2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kultúra napja - díjak, pályázatok, programok

2005. január 21.
A magyar kultúra napja alkalmából művészeti, kultúratámogatói díjakat nyújt át Hiller István kulturális miniszter pénteken Budapesten, kihirdeti az Édes anyanyelvünk drámapályázat eredményét és megnyitja az Eszmélet című József Attila-vándorkiállítást.

A díjazottak listája

mti - A január 22-i ünnepnapon osztják ki a kultúra lovagjai elismerő címeket; a hét végén drámaíróverseny tartanak, több múzeum különféle programok helyszíne lesz és egész napos ingyenes filmvetítést rendeznek.

A művészeti és kultúratámogatói díjak között az Iparművészeti Múzeumban átnyújtják a kultúra pártfogója és a kultúra támogatásáért kitüntetést, továbbá a Márai Sándor irodalmi díjat, a Bibliotéka Emlékérmet, a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjat, valamint a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet.

Az Édes anyanyelvünk drámapályázat keretében százmillió forint összegű anyanyelvápolási támogatást osztanak ki; Katona Józsefről elnevezett alkotói és produkciós támogatást kapnak színházak és színpadi szerzők.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kihirdetik az örökhagyók életmű pályázat és a nyelvművelési pályázatok eredményét; a támogatások nyomán huszonegy magyarországi és határon túli magyar színház összesen huszonkét produkciója, köztük három nagyszínpadi alkotás születik, tizennyolc kortárs magyar szerző darabjait először mutathatják be.

A József Attila emlékév alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyíló multimédiás vándorkiállítás később eljut Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra, Székesfehérvárra, Egerbe, Makóra, Székelyudvarhelyre, Aradra, Szabadkára, Zentára, Párizsba, Bécsbe és Berlinbe is.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott kultúra lovagja kitüntető címeket hetedik alkalommal adják át Budapesten, a honvédség Stefánia palotájában. A magyar, illetve egyetemes kultúra lovagja cím adományozását a határon belüli és túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére kezdeményezték.

A magyar drámaíróversenyt - amelyet a Magyar Rádió Rt. és a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány tizedik éve szervez - a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházban tartják vasárnap; Thuróczy Katalin, Háy János és Kiss Csaba erre az alkalomra készült egyfelvonásosait mutatják be. A szakmai-társadalmi zsűri megszavazza a legjobb író, színész, színésznő és rendező díját.

A Néprajzi Múzeumban a magyar kultúra napján, szombaton mutatják be A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállítást, vasárnap kórushangversenyt rendeznek.

A Magyar Nemzeti Galéria összes kiállítása szombaton 10-től 18 óráig díjmentesen látogatható; ingyenes tárlatvezetéseket tartanak, a kupolateremben fuvolakoncertet ad a Győri-Madaras duó és fellép a Medit Art kamarazenekar.

A magyar kultúra napja alkalmából a kulturális tárca ingyenes, szünet nélküli filmvetítést rendez az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton 11.30-tól másnap reggel 6 óráig.


A magyar kultúra napját január 22-én ünnepli Magyarország annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok