2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális bizottság - zárszámadás

2005. szeptember 13.
Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés kulturális bizottsága kedden a 2004. évi zárszámadást.

(MTI) - A testület 11 igen és kilenc nem szavazattal hozta meg döntését a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás három éves kereteiről szóló törvény végrehajtását áttekintő törvényjavaslatról.

Horváth Tibor, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a kulturális ágazatot érintő költségvetés 205 milliárd forint volt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma módosított előirányzata 78,7 milliárd forint, kiadása 74,6 milliárd forint volt - közölte.

Beszámolt arról, hogy a törvényjavaslat a kulturális területet illetően javaslatot tesz egyebek mellett arra, hogy a költségvetés vállaljon át a Budai Várgondnokság Kht.-tól 2,5 milliárd forintot az Erzsébet téri beruházással összefüggésben, és indítványozza a 100 tagú Cigányzenekar 25,9 milliós adótartozásának elengedését.

Szabóné Farkas Katalin, az Állami Számvevőszék osztályvezetője elmondta, hogy négy kérdésben tettek észrevételt a kulturális miniszternek, ezek közül kettő a mérlegben szereplő, ám már befejeződött beruházásokkal kapcsolatos.

Ács Tamás, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára közölte, hogy a számvevőszéki jelentéssel összefüggésben a tárca intézkedési tervet készített, hogy a hiányosságok ne ismétlődhessenek meg, és ezt megküldte az ÁSZ-nak is.

Úgy értékelte, hogy a minisztérium a 2004-es költségvetési évben összességében, a pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve jól gazdálkodott, és jó feladatokra osztotta szét a forrásokat.

A beruházások végrehajtása "nem szenvedte meg" az előirányzatok csökkentését - mondta kérdésre válaszolva.

A Fidesz képviselői ugyanakkor felvetették, hogy jól működő intézményeket is jelentős elvonással sújtottak a múlt évben.

Pető Iván (SZDSZ), a bizottság elnöke szerint a magyar költségvetés maga előtt görgeti a problémákat, a jelenlegi kulturális intézményrendszer ekkora költségvetésből nem finanszírozható.

Mint mondta, igen szavazata "technikai igen"; nem annak szól, hogy jónak tartaná a 2004. évi költségvetést, vagy mindenben azonosulna a kultúrpolitikával.

A kulturális bizottság tagjainak többsége általános vitára alkalmasnak találta azt a törvényjavaslatot is, amely szerint február elseje a Köztársaság napja lesz, a Magyarország államformájáról szóló törvénycikk 1946-os elfogadásának emlékére. A testület a kormánypárti honatyák 11 igen szavazatával hozta meg döntését, a többi képviselő nem szavazott.


Az intézmények költségvetési helyzete

Várhatóan október végére tud a kulturális minisztérium átfogó képet adni arról, milyen mértékben érinti egyes intézményeit a költségvetési maradványképzés - közölte Benedek András, a tárca közigazgatási államtitkára, aki szintén megjelent a kulturális minisztérium képviseletében az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén. A tárca képviselőjének meghívását Halász János (Fidesz), a bizottság alelnöke kezdeményezte pártja parlamenti frakciója nevében.

A közigazgatási államtitkár a maradványképzés mértékét a teljes évre vonatkoztatva intézményenként 4-20 százalékban, átlagosan 12,25 százalékban jelölte meg. Mint közölte, hogy a tárcát érintő 26,7 milliárdos kötelezettséget egyes intézmények esetében átütemezésekkel teljesítik. A Nemzeti Színház Rt. és a Művészetek Palotáját működtető kft. hitelt vesz fel, a kölcsön összegéről még folynak a tárgyalások - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál az augusztus 10-e után kötött szerződések esetében a színházi programok és a fesztiválok előnyt élveznek, a többi programot illetően az átütemezés lehetőségét vizsgálják. Benedek András rámutatott arra, hogy nem elvételről, elvonásról van szó, "a maradvány jövőre minden további nélkül felhasználható".


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok