2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"A kultúrának nagy szerepe van az európai integrációban"

2005. október 28.

(MTI) A kultúrának nagy szerepe van az európai integrációban, s hozzá kell járulnia a társadalmi kohézióhoz - fejtette ki Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön a portugáliai Faróban.

Bozóki András az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte, hogy a konferencián különös hangsúlyt fektetettek a mediterrán térségre, hiszen Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország számára jelentős problémát okoz a bevándorlás, illetve a bevándoroltak integrációja a többségi társadalomba. Felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy bár a tanácskozás erre a térségre összpontosít, a kelet- közép-európai térségben is vannak még megoldatlan kérdések, így a volt Jugoszlávia területén, Koszovóban, továbbá most az Európai Unióhoz most csatlakozó Bulgáriában és Romániában.

"Nagyon fontos számunkra az, hogy ezek az országok a lehető legsimábban legyenek tagjai az Európai Uniónak" - mondta Bozóki András. Szavai szerint azt szerette volna elérni - és ebben a többiek is támogatták -, hogy "a mediterrán térség mellett kellő figyelem forduljon továbbra is - ahogy eddig - Kelet-Európa felé, és a kettő között egyensúly legyen".

A kétnapos faroi tanácskozás a zárónapra, péntekre egy dokumentumot készít elő, s az érintett kormányoktól függ majd, hogy mikor kerülhet sor aláírására. Ebben mindenki hangsúlyozza azt, hogy a kultúrának jelentős szerepe van Európa integrációjában és társadalmi integrációjában is.

A kultúra jelentős segítség a politikai egységesülés útján, és nem elég, hogy a különböző kultúrák képviselői a saját csoportjukban, a másiktól elkülönülve éljenek. Ennél fontosabb az, hogy egymással folyamatos párbeszédben legyenek. Ha nincs köztük párbeszéd, a multikulturális együttélés önmagában kevés - mondta Bozóki András kulturális miniszter.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok