2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult a Bartók Béla Emlékbizottság

2005. december 6.
Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével megtartotta alakuló ülését a Bartók Béla Emlékbizottság kedden, Budapesten.

(mti) A zárt ajtók mögött ülésező testület a zeneszerző születése 125. évfordulója alkalmából jövőre rendezendő eseménysorozatot készíti elő.

A "Cantata Profana" mottóval meghirdetett jubileumi év fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, védnökei Bartók Béla jogutódjai: Bartók Péter és Vásárhelyi Gábor.

Az emlékbizottság tagja többek között Bozóki András kulturális miniszter, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Demszky Gábor főpolgármester.

Bozóki András az ülés után újságírók előtt hangsúlyozta: fontos, hogy Bartók Béla örökségét a maga teljeségében tárjuk a világ és az ország elé.

A tervezett programokat ismertetve elmondta, hogy a nyitóhangversenyt 2006. március 24-én tartják a budapesti Művészetek Palotájában.

Az évforduló alkalmából számos zenei, táncművészeti, zenetudományi eseményt tartanak a fővárosban és vidéken, így például Szombathelyen szemináriumot, Debrecenben kórusversenyt, Budapesten nemzetközi zongoraversenyt szerveznek - sorolta.

A miniszter kiemelte, hogy megújul a Bartók-emlékház, átadják a rákoshegyi Bartók Zeneházat, és új CD-összkiadás indul.

Mint elmondta, a tárca jövő évi költségvetéséből kétszázmillió forintot szánnak a programsorozatra, ezt az összeget más minisztériumok, a főváros, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) és magánszponzorok forrásai egészítik ki.



A Bartók-összkiadás kapcsán Harsányi László, az NKA Bizottságának elnöke elmondta, hogy három éven keresztül évi 60 millió forintot fordítanak majd a CD-kiadványra.

A tervezett, további egyeztetés előtt álló programsorozatban szerepel ifjúsági műveltségi verseny, internetes vetélkedő, metró-kiállítás, nemzetközi konferencia és zenei képzés is.

A Bartók pályáját bemutató digitális tablókiállítás több mint negyven országba jutna el, e köré szerveznék jubileumi programjaikat a külföldön működő magyar kulturális intézetek és a külképviseletek.

A kormány szeptember 22-én hozott határozatot az évforduló megünnepléséről. A zeneszerző, zongorista, népzenekutató 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson, a mai Románi területén született, és hatvan évvel ezelőtt, 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok