2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar illetékesek értékelik az oroszországi magyar kulturális évadot

2005. június 27.
Az oroszországi magyar kulturális évad legértékesebb programjai azok voltak, amelyek a hosszú távú jelenlétet alapozták meg és terjesztették ki, illetve közös produkciókat hoztak létre vagy indítottak el - mondták hétfőn magyar illetékesek az MTI-nek telefonon Szentpétervárról, közvetlenül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) hangversenye előtt, amely az évad utolsó nagy eseménye, eltekintve a november 11-én az Ermitázsban megnyíló nagy zárókiállítástól.
Száz év, száz báb - az egyik legnagyobb siker volt a különleges bábkiállítás az oroszországi magyar évadon
Száz év, száz báb - az egyik legnagyobb siker volt a különleges bábkiállítás az oroszországi magyar évadon

(MTI) - Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára szakmai áttörésként értékelte a Bécs-Budapest és Szentpétervár a historizmus és az avantgárd között 1873-1925 című, sokrétű művelődéstörténeti kiállítást, amely a Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a bécsi Művészettörténeti Múzeum és az Ermitázs koprodukcója lesz a magyarországi orosz évad lezárulása után.

Ez a nagyszabású kiállítás találkozási pontokat keres az osztrák, a magyar és az orosz kultúra között, nem feltétlenül személyekben, hanem inkább irányzatokban, gondolkodásmódban, a festészetben például egymás mellé téve Kokoschkát, Schielét és Zichy Mihályt - jegyezte meg Schneider Márta, hozzátéve: a Szentpéterváron udvari festővé vált Zichy alakját már a moszkvai Történeti Múzeumban februárban, a Magyar királyság két császárság között címmel rendezett kiállítás is felidézte, amely a XIX. századi osztrák-magyar-orosz történelem kapcsolódásait mutatta be, de csak magyar anyagból.

Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója annyiban a közös produkciók közé sorolta az NFZ szentpétervári koncertjét is, hogy Fekete Attila tenor Rahmanyinov hat olyan, méltatlanul elfeledett románcát énekli rajta, amelyeknek eredeti zongorakíséretét Kocsis Zoltán hangszerelte át nagyzenekarra.

De az évad legmaradandóbb eseményeként az igazgatónő József Attila mellszobrának felavatását emelte ki a moszkvai Idegennyelvi Könyvtár Világkultúra parkjában. Az orosz olvasók már ismerni fogják a magyar költő alakját, amikor ez év végén megjelenik verseinek új válogatása új fordításban, prózája pedig első ízben lát napvilágot oroszul.

Az évadból Kiss Ilona kiemelte a zsidó kulturális programot, amely megjelenítette a magyar kultúra vallási-etnikai sokszínűségét a Győri balett Purim előadásával, a Budapest Klezmer Band muzsikájával, filmbemutatóval, kiállítással.

Fontos volt a Kárpátalja napjai című rendezvénysorozat is, amelyen a Szent Efrém bizánci himnuszköltőről elnevezett férfikórus hatalmas sikert aratott Boksay János zeneszerző (1874-1940) Aranyszájú Szent János liturgiájával a moszkvai Vasziljev színházban - mondta.

Moszkván és Szentpéterváron kívül tíz oroszországi régióban jelent meg a magyar kultúra (filmekkel, könyvekkel, zenével) az évad keretében, beleértve még egy hanti-manysiföldi folklórszereplést is a napokban - mutatott rá Kiss Ilona.

Magyarország 130 produkciót mutatott be 800 művész részvételével, beleértve színházat, dzsesszt, világzenét, népzenét, képzőművészeti kiállításokat a legmodernebb multimédiás változatig - mondta Schneider Márta, megjegyezve: a legnagyobb szakmai és közönségsikert meglepetésre a Színháztörténeti Múzeum Száz év - száz báb című kiállítása aratta Moszkvában.

A helyettes államtitkár elismerte, hogy voltak gondok a propagandával (így Pintér Béla társulata gyér közönségnek játszotta a Parasztopera első előadását), amiben közrejátszott a Feszta szervezőiroda igazgatójának hirtelen halála is. Ráadásul a magyar programokra immár két kulturális világközpont zajában kellett felhívni a figyelmet másfél évtized lappangása után.

Mindamellett szép sikert aratott a szolnoki Szigligeti Színház a moszkvai Művész Színházban a Terrorizmus előadásával, amelyet az orosz szerzőpár, Oleg és Vlagyimir Presznyakov rendezett, és meghódították az orosz fiatalokat a magyar dzsessz és világzenei együttesek moszkvai és szentpétervári klubokban egyaránt.

Az évad módot adott arra, hogy az idősebb orosz közönség felfrissíthesse emlékeit, az ifjabb pedig megismerhesse a magyar kultúra új arcát. "Másfelől ha két év múlva ismét magyar kulturális évadot rendezünk Oroszországban, már biztos kézzel fogjuk kiválasztani a programokat" - jelezte Schneider Márta.


Az oroszországi magyar évad visszhangja az orosz sajtóban

"Zenei üdvözlet a csárdás országából" (Nyevszkoje Vremja)

"A Marica Grófnő legfőbb értéke az az élénk, színes és energetikus előadásmód volt, amely már úgy hiányzott a félhomályos és hideg Pétervár közönségének." (Gazeta)

"20 év után ismét visszatér Pétervárra a magyar operett" (turist.ru)

"A Szovjetunió idején megkedvelt magyar művészet csillagai újra közelebb kerültek hozzánk." (Rosszijszkaja Gazeta)

"Mert mit is tudunk mi Magyarországról? Jószerivel csak a Tokaji szamorodnit és az Ikarusz buszokat ismerjük. Holott Magyarország egészen különleges kulturális értékekkel rendelkezik." (Sztil)

"Magyarországra mint a nemrég a szovjet emberek előtt is nyitva álló kelet-európai turistaparadicsomra gondolunk. ... Az "ablak Magyarországra" a Vörös téri Történeti múzeum kiállításával szélesre tárult." (kultura portal.ru)

"Ki vagyunk éhezve a magyar kultúrára" - nyilatkozta Mihail Svidkoj az évad megnyitóján. (kultura portal.ru)

"Úgy játszott a Besh O Drom, hogy nem volt szükség a Murkára " (newsmusic.ru)

"A Besh O Drom koncert után világossá vált: a magyarok olyan hévvel játszottak, amiről még a műfaj nagymestere, Emir Kusturica sem álmodott... igazi életörömmel és élvezettel. Nem tudja akárki ilyen extázisba hozni a közönséget. Ez az igazi művészet." (newsmusic.ru)

"A 100 év - 100 báb kiállítással a két magyar fivér felbecsülhetetlen értéket hozott létre, amely az elmúlt évszázad bábkészítésének remekműve." (Nyevszkaja Gazeta)

TOPLISTA

Dinasztikus kapcsolatok kiállítás a Történeti Múzeumban (72 hír, ebből 45 elemző írás)

100 év - 100 báb (56 hír - ebből 41 részletes képes ismertetés, 18 televíziós tudósítás)

Szabó István retrospektív (32 hír)

Marica grófnő (16 rövidhír és 15 elemző írás, 12 televíziós tudósítás)

Győri Balett: Purim (16 hír, ebből 8 elemző írás)

Jazzfesztivál a Dom Muziki-ban (12 cikk, méltató elemzés)

Szalai Antal évadnyitó koncertje Péterváron (6 hír, 8 méltató cikk)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok