2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar nők helyzete a kibővült Európában

2005. augusztus 25.

A Helsinkiben működő Magyar Kulturális és Tudományos Központ ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A központi téma a nő, amely köré számos rendezvénysorozat épült. Ennek egy része az a konferencia, ahol a finn és a magyar nő, társadalomban elfoglalt helyét és szerepét vizsgálták finn és magyar előadók. A szeminárium 11 kortárs magyar nő művész kiállításával végződőtt, amelyet Keserű Katalin, az Ernst Múzeum igazgatója állított össze és megnyitójában a nők helyzetét árnyalta a művészet minden területén.

Kulturális szempontból vizsgálta a női-férfi esélyegyenlőséget dr. Schneider Márta államtitkár (NKÖM), dr. Gurmai Zita az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke és Pap Éva a Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója a 2005. augusztus 24-én Helsinkiben tartott "Nőnek Teremtett Teremtett Nő" című konferencián.

Schneider Márta helyettes államtitkár (NKÖM - Művészeti és Nemzetközi Kapcsolatok) Előadásában kifejtette, hogy a magyar társadalom egy része már most megérkezett az EU-ba, míg a társadalom másik fele - különösen a kistelepülésen élők - kevés előnyét élvezi az integrációs folyamatnak. A nyolcvanas években indított szociológiai kutatások - a nők társadalmi szerepéről - már elemezték a kérdéskört. A kutatások azt mutatják, hogy a mai magyar társadalomban számos területen alulreprezentáltak a nők. Ez nem változott meg napjainkban sem, hiszen pl. az egészségügyben foglalkoztatottak 85 %-a nő, mégis mindössze a vezető állásoknak csak a 18%-át töltik be velük. A kulturális területen kicsit árnyaltabb képpel találkoztunk, hiszen a művészeti pályákon kiegyenlített a nők és férfiak közötti arány, bár a művészeti intézmények élén az esetek többségében férfiakkal találkozunk.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő együttműködésre kérte az Európai Unió tagállamait és a Közösséget, hogy előmozdítsák a nők jogainak érvényesülését az élet minden területén. Hangsúlyozta, hogy a nők aktív munkaerőpiaci részvétele elengedhetetlen mind a Lisszaboni célok teljesüléséhez, mind pedig az elöregedő társadalom problémájának kezeléséhez. Ezt az Európai Unió is felismerte, és ezért létrehozza az Európai Társadalmi Nemek Intézetét, amit a Képviselőasszony üdvözölt, és kifejezte reményét, hogy az Intézet hozzá fog járulni a nők és férfiak közti esélyegyenlőség előmozdításához. Gurmai Zita szerint a nők jogainak érvényesülésében meghatározó jelentőségű a családi és szakmai élet összeegyeztetéséhez szükséges feltételek biztosítása és a nők tudományos életben való szerepének felismerése. A Képviselőasszony azt is kiemelte; alapvető fontosságú a nők megfelelő számban való részvétele a döntéshozatalban és a gazdasági életben, hiszen így tudnak legtöbbet tenni a jogaik kiteljesedéséért, és nem utolsósorban az igazi demokráciának is ez kell, hogy az alapja legyen.

A konferencia előadói remélik, hogy II. János Pál pápa szavai a gyakorlatban is megvalósulnak, aki az új évezredet a nők évezredének nevezte.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok