2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kulturális bizottság támogatta Bozóki András miniszteri kinevezését

2005. február 10.
Támogatta Bozóki András kulturális miniszterré történő kinevezését szerdán az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottsága; a testület tíz kormánypárti igen és hat ellenzéki tartózkodás mellett hozta meg döntését.

(MTI) - A miniszterjelölt a kinevezés előtti, több mint négyórás meghallgatáson radikális váltás helyett a folyamatos továbbépítkezést nevezte legfőbb céljának. Mint elmondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte, hogy a kormányprogram keretei között próbálja a kultúra támogatását, koordinálását a társadalom különböző csoportjaira, rétegeire kiterjeszteni.

Bozóki András kiemelte, hogy egyfajta közkultúra sikeresebbé, láthatóbbá tételében szeretne közreműködni, és a kulturális esélyegyenlőség elvét kívánja képviselni, különös figyelmet szentelve a vidék kultúrájának.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte, hogy Magyarország meg tudja mutatni magát Európában és a világban. Véleménye szerint az ország az uniós csatlakozással lezárt egy történelmi korszakot, amelyet a felzárkózás politikája jellemzett, itt az idő, hogy az "önbizalomhiányos állapoton" túllépve egyenlő, egyenrangú kultúraként mutassa be saját nemzeti kultúráját.

Bozóki András szerint a politikai-gazdasági rendszerváltás után szükség lenne kulturális értelemben újrafogalmazni magunkat. Saját magáról elmondta, hogy alapvetően akadémiai, egyetemi ember, sok mindennel foglalkozott, ami az eszmetörténettel, a politikai eszmékkel függ össze; habitusa inkább kompromisszumkereső, kevésbé konfrontatív.

"Nem látom azt, hogy a politika és a kultúra annyira távol esne egymástól" - mondta felkérése kapcsán, hozzátéve: "én látok átfedéseket". Mint mondta, nem volt könnyű elvállalnia a felkérést, ám úgy érezte, hogy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik az életben, ezért méltósággal, felemelt fejjel, optimistán igent kell mondania.

Bozóki András beszámolt arról, hogy folyamatban van egyetemi tanári kinevezése, s várhatóan ősszel megjelenik az Egyesült Államokban Sükösd Miklóssal közösen írt könyve, amely mögött magyar intézeti támogatás is áll; ezek a folyamatok már korábban megindultak, kinevezése esetén nem politikai pozíciójának kihasználásáról van szó.

Halász János (Fidesz), a bizottság alelnöke úgy fogalmazott: "mi kinyújtott kézzel érkeztünk ide, mi együttműködni szeretnénk". Az ülésen valamennyi ellenzéki képviselő felszólalt, sok tucatnyi kérdést intézve a miniszterjelölthöz, de élt a kérdezés lehetőségével több kormánypárti politikus is.

Bozóki András válaszában elmondta, hogy "nincs külön extra keret a miniszterelnöki kalapból", az elfogadott költségvetésből kell gazdálkodnia. Közölte továbbá, hogy e hónap végére elkészül a kulturális stratégia újabb változata. Véleménye szerint egy évnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megkezdjék egy olyan stratégia megvalósítását, amely átível a kormányzati ciklusokon.

"Semmilyen felforgató szándékom nincsen" - felelte arra a kérdésre, tervez-e a tárcánál szervezeti és személyi változásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Hiller István MSZP-elnök néhány munkatársát "magával viszi", akik helyett újakra lesz szükség. Konkrétumokról szólva Bozóki András említést tett a könyvtárbusz-programról, amelynek keretében a megyei könyvállományok egy része bizonyos rendszerességgel körbejárna a kistelepüléseken.

Elképzelhetőnek nevezte továbbá, hogy már a jövő évben át lehet adni egy múzeumi központi közraktárat a műtárgyak biztonságosabb tárolása és a restaurálás feltételeinek javítása érdekében.

A miniszterjelölt megfontolásra érdemesnek találta azt az ellenzéki felvetést, hogy a vidéki múzeumok állandó kiállításait is ingyenessé lehetne tenni. Elmondta továbbá: elképzelhető, hogy a volt óbudai gázgyár helyén kialakítandó kulturális komplexum alapkőletétele átcsúszik a következő évre. A kérdésekre válaszolva kitért arra is: megoldandó feladat a volt Divatcsarnok épületének sorsa; egy előkészítés alatt álló pályázat nyomán az ingatlan építészeti múzeum helyszíne lehet.

Bozóki András az elkövetkezendő évek kiállítási terveiről elmondta: az elképzelések között szerepel egy spanyol-magyar bemutató és egy Van Gogh-tárlat, 2007-ben pedig a tervek szerint iszlám kiállítást, Szent Erzsébet-tárlatot és bolgár egyházművészeti bemutatót rendeznek Magyarországon.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok