2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar geometrikus művészek tárlata nyílt meg a moszkvai Puskin Múzeumban

2005. június 8.
A Reális és virtuális terek című kiállítást Vass Lajos kulturális államtitkár nyitotta meg az Arbat sétálóutca melletti irodalmi múzeumban, rámutatva a magyar és egyetemes művészetben zömmel már három évtizede jelen lévő alkotók, köztük Maurer Dóra, Nádler István, Bak Imre, Jovánovics György, Gáyor Tibor közös üzenetére: a kreativitás végtelen lehetőségeire, egyszersmind a forma fegyelmező erejére.

(mti) Ezek a művészek pályájuk elején a virtuális térben találtak rá a magyar és orosz reális térből egyaránt hiányzó szabadságra, míg manapság a reálisra akarnak rátalálni a túlburjánzó virtuális világban - mondta Vass, hozzátéve: azt szeretnénk, ha az orosz kultúrakedvelők számára a "magyar" szó termékeny alkotókedvet, végtelen alkotóenergiát jelentene.

Maurer Dóra - aki Prosek Zoltánnal együtt kurátorként jórészt a műtermekből kérte kölcsön a geometrikus kompozícókat (képeket, domborműveket, mobilszobrokat) a kiállításra, kiegészítve őket két saját képtárgyával - úgy vélte, hogy "a magyar geometrikus művészeket azért jellemzi frissesség, életkedv és életöröm, mert nem az élet visszásságain nyammognak, nem a társadalomnak akarnak tükörképet nyújtani, nem süllyednek hínáros lelkivilágba, hanem dolgokkal foglalkoznak", rendszert alkotva színekből, formákból.

Mindenesetre a geometrikus művészet is lehet sajátosan magyar, megkülönböztetheti a művészek színvilága, gesztusaik, reagálásuk rendszere - jegyezte meg Maurer, felidézve: egy cseh művészettörténész, aki külföldön látta egy munkáját, nyomban megállapította róla, hogy magyar mű. "Nem azt mondta, hogy friss vagy erőteljes, netán erőszakos vagy jókedvű, hanem azt, hogy magyar. Én nem tiltakozom ez ellen, bár nem magyarnak csináltam, mert ez nekem természetes" - mondta az MTI kérdésére.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok