványtervezői tevékenységet folytató fiatal művészeti és műszaki egyetemista, valamint néhány éve végzett tervező pályázatát mutatjuk be.


Régebbi új hullámosok újabb új hullámokat látnak
Régebbi új hullámosok újabb új hullámokat látnak

RETÚR - BALATONI MÚLTIDÉZÉS

Biztosak vagyunk benne: a Balaton "élményterep" valamennyi nemzedéknek. Bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan régi vagy újabb szubjektív története, amely a Balatonnal kapcsolatos. Éjszakai fürdőzés. Hajókázás. Autóstop. Víkendház. Kemping. Dédmama múlt századi villája. Diszkós este egy NDK-s lánnyal a hetvenes évek végén. Ugyanebből az időből ismerkedés egy csehszlovák fiúval. A rendszerváltás jachtjai. Túlszámolós vendéglátós. Eltűnt balatoni halak. Letűnt SZOT-kultúra.

A Hungarofest Kht., a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának rendezvényszervező cége a balatonföldvári parti sétányon augusztus 27-28-án "képes könyvet" nyit az egykori Balatonról. Tárlatunkkal régi korokba - az 1930-as évektől a 70-esekig - hívunk nosztalgikus "visszaútra". Plakátokkal, hirdetésekkel, képeslapokkal, képekkel, éttermi kártyával, balatoni hangulatjelentésekkel. Ötletadó és az utazás "kalauza" Bence Ottó, a Hungarofest Kht. igazgatója.

A szabad téri tablók egy jövőre tervezett, nagyobb szabású kiállítás részei. A Hungarofest Kht. ugyanis 2006. tavaszától Németországban rendez Magyar Kulturális Évadot, ahol bemutatjuk az egykori balatoni designkultúrát is. Hiszen balatoni történeteik a németeknek is vannak: például valamikor csak itt találkozhattak nyaranta a kelet- és nyugat-német családok. De a német turistáknak még ma is az egyik kedvelt nyaralóközpontja a Balaton.

Egyébként a Hungarofest Kht. a németországi évadra készülve balatoni tárgygyűjtő-akciót szervez párhuzamosan itthon és Németországban is. Úgy gondoljuk, a személyes relikviákkal még izgalmassá válhat a designtárlat, s talán a német fiatalok is kedvet kapnak szüleik, nagyszüleik múltbeli vagy mai üdülőhelyéhez.

Köszönetet mondunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, Csapó Katalin muzeológusnak és munkatársainak.


Retúr - oda és vissza
Retúr - oda és vissza

"PRIVÁT TÁRLÓ"

a múlt nyomai

PART Akciósorozatunkban a hagyományokat társítjuk a modern vizuális kultúrával. A balatonföldvári kistérség identitását, értékeit és hagyományait megőrizve nyitunk a korszerű megjelenési formák és megjelenítési eszközök felé.

"PRIVÁT TÁRLÓ" programunk idei első részében Theodor Oberheitmann németországi fotóművész "páros képeit" óriásira nagyítva mutatjuk be a balatonföldvári Kvassay sétány platánsorán. Az alkotó a Földvár környéki helyeket, az ott élőket, életük pillanatait örökítette meg először 1975-ben. Aztán húsz évvel később újra fényképezett - ugyanazokon a helyeken, ugyanolyan szemszögből - tükröztetve két évtized változásait. A párhuzamos fotók egyedi élettörténeteket is láttatnak - szembesítve a két korszakot, a magyarországi rendszerváltás előtt és után. Theodor Oberheitmann kiállítása ilyen formában most kerül először nyilvánosság elé.

A fotóművészről

Theodor Oberheitmann 1948. június 27-én született a Ruhr-vidéki Herne városában. Tanulmányait ´68-ban Dortmundban a Design Főiskola fényképész szakán végzi Walther Pan és Clemens Adolf professzornál. 1972-ben Budapesten köt házasságot Tóth Ágnessal. Egy évvel később beiratkozik a bochumi Ruhr Egyetem politikai tudományok szakára. Az egyetem Művészi Centrumában a fotó- és filmkör vezetője. 1980-ban portréstúdiót nyit. 1986-tól az iserlohni főiskolán oktatófilmeket készít, kiállításokat tervez és megvalósít. 1989-től a lüdenscheidi Innovációs Központban grafikus. 1991-ben kitanulja az asztalos szakmát. 1993 óta Remscheidben munkaterápiával foglalkozik pszichikai betegek otthonában. Emellett folyamatosan dolgozik saját témákon és kiállításokon szabadon alkotó fotóművészként. Két lánya - Nina, Katrin - és három unokája van.

1975-ben I. díjat nyert a "Munkások a fényképészetben" című versenyen. Neki ítélik oda a Photokina Köln támogatását a "Ne fényképezz öregasszonyt!" című riportjáért. 1979-ben Szövetségi Díjat kapott Michael Lentz Végállomás című filmjéért, amely egy idősek otthonát bemutató fotóriport alapján készült. 1995-ben a Kulturfonds ösztöndíjasa.

Egyéni kiállítások (válogatás):

1977: Berlin, Zillestrasse-i Képtár - "Ne fényképezz öregasszonyt!"

(riport egy idősek otthonából)

1993: Dorsten, Városi Képtár - "Nézelődni és feltűnést kelteni"

1995: Nagycsepely, Kultúrház - "Nagycsepely 1975"

1996: Prerow, tengerész templom - "Tengerfonadékok"

1997: Mansfield, Museum & Art Gallery - "Ember és munka"

1998: Essen, ARKA kultúrműhely - "Változások"

1999: Holzwickede, Haus Opherdicke - "Időterek-Időtanúk"

(Dieter Prange kelet-német szobrásszal közös kiállítás, amelynek témája a kelet- és nyugat-német "találkozás" volt.)

2001: Bochum, Szó és Kép Képtár - "Barát lenni"

(külföldiek élethelyzete Németországban)

A PART Akció Egyesület arra kérte a fotóművészet, hogy idén - a balatonföldvári kistérségben készített fotóinak a "jubileumi" évében - újra fényképezze le az egykori helyeket, így már harminc év "lenyomatait". Új képsorozatát - terveink szerint - jövőre mutatjuk be egy átfogóbb kistérségi szubjektív "PRIVÁT TÁRLÓ" keretében.

Köszönetet mondunk Theodor Oberheitmannak, feleségének, Tóth Ágnesnak, és Dr. Feledy Gyulának, Kötcse község polgármesterének, aki felhívta figyelmünket a fotóművészre és képeire.


Egy 1975-ös felvétel előtt
Egy 1975-ös felvétel előtt


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok