2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar napok Jekatyerinburgban

2005. november 28.
Budapest-Jekatyerinburg: Marica grófnő! - hirdetik az óriásplakátok a XVIII. század elején alapított, ma 1,3 millió lakost számláló urali város, a két magyarországnyi területű Szverdlovszk megye fővárosa, Jekatyerinburg utcáin.

November 25-én került sor a Zenés Komédia Színházban Kálmán Imre klasszikus operettjének premierjére, mégpedig orosz-magyar koprodukcióban, budapesti vendégművészekkel: Kerényi Miklós Gábor, a budapesti előadás rendezője, Acél András, a jekatyerinburgi előadás színpadra állítója, Lőcsei Jenő koreográfus és Gyarmathy Ágnes díszlet-és jelmeztervező közreműködésével.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy ez év márciusában a Budapesti Operett Színház négy fiatal művésze, az oroszországi Magyar Kulturális Évad regionális programjaként, a szentpétervári vendégszereplés után a moszkvai Magyar Kulturális Központ szervezésében nagy sikerű gálakoncertet adott a jekatyerinburgi színészekkel a Zenés Komédia Színházban. Mihail Szafronov, a színház igazgatója ekkor kezdte meg a tárgyalásokat a magyar operettszínház igazgatójával, Kerényi Miklós Gáborral - s alig fél éven belül már meg is valósult a közös produkció, az Uralszevergaz anyagi támogatásával.



A Marica grófnő ezúttal nemcsak kiváló, szórakoztató eseménynek ígérkezett, hanem - túlzás nélkül -- fontos kulturális diplomáciai küldetést is betöltött: a premier előtt Pjotr Sztrazsnyikov, a Szverdlovszk megyei Kulturális Minisztérium miniszterhelyettese mondott beszédet, magyar részről Horváth Iván, a MKTTK igazgatóhelyettese köszöntötte a nézőket, végül Mihail Szafronov, a színház igazgatója olvasta fel a Kálmán Imre lányának üzenetét tartalmazó levelet.

Az előadást többször megszakították a nézők ovációi, tapsviharai, különösen a magyaros motívumokkal, akrobatikus elemekkel gazdagított betétek láttán. Az előadás végén a rendezői stábot és a darabban közreműködő színészeket elhalmozták az Oroszországban ilyenkor már megszokott virágcsokrokkal. Mihail Szafronov igazgató a premier utáni fogadáson hangsúlyozta: tovább folytatják a magyar művészekkel való együttműködést, egyebek között a Denevér esetleges színre vitelét is fontolgatják.

A jekatyerinburgi magyar napok számos rendezvényét a Színházművészeti Főiskolán tartott filmnap és vitaest zárta: a hallgatók, miután megtekintették a Vakvagányok című magyar játékfilmet, kérdésekkel halmozták el a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatóhelyettesét a magyar kultúráról, életmódról, filmművészetről.

A magyar kulturális szezon hivatalosan ugyan a szentpétervári Ermitázs-kiállítással véget ért, ám az igazi munka most kezdődik: ha az évad egyik fő célja az volt, hogy megteremtsük Oroszorszában az állandó kulturális jelenlét feltételeit, akkor ezt itt Jekatyerinburgban, legalábbis a színházi életben, sikerült elérni. Jekatyerinburgban az operett után már a mai magyar dráma fogadására készülnek.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok