2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális és oktatási államközi megállapodást írt alá Izraelben Hiller István

2005. január 5.
Kulturális és oktatási államközi megállapodást írt alá szerdán Izraelben Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere, s tárgyalt Limor Livnattal, az izraeli oktatási és kulturális tárca vezetőjével egy Tel-Avivban létesítendő magyar kulturális intézetről.

MTI - A két miniszter abban egyezett meg, hogy a magyar fél írásos javaslatot terjeszt elő a kulturális intézet létrehozásáról, s az izraeli fél írásban válaszol majd. Hiller István elmondta az MTI-nek adott telefoninterjúban, hogy érdeklődést és fogadókészséget tapasztalt izraeli részről. Hozzátette: jó esélyt lát arra, hogy a konkrét megvalósítás szakaszába érkezik ez a régóta dédelgetett terv.

A kulturális és oktatási államközi megállapodás négy évre keretet biztosít a két ország együttműködéséhez. Kiemelt helyet kapott a megállapodásban a filmművészet, azon belül a filmgyártás, továbbá a zenei élet és a kortárs képzőművészet területe.

Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke is fogadta a magyar minisztert. Hiller tárgyalt később Tomi Lapid magyar származású izraeli parlamenti képviselővel: az izraeli belpolitikai helyzetről és a magyar-izraeli kapcsolatokról folytatott vele megbeszélést.

A jeruzsálemi Jad Vasem intézet és a Budapesten tavaly felavatott Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kapcsolatainak elmélyítéséről tárgyalt az intézet vezetőjével, Avner Salevvel. A magyar minszter a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet és díjat adományozta az intézetnek és az intézmény vezetőjének.

Csütörtökön Móse Kacav államfő fogadja a magyar minisztert. Hiller István tárgyal Szilvan Salom külügyminiszterrel, majd a Magyar Szocialista Párt elnökeként folytat megbeszélést Simon Peresszel, az Izraeli Munkapárt vezetőjével. Látogatása során találkozik az izraeli kulturális és tudományos élet kiválóságaival is.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok