2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar hét Romániában

2005. április 21.
Bukarestbe utazott Schneider Márta helyettes államtitkár, aki tárgyalásokat folytat az őszre tervezett román-magyar közös kormányülés előkészítéséről.

Schneider Márta tárgyalásokat folytat annak érdekében is, hogy a magyar kormány tervei között szereplő Sepsiszentgyörgyi fiókintézet megnyílhasson. A helyettes államtitkár asszony bukaresti tárgyalásait az őszi romániai magyar kulturális hét előkészítésével folytatja.

Schneider Márta április 21-én találkozik Markó Béla RMDSZ elnökkel, kormányfő-helyettessel; Valentin Naomescu államtitkárral a Külügyminisztériumban; Horia Patapievicivel, a Román Kulturális Intézet újonnan kinevezett vezetőjével. Megbeszélést folytat Mona Muscă kulturális és egyházügyi miniszterrel. Schneider Márta ugyan ezen a napon ellátogat a Magyar Kulturális Intézetbe is.

A helyettes államtitkár április 22-én Sepsiszentgyörgyön megnyitja a Szent György-Napokat, majd péntek délután megtekinti a tervezett fiókintézetnek helyt adó Megyei Könyvtár épületét.

A Románia és Magyarország kulturális intézeteire vonatkozó egyezmény módosításáról tárgyalt Schneider Márta Bukarestben

Garzó Ferenc, az MTI tudósítója jelenti:

A kulturális intézményekre vonatkozó kétoldalú egyezményt szeretné módosítani Románia és Magyarország, lehetőséget biztosítva ezáltal mindkét ország kulturális intézetei számára, hogy fiókintézeteket nyithassanak - mondta az MTI-nek Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön Bukarestben, ahol az őszre tervezett román-magyar közös kormányülés előkészítéséről is tárgyalt.

A magyar tisztségviselő csütörtökön Markó Béla román miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Mona Musca kulturális és vallásügyi miniszterrel, Valentin Naomescu külügyi államtitkárral, valamint Horia Roman Patapievici-csel, a budapesti Román Kulturális Intézet vezetőjével tárgyalt.

Megbeszélései után a helyettes államtitkár a bukaresti magyar sajtó képviselőinek elmondta: hivatalos látogatása hármas célt szolgált. Partnereivel áttekintette az őszre tervezett román-magyar közös kormányülés előkészítésének kulturális vonatkozásait. A két ország ezenkívül módosítani szeretné a kulturális intézményekre vonatkozó kétoldalú egyezményt, olyan értelemben, hogy az lehetőséget adjon mindkét fél számára fiókintézetek nyitására.

Ez a téma különösen a bukaresti Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának régóta várt megnyitása szempontjából fontos Magyarország számára. "Mi már Sepsiszentgyörgy esetében meglehetősen elől járunk a szervezésben, és nagyon szeretnénk minél hamarabb megnyitni ezt a fiókintézetet" - mondta Schneider Márta, hozzátéve: ahogy az egyezményt a miniszterek aláírják, ennek nem is lesz semmi akadálya.

A fiókintézet kérdéséről a magyar tisztségviselő Markó Bélával is tárgyalt. A beszélgetés során a miniszterelnök-helyettes ismertette, hogy a sepsiszentgyörgyi kulturális fiókintézet megnyitása számára már adottak a jogi és logisztikai feltételek. Markó még idén tavasszal lehetségesnek tartja a háromszéki kihelyezett központ hivatalos megnyitását, amelyen a tervek szerint a két kormány kulturális minisztere is részt venne.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok