2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar programok a külföldi intézetekben

2005. április 15.
Magyar filmek Rómában - Európa Napja Párizsban - költészet napja Brüsszelben.

Róma

Forgács Péter Örvény című művével nyílik Pesaróban a "Soá, túl a láthatón" című vetítéssorozat április 15-én este. A megnyitó ünnepségen maga a rendező mutatja be a filmjét, majd szombat délelőtt kerekasztal-beszélgetésen vesz részt. Forgács Péter ezután Rómába utazik, ahol két alkalommal is találkozik a közönséggel. 18-án hétfőn A semmi országá-t és az Angelos filmjé-t vetítik a Római Magyar Akadémián. A filmeket nagy érdeklődéssel várják, hiszen mindkettőnek van olasz vonatkozása is. A semmi országa jórészt azokból a korabeli amatőr felvételekből építkezik, amelyeket Rátz László, a Második Magyar Hadsereg zászlósa forgatott a doni fronton, olasz katonákat is megörökítve. Az Angelos filmje, amelynek alapanyaga egy bátor görög patrícus felvétele a németek és az olaszok által megszállt Görögországról, szintén érdekes adalékokkal szolgálhat a mai olasz nézőknek. Forgács Péter kedden a La Sapienza egyetem Ateneo színháztermében találkozik és beszélget a hallgatókkal a Dusi és Jenő című film vetítése után.


Párizs

Május 10-étől június 6-ig két újabb kiállítással várja Párizsi Magyar Intézet látogatóit. A nagyteremben -hazánk európai uniós tagságának első évfordulója alkalmából - Európa-Fríz címmel a MissionArt Galéria eredeti ötletét megvalósító, minden országban újabb európai művészek alkotásaival gyarapodó mű-sorozat része látható / a sorozat másik részét Párizzsal egyidőben Stuttgartban állították ki/. A PMI kistermében Kása Béla erdélyi népzenészekről készített fotósorozatát tekintheti meg a közönség. A megnyitó estéjén Kása Béla zenekara, az Igriczek együttes középkori és moldvai zenét játszik.

Májusban Európa Napja alkalmából negyedik alkalommal rendezi meg 12 európai -köztük idén elsőként a magyar- párizsi kulturális intézet és 3 párizsi könyvtár az 1, 2, 3... Kultúrák fesztivált, melynek keretében a párizsiak az angol, az észt, a finn, az ír, a litván, a magyar, a német, az olasz, a portugál, a spanyol, a svéd és a szlovák kultúra ínyencségeiből csemegézhetnek.

Ennek jegyében 11-én a János vitézt mutatja be franciául Varga Kata színésznő Patrick Brugaliere zenei kíséretében a francia gyerekeknek.

Ugyancsak az EU-bővítésre emlékezve május 10-től június 6-ig a Párizsi Magyar Intézet könyvtárában a párizsi Szlovák Intézet gyűjteményéből rendezett vendégtárlaton 19 közép-európai tipográfus-tervező könyvjelzője látható.

Május 12-én gyerekeket vár programjára a magyar intézet: 18 órakor Mirtse Zsuzsa igen szép kivitelű, Jankovics Marcell rajzaival illusztrált, Égforgató csodagyűrű című meséskönyvét mutatják be az apróságoknak és szüleiknek - a bemutatóval egyidőben a rajzokat is kiállítják; 19 órakor pedig Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról című rajzfilmjét vetítik.

Május 19-én "Karinthyáda" címmel egyedülálló módon, műfajokat és generációkat vegyítve mutatják be a francia közönségnek a XX. századi magyar szellemi élet egyik legizgalmasabb családját: szó lesz Karinthy Frigyes franciául újonnan megjelenő novelláskötetéről, Karinthy Ferenc Epepe c. kötetének ugyancsak friss, negyedik francia kiadásáról, a dinasztia Franciaországban élő tagjainak, Pierre és Judith Karinthynak J.-P. Duval fotóival megjelent, Budapest, vízi város című könyvéről ; "legifjabb sarjként" pedig Budapestről a PMI vendége lesz Karinthy Márton rendező, akinek Ördöggörcs című regénye az elmúlt évek egyik legígéretesebb irodalmi felfedezése lett.

Május 21-én és 22-án az Ario Classico szervezet rendezésében Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet a PMI-ben.

Május 24-én a Párizsi Magyar Intézet ad otthont a "Az európai alkotmány választ ad-e a foglalkoztatással és növekedéssel kapcsolatos aggodalmakra? " címmel az Ile de France régió "Fiatal Európai Dolgozók" szervezte nagy nyilvános európai vitának, melyen Luigi Cocilovo, Anne-Marie Comparini, Becsey Zoltán és Henri Malosse előadásai is elhangoznak.

Május 31-én a szegedi Tiszatáj irodalmi folyóirat mutatkozik be a francia közönségnek.

A PMI mozijában május 19-én Deák Krisztina: Jadviga párnája c. regényadaptációját, 26-án pedig Fábri Zoltán: 20 óra című filmjét vetítik.

Egyéb, a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével létrejövő programok Franciaországban:

Május 4-től 10-ig tart a Magyar Filmhét a párizsi Les 3 Luxemburg moziban.

Május 13-án a Francia Nemzeti Könyvtárban az 1, 2, 3.. Kultúrák fesztivál keretében rendeznek kerekasztal-beszélgetést - többek között magyar részvétellel - a nemzeti könyvtárak digitalizálásáról.

Frenák Pál társulata május 18-án a Beauvais-i Színházban legújabb darabjukkal, a Frissonnal lép fel, míg 27-én a Coueroni Kulturális Központban a Csajokat adják elő.


Brüsszel

A Költészet Napja alkalmából, 2005. április 15-én a Kossuth-díjas Kaláka együttes előadóadóestjével ünnepli József Attila születésének 100. évfordulóját a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet. Az együttes muzsikája sokszínű, a feldolgozott versekből adódóan sokstílusú, az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek összehangolt játéka adja. Az est célja eleven erővel megidézni József Attila költészetét, melyen közreműködik Jeney István hollandiában élő magyar előadóművész, aki a költő verseiből szaval.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok