2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kulturális tárca a KÁÉT-ülésen tájékoztat a maradványképzésről

2005. augusztus 30.

(MTI) - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) ezt annak kapcsán tudatta, hogy aznap két szakszervezet is tiltakozását fejezte ki a közművelődési intézmények költségvetését "ellehetetlenítő" intézkedések miatt.

Nem kerülhet veszélybe a magyar kulturális intézményrendszer! címmel fogalmazta meg Bozóki András kulturális miniszternek címzett nyílt levelét a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöksége.

A grémium az Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétett levelében kifogásolja, hogy a közelmúltban sürgős egyeztetést kértek a minisztertől a kulturális intézményrendszer működését ellehetetlenítő intézkedések megelőzése, korrigálása érdekében, de még nem kaptak érdemi választ.

A KKDSZ újfent "a leghatározottabban" tiltakozott a pénzügyi zárolásokkal kapcsolatosan életbe léptetett intézkedések és az előzetes érdekegyeztetés elmaradása miatt. A szakszervezet szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogram bárminemű átalakítása csak az érintett szakmai szervezetek és az érdekvédelmi szervezetek bevonásával történhet.

Az ötvenezer tagot számláló Vasas Szakszervezeti Szövetség megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a kulturális tárca zárolta a közművelődési intézmények ez évi állami támogatását, holott azt a költségvetési törvény biztosítja.

"Ismerjük az államháztartás hiányának gondjait, a költségvetési kiadások csökkentésének szükségességét, mégis elfogadhatatlan számunkra a támogatások augusztustól az év végéig történő drasztikus zárolása" - nyilatkozott Balogh Béla, a tömörülés vezetője az elnökség aznapi miskolci ülését követően az MTI-nek.

A szakszervezeti vezető úgy látja, az NKÖM-nek felül kell vizsgálnia döntését, "de legalább nyújtson ahhoz segítséget, akár hitelfelvétellel, akár állami garancia vállalással, hogy túléljük ezt az időszakot".

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok