2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lemondott Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter

2005. május 11.
Benyújtotta lemondását a szlovák államfőnek Rudolf Chmel, Mikulás Dzurinda kabinetjének kulturális minisztere, aki tervei szerint visszaül pártja, a liberális Új Polgári Szövetség (ANO) parlamenti frakciójába. Az államfő a lemondást egyelőre nem fogadta el.
Rudolf Chmel
Rudolf Chmel

(MTI) - Chmel, a magyar-szlovák irodalmi kapcsolatok kutatója, a magyar kultúra egyik legjobb szlovák ismerője, Csehszlovákia, majd Szlovákia volt budapesti nagykövete önszántából állt fel a miniszteri székből. A hivatalát a jelenlegi kormány felállása óta, 2002 őszétől betöltő Chmel már hosszú ideje fontolgatta, hogy távozik a tárca éléről. Lemondását előbb a tavalyi év végén, januárra időzítve jelentette be, majd a húsz éve épülő Szlovák Nemzeti Színház befejezése körüli bonyodalmak miatt májusra halasztotta a távozást. Dzurinda második kormányának ő a harmadik leköszönő minisztere.

Távozását indokolva Rudolf Chmel "szubjektív és objektív okokról" nyilatkozott, és nem tagadta: megkönnyebbülést érez, mert a hatalomi ambíciók távol állnak tőle, s jómagát inkább "a reflexiók és a kételkedések emberének" tartja.

Ivan Gasparovic államfő a lemondást egyelőre nem fogadta el, és jelezte: később kíván dönteni. A szlovák kulturális tárca irányítását az ANO a jövőben Frantisek Tóthra, az oktatási tárca eddigi államtitkárára akarja bízni.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok