2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Magyar termet" avatott a szentpétervári egyetemen a két kulturális miniszter

2005. november 11.
Az orosz alsóház ez év végéig végleges áldását adhatja a sárospataki református kollégiumi könyvek visszaadására, ami inkább csak technikai kérdés, hiszen nyáron már első olvasatban túlnyomó többséggel elfogadta a kormány törvénytervezetét - mondta Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter pénteken a szentpétervári egyetemen, ahol magyar kollégájával, Bozóki Andrással felavatták a 80 éves finnugor tanszék Magyar termét.

(mti) A szentpétervári egyetem jelenleg az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény Oroszországban, ahol a hallgatók főszakként tanulhatják a magyart a bölcsészkar finnugor tanszéke keretében - jegyezte meg Bozóki, megköszönve Szergej Bogdanov dékánnak, hogy a Néva parti épület 207-es termét magyar teremnek nyilvánította.


Előzőleg a magyar Akkord vonósnégyes Sosztakovics hetedik kvartettjét játszotta, majd egy végzett és egy jelenlegi hallgató néhány részletet olvasott fel Esterházy Péter Kis magyar pornográfiájából. A tanszéken 25 magyar szakos hallgató tanul három évfolyamon.

A Magyar terem tágabb programját a szentpétervári tanszék a moszkvai magyar kulturális központtal együtt dolgozza ki a tanszéki magyar vendégtanár segítségével. A terem alapfunkciója a magyar nyelv- és irodalom oktatása, a könyvtár gondozása. De egyben találkozóhelyet biztosít majd mindenkinek, aki érdeklődik a magyar kultúra iránt, és információs bázist nyújt a magyar kultúráról, művelődési lehetőségekről, fesztiválokról. Ebben segítenek a Balassi Bálint Intézet által adományozott számítógépek.

Ezek jóvoltából Magyarország csak egy kattintásnyira lesz, bizonyságául annak, hogy a magyarok és oroszok rokonlelkek és azok is maradnak, túllépve a közelmúltbeli másfél évtizedes visszahúzódáson - mutatott rá Bozóki, míg Szokolov azt hangsúlyozta, hogy a kulturális kapcsolatokban bármiféle szünet csak viszonylagos és látszólagos.

A szentpétervári Magyar terem az első információs pont azok közül, amelyeket a moszkvai magyar kulturális intézet 12 oroszországi regionális központban, köztük a finnugorokban kíván létrehozni. A következő Magyar terem Hanti-Manszijszkban létesül, amelyet Szokolov a XXI. század városának nevezett modernsége miatt. A manysik a magyarok legközelebbi finnugor nyelvrokonai.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok