2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Ludwig Múzeum új otthona: a Művészetek Palotája

2005. március 15.
Megnyitotta kapuit a kortárs alkotásokat felvonultató Ludwig Múzeum új otthona hétfőn a budapesti Művészetek Palotájában.

(mti) A múzeum a Budavári Palota "A" épületéből költözött le a Millenniumi Városközpontba, eddigi termeit a tervek szerint bővítésre használhatja fel a Magyar Nemzeti Galéria.

Bozóki András kulturális miniszter az intézmény új székhelyének megnyitó ünnepségen kiemelte: a Ludwig Múzeumnak az a küldetése, hogy a kortárs magyar művészetet, sőt a közép-európai régió művészetét tágabb, nemzetközi kontextusba helyezze.


Néray Katain, Bozóki András és Irene Ludwig
Néray Katain, Bozóki András és Irene Ludwig

Felidézte, hogy az 1991-ben létrejött intézmény öt év alatt szerveződött valódi kortárs művészeti múzeummá. Alapját a Ludwig házaspár (Irene Ludwig és az 1996-ban elhunyt Peter Ludwig), továbbá az aacheni alapítványuk által az országnak adományozott anyag, valamint tartós letétbe helyezett műtárgyak képezték.

Bozóki András kiemelte, hogy az eltelt másfél évtizedben a műtárgyak mennyisége mintegy háromszorosára nőtt, a múzeum tevékenysége nemzetközileg is ismertté vált.

Hozzáfűzte, hogy a múzeumra a kiállítások mellett fontos feladatok várnak a múzeumpedagógia és az intézeti típusú tevékenységek területén, az intézmény mindemellett továbbképzések és konferenciák helyszíne lesz.

"Az európaiság elsősorban kulturális identitás" - mondta a szaktárca vezetője, hangsúlyozva: az európai és a modern magyar politikai közösség nem létezne azok nélkül a gondolatok nélkül, amelyek nagy mértékben éppen az európai művészetben születtek meg.


Irene Ludwig a múzeum megnyitásának előzményeire visszatekintve elmondta: 2001-ben döntöttek arról, hogy a múzeum a Budavári Palotából átköltözik a Millenniumi Városközpontba. Reményét fejezte ki, hogy az új épület erős kisugárzású, vonzó és sikeres pont lesz.

A Ludwig Múzeumban keddtől Feszített művek címmel látható gyűjteményi kiállítás. Szintén a március 15-i ünnep napjától tekinthető meg A modernség talánya című, mintegy kétszáz alkotást felvonultató időszaki tárlat, amely a párizsi Musée National d'Art Moderne Centre Pompidou gyűjteményéből válogat.

A május 15-ig látható időszaki bemutatót Bruno Racine, a Pompidou elnöke nyitotta meg, aki a hétfői ünnepségen hangsúlyozta: a kulturális együttműködések mentén épülhet fel az új Európa, amelynek egysége oly fájdalmasan hiányzott ez idáig.

Párhuzamot vont intézményük és a Művészetek Palotája között a tekintetben, hogy mindkettő egy épület falai között jeleníti meg a különböző művészeti ágakat.


A komplexum Duna felőli szárnyát elfoglaló Ludwig Múzeum három szinten, mintegy 3300 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik. Új épületének kulcsát Demján Sándor, a Művészetek Palotáját építő TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke adta át jelképesen a múzeum vezetőjének, Néray Katalinnak.

A kiállítóhely az első, amely fogadta a nagyközönséget a Nemzeti Színház tőszomszédságában létrehozott komplexum három intézménye közül; a Nemzeti Hangversenyterem hétfőn este ünnepi gálakoncerttel, a Fesztivál Színház hivatalosan szerdán, Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával nyílik meg.

A Ludwig Múzeum megnyitóját követően, de még az ünnepi koncert előtt Bozóki András és Demján Sándor állami kitüntetéseket, illetve elismeréseket adott át azoknak, akik sokat tettek a Művészetek Palotája létrehozásáért.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok