2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kutatóközpontot terveznek Egerben

2005. augusztus 17.

(MTI) - Racionálisnak és modellértékűnek tartja a tervezett központ ötletét Benedek András, aki az egri sajtótájékoztatón elmondta: a levéltár, a könyvtár és a múzeumi szervezet közösen használhatná raktározási gondjai enyhítésére a központot, amelyet modern kutatóbázissal és konferenciateremmel is ellátnak majd.

Az államtitkár közölte: a megvalósításhoz Európai Uniós forrásokat is igénybe kell venni. Úgy fogalmazott: "Heves megyében ugyanazokkal a gondokkal küzdenek a közgyűjteményi és kulturális intézmények, mint az országban bárhol, elsősorban a pénzhiány jelent problémát".

Kifejtette, hogy az egri intézmények szakmai híre és színvonala kiemelkedő, amely köszönhető a nagyarányú fejlesztéseknek is. Hozzáfűzte: a kormányzat az idén 75 milliárd forintot költ a nemzeti kultúra megőrzésére, ebből 15 százalék jut fejlesztésre, a többi a fenntartás összege.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy ez évben hárommilliárd forint jut a megyében a kulturális és közgyűjteményi intézmények fejlesztésére, ennek nagy része pályázati pénz.

Példaként említette, hogy új helyet kap a Harlekin Bábszínház, elkezdődött a megyei múzeumi szervezethez tartozó gyöngyösi Orczy kastély teljes rekonstrukciója, bővítették a raktárt a levéltárban és a vármúzeum képtárában, valamint a megye is hozzájárult az egri várban történt fejlesztésekhez.

Emellett megkezdődik a kutatóközpont tervezése, amelynek költsége 10 millió forint. A megvalósítására Európai Uniós forrásokat szeretnének felhasználni, pályázat útján - mondta Sós Tamás.

Benedek András államtitkár Egerben meglátogatta a megyei fenntartású könyvtárat, levéltárat, művelődési központot, vármúzeumot, színházat és bábszínházat, majd konzultált az intézmények vezetőivel.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok