2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-szlovák kulturális vegyesbizottság

2005. december 1.
Vass Lajos politikai államtitkár és Bíró Ágnes, Szlovákia kulturális államtitkára aláírta a Magyar - Szlovák Kulturális és Sajtó Ügyekkel foglalkozó Vegyes Bizottság VI. üléséről készült jegyzőkönyvet.

Az ülésen részt vettek a két ország kulturális minisztériumainak, továbbá magyar részről a Külügyminisztérium, az Országos Szlovák Önkormányzat, a Határon Túli Magyarok Hivatalának és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal vezetői, illetve képviselői.

A felek kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a kulturális együttműködés területén jelentős előrelépés történt. Az együttműködést kedvezően befolyásolja országaink európai uniós tagsága, mely által megerősödtek a nemzeti kisebbséghez tartozók jogai érvényesítésének európai keretei, és bővültek az anyanemzettel való kapcsolattartás lehetőségei. A jegyzőkönyvben megfogalmazott ajánlások hangsúlyozzák a szlovákiai magyar és a magyarországi szlovák kisebbségek önazonossága, nyelve és kultúrája megőrzésének, valamint a kapcsolatok fejlesztésének fontosságát és az együttműködés további lépéséit.

A Vegyes Bizottság következő ülésére a tervek szerint 2006. második félévében Pozsonyban kerül sor.
Előzmények

Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Biró Ágnes, a Szlovák Kulturális Minisztérium államtitkára elnökletével 2005. december 1-én tartotta soron következő, VI. ülését a Magyar - Szlovák Kulturális és Sajtó ügyekkel foglalkozó Vegyes Bizottság. A Vegyes Bizottság legutóbb 2003. májusában Pozsonyban ült össze.

Az ülést megelőzően Vass Lajos és Biró Ágnes, a magyar, illetve a szlovák tagozat elnökei rövid eszmecserét folytatnak.

A Vegyes Bizottság napirendi pontjai a kétoldalú kulturális kapcsolatok értékelése a Magyar - Szlovák Kulturális Vegyes Bizottság 2003. május 28-án Pozsonyban aláírt jegyzőkönyv ajánlásainak teljesülése alapján, valamint a jövőbeni együttműködés céljainak meghatározása.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok