2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kulturális évad Németországban

2005. december 13.
A kulturális kormányzat döntése alapján Magyarország minden kulturális és művészeti ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervez Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődik és 2007 második feléig tart - jelentette be a kulturális miniszter kedden Budapesten.

(MTI) - A magyar kultúra németországi évadját a jövő tavaszi hónapokban Magyarországon nagyszabású német kulturális rendezvények kísérik - közölte a Goethe Intézet Ráday utcai új, impozáns épületében tartott sajtótájékoztatóján Bozóki András.

Hozzátette: a két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat illeszkedik a korábbi, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Oroszországban lezajlott hasonló magyar kulturális évadok sorába.

A széles körű németországi magyar kulturális rendezvénysorozat címe, egyben jelszava: Ungarischer Akzent, azaz magyar akcentus, vagy hangsúly, vagy - a miniszter szavai szerint - egyszerre inkább mind a kettő. Ugyanis a mottó nemcsak a Németországban már jól ismert magyar kulturális akcentust jelöli, hanem jellemzi egyben a rendezvénysorozat szerkezetét és tartalmi sokszínűségét is - magyarázta a miniszter.

Elmondta, hogy az események első szakaszára jövő márciustól júniusig kerül sor, a berlini megnyitótól egészen a labdarúgó-világbajnokság kezdetéig. A következő, szeptember-október-novemberi időszak középpontjában az 1956-os forradalom 50. évfordulója áll, az év végén és 2007 folyamán pedig több tartományban terveznek különböző műfajokra koncentráló megjelenést.

Bozóki András beszámolója szerint a rendezvénysorozat első szakaszában elsősorban a berlini és a müncheni rendezvényekre összpontosítanak, a későbbiekben a Hanza-városok régiója (Hamburg, Bréma), majd Lipcse, Drezda és Észak-Rajna-Vesztfália kerül előtérbe. A hagyományosan kiváló magyar kapcsolatokkal rendelkező Bajorországban és Baden-Württenbergben 2006 folyamán kerül sor nagyszabású rendezvényekre.

A miniszter elmondta, hogy a mintegy másfél évet felölelő évad során a kortárs magyar kultúrára szeretnék irányítani a figyelmet, miközben szem előtt tartják a hagyományos magyar kultúra bemutatását is.

Az évad súlypontjait a Bartók Béla születésének évfordulójához kapcsolódó rendezvények és a Kurtág György 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertek és fesztiválok, valamint irodalmi rendezvények, a lipcsei és frankfurti könyvvásáron való immár hagyományos magyar részvétel, továbbá a Berlinben rendezendő magyar mesenapok jelentik - ismertette a tárcavezető.

Hozzáfűzte: Németország számos városában kerül sor az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kapcsolódó programokra, s az évad során bemutatkoznak a magyar kortárs színház, könnyűzene és film képviselői is.

Magyarország számára rendkívül fontos, hogy Párizs, Bécs és Róma után Berlinben, az európai kultúra egyik legfontosabb városában, annak centrumában méltóképp jeleníthessük meg a magyar kultúrát - hangsúlyozta Bozóki András.

A jövő tavasszal Magyarországon sorra kerülő német kulturális rendezvényekről Ursula Seiler-Albring, Németország budapesti nagykövete számolt be. Kiemelte, hogy a tavaszi hónapokra nemcsak Németországból "költözik" a kultúra Budapestre és az ország több más városába, egyebek között Pécsre, Debrecenbe és Szekszárdra, hanem a programokban részt vesznek a magyarországi németek is.

Elmondta, hogy a kulturális rendezvényeket oktatási hetek kísérik, azaz a rendezvénysorozatot különféle oktatási programokkal gazdagítják különböző német egyetemek, illetve főiskolák is.

Közölte: a magyarországi német kulturális évad 2006. március 30-án kezdődik, középpontjában a berlini filharmonikusok koncertjével és nagyszabású irodalmi bemutatókkal.Magyar Kulturális Évad Németországban - Ízelítő a programokból - iitt letölthető (.doc, 82KB)


Mélyi József kurátor
Mélyi József kurátor

Ungarischer Akzent -

Németországi Magyar Kulturális Évad 2006-2007

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervez Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődik, és 2007. második feléig, előreláthatólag a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat illeszkedik a korábbi, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Oroszországban lezajlott kulturális évadok sorába.

Az Évad címe: Ungarischer Akzent (jelentése: akcentus, hangsúly vagy ékezet) nem csupán a Németországban jól ismert magyar akcentust jelöli, hanem egyben a rendezvénysorozat szerkezetét is jellemzi. Hangsúlyokat kívánunk elhelyezni Németország különböző kulturális központjaiban, az év egy-egy hosszabb-rövidebb időszakában. Az események első szakaszára márciustól júniusig kerül sor, a berlini megnyitótól egészen a labdarúgó világbajnokság kezdetéig. A következő, szeptember-október-novemberi időszak középpontjában az 1956-os forradalom 50. évfordulója áll. Az év végén és 2007 folyamán különböző tartományokban tervezünk különböző műfajokra koncentráló hangsúlyos megjelenést. A rendezvénysorozat első szakaszában elsősorban a berlini és müncheni rendezvényekre összpontosítunk, a későbbiekben a Hanza-városok régiója (Hamburg, Bréma), majd Lipcse, Drezda és Észak-Rajna-Vesztfália kerül előtérbe. A hagyományosan kiváló magyar kapcsolatokkal rendelkező Bajorországban és Baden-Württembergben 2006. folyamán helyi magyar intézmények, a Müncheni Főkonzulátus illetve a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet szervezésében kerül sor nagyszabású rendezvénysorozatokra. Az évad programja több ponton összekapcsolódik a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekttel, amelyben Pécs német partnervárosa Essen vagy Görlitz lesz.

Az Évad szervezését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma végzi, szoros együttműködésben a németországi magyar kulturális intézetekkel, elsősorban a berlini Collegium Hungaricummal. A lebonyolítás a Külföldi Magyar Kulturális Intézetek Igazgatóságának feladata lesz.

Az évad fontosabb súlypontjai:

o A Bartók évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények és a Kurtág György 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertek és fesztiválok

o Magyar mesenapok (Ungarische Märchentage) rendezvénysorozata Berlinben

o Az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kapcsolódóan magyar programok Németország számos városában

o A Bauhaus magyar művészeit bemutató tárlatok és Kempelen-kiállítás

o A magyar kortárs színház, könnyűzene és film képviselőinek bemutatkozása

o Önálló rendezvénysorozatok Bajorországban, Hamburgban és Stuttgartban

o A két ország íróválogatottjának felolvasással egybekötött futballmérkőzése

o Magyar irodalmi kávézó és a magyar gasztronómia bemutatása Berlinben és Hamburgban

Az Évad külön honlapot indít (www.akzent.hu), amelyet fokozatosan a magyar-német kulturális kapcsolatok portáljává szeretnénk kiépíteni, és amely nemcsak a kulturális rendezvényekről ad információt, hanem díjakról, ösztöndíjakról, közös projektekről és az együttműködés egyéb formáiról is.

Szándékaink szerint a tavaszi, az őszi illetve a 2007-es programokról külön-külön programfüzeteket jelentetünk meg.

Az Ungarischer Akzent - Németországi Magyar Kulturális Évad 2006-2007 kurátora: Mélyi József.


Az E.ON csoport a 2006-ban megrendezendő

Németországi Magyar Évad fő támogatója

Az E.ON magyar és német vállalatai - az E.ON Hungária, az E.ON Bayern és az E.ON Energie- közösen fő támogatói a Németországban megrendezendő Magyar Évadnak, amellyel a cégcsoport a magyar kultúra németországi népszerűsítéséhez és a hagyományosan kitűnő magyar-német kapcsolatok szélesítéséhez szeretne hozzájárulni.

Az E.ON Hungária számára megtiszteltetés és öröm, hogy a magyar kultúra évek óta elkötelezett támogatójaként az Magyar Évad eseményeinek létrejöttét is segítheti. A cégcsoport nemcsak anyagilag támogatja az eseménysorozatot, hanem meglévő magyarországi kulturális támogatásai teréről művészek, produkciók és együttesek közreműködésével is hozzá szeretne járulni a Magyar Évad programjainak gazdagításához.

Az E.ON Hungária és a kultúra támogatása

Magyarország egyik vezető vállalataként az E.ON Hungária számára fontos, hogy szolgáltatási és gazdasági tevékenységén túl a környezetéért és a társadalomért felelős vállalatként is jelen legyen.

A cégcsoport hazai jelenlétének kezdeteitől elkötelezett támogatója a magyar kultúrának, szolgáltatási területein levő művészeti eseményeket és intézményeket, társulatokat és programokat, valamint országos jelentőségű kulturális programokat egyaránt támogat. A támogatott művészeti ágak között egyaránt helyet kap a zene, a színház, a táncművészet és a képzőművészet is, valamint a szélesebb közönséget megcélzó, a kultúra számos ágát felvonultató helyi fesztiválokat is segíti a cégcsoport.

Az E.ON Hungária hazai támogatásai közül kiemelhető a Liszt Ferenc Zeneakadémiával való hosszú távú együttműködés, a Veszprémi Ünnepi Játékok, a Győri és Pécsi Balett együttesei, a debreceni Virágkarnevál, valamint színházak, városfesztiválok és regionális fesztiválok.

Az E.ON Hungária kulturális támogatásaiban e mellett hagyományosan kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a német és a magyar kultúra találkozását elősegítse például diák csereprogramokkal, cserekoncertekkel és más , a határokon átívelő kulturális együttműködés támogatásával.

Az E.ON Hungáriáról

Az E.ON Hungária tíz év van jelen a magyar energiaszolgáltatás terén, s mintegy 3 millió ügyfelet lát el hazánkban árammal és vezetékes gázzal magyar leányvállalatain keresztül.

Az E.ON Hungária tulajdonosa a müncheni székhelyű E.ON Energie AG, Európa legnagyobb magánkézben levő energiaszolgáltatója.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok