2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális Örökség Napjai - ötszáz épület nyílt meg a látogatók előtt

2005. szeptember 17.
Több mint kétszázharminc településen összesen ötszáz épület nyílik meg a nagyközönség előtt, és számos kulturális sétaútvonal várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a hétvégén.

(MTI) - A szombat-vasárnapi ingyenes épületlátogató program középpontjában az idén a várak, erődítmények, kastélyok, kúriák és paloták állnak, a szlogen: "Kő kövön... marad".

Franciaországban 1984-ben született meg a nyitott műemlékek napjának gondolata, amelynek lényege: tárják ki kapuikat a nagyközönség előtt olyan épületek is, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók.

Budapesten a Sándor-palota, a Tűzraktár épülete, az egykori Honvéd Főparancsnokság romos épülete és az Országos Atomenergia Hivatal várja a látogatókat.

A vidéki helyszínek között szerepel a régi pécsi vidámpark, a keceli haditechnikai park, a kecskeméti színház, a dorozsmai szélmalom, a szegvári Károlyi-kastély, a fertőrákosi püspöki palota és Salgó vára.

A magyarországi programhoz harminckét romániai, nyolc szlovákiai, valamint egy-egy ausztriai és szlovéniai helyszín is csatlakozott.


A programsorozat megnyitójára a komáromi Monostori erődben került sor, melyen részt vett Bozóki András kulturális és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is, valamint Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Gordon Eszter képriportja a megnyitóról.
















 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok