2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar fotókiállítás nyílt az Európai Parlamentben az esélyegyenlőségről

2005. április 6.
Magyar fotóművészek kiállítása nyílt kedden az Európai Parlament brüsszeli épületében a szolidaritás, a társadalmi igazságosság témaköréhez kapcsolódva.

(MTI) - Az esélyegyenlőség, a szolidaritás, a modern szociáldemokrácia értékei című kiállításra Lévai Katalin EP-képviselő (MSZP), volt esélyegyenlőségi miniszter kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) támogatásával került sor. A kiállításon magyar művészek 52 kiemelt képe mellett hat magyar fotóművészeti könyv teljes anyagát tekinthetik meg az érdeklődők, utóbbiakat CD-ről.

Megnyitó beszédében Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának német elnöke emlékeztetett arra, hogy az egyenlőség, szolidaritás, emberi méltóság fontos helyet foglalnak el az EU és az EP értékrendszerében, és ezeket osztják az unióhoz tavaly csatlakozott tagországok is. Méltatta egyúttal azt a szerepet, amelyet a frakció egységének megtartásában a magyar EP-képviselők játszottak ősszel, az Európai Bizottság új testületének elfogadásakor kibontakozott, feszült helyzetben. Kitért arra is, hogy Magyarország segítsége nélkül a német újraegyesítés nem valósult volna meg.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője beszédében egyebek között azt hangoztatta, hogy a közép- és kelet-európai kapitalizmust humanizálni kell, a társadalmat befogadóvá kell tenni. Ehhez szerinte nagy szükség van arra, hogy együttműködjenek a kormányok, a civil szervezetek és a társadalmi élet más szereplői.

Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: szándékaik szerint a Brüsszelben két hétig megtekinthető kiállítás a jövőben a többi európai országban működő magyar intézetekben is látható lesz. Jelezte: a tárca egyebek között anyagi támogatást nyújtott a tárlat megrendezéséhez.

Lévai Katalin beszédében azt hangsúlyozta, hogy a képek a magyar valóság részleteit tükrözik. Leszögezte, hogy a szolidaritás, emberi méltóság, esélyegyenlőség olyan témakörök, amelyekben elengedhetetlen a közös gondolkodás, amelyek tekintetében felül kell emelkedni minden pártcsatározáson.

A kiállítás rendezője, Csizek Gabriella művészet- és fotótörténész bevezetőjében azt emelte ki, céljuk az volt, hogy a tárlat a megújuló Magyarországnak és vele együtt az EU-nak is tükre legyen. A rendezvénnyel az új Magyarországot szeretnék bemutatni, ahol kialakulóban van az új rend: a szociális igazságosság és védelem, a gyermekek jogainak védelme, a társadalmi kohézió és szolidaritás - húzta alá ismertetőjében a kurátor.

A héten más rendezvényeket is tartanak Brüsszelben az esélyegyenlőség kérdéskörében. Hétfőn este Érdi Tamás vak zongoraművész adott nagysikerű koncertet a Magyar Kulturális Intézetben, április 8-án pedig - különböző politikai csoporthoz tartozó képviselők kezdeményezésére - Nemzetközi Roma Napot tartanak az EP-ben.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok