2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kultúra napja Párizsban: hommage a Cs. Szabó László

2005. január 20.
Január 21-én, a Magyar Kultúra Napján a száz éve született Cs. Szabó Lászlóra (1905-1984) emlékeznek a Párizsi Magyar Intézetben. "Szép város" címmel - A. Szabó Magda válogatásában - Vörös Eszter színművésznő és Blaskó Péter, a Nemzeti Színház művésze idézi fel a kiváló író szellemiségét írásai segítségével. A műsort Sárközi Mátyás, Londonban élő író, Cs. Szabó László barátja vezeti be.

? A Szamos a Szajna mellékfolyója ? - így köti össze Cs. Szabó László a két várost, meg meghatározta életét : Kolozsvárt és Párizst. Szülővárosa emléke mindig jelen volt írásaiban, ahogy Párizshoz és a francia szellemhez is mindvégig hű maradt. Cs. Szabó 1925-ben érkezett Párizsba, ahol a Sorbonne-ra járt, később pedig a Magyar Rádiót tudósította a franciaországi eseményekről. Angliai emigrációja idején már mint a BBC munkatársa járt gyakran Párizsban, mely látogatásokat számos versében és esszéjében megörökítette, ahogyan a két városhoz - Kolozsvárhoz és Párizshoz - való kötődését is.

Születésének századik és halálának huszadik évfordulója alkalmából a Párizsi Magyar Intézet Cs. Szabó László írásaiból összeállított esttel tiszteleg a nagyformátumú író-költő előtt. A szövegeket A. Szabó Magda válogatta, Vörös Eszter színművésznő és Blaskó Péter, a Nemzeti Színház művésze adja elő, bevezetőt mond Sárközi Mátyás.


PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK:

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - "SZÉP VÁROS" - HOMMAGE ? Cs. Szabó László

DÁTUM : 2005. JANUÁR 21. 19 ÓRA

HELYSZÍN : PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET, 92, RUE BONAPARTE, 75006 PARIS


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok