2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megjelent a reprint Aranybulla

2005. november 15.
A Magyar Országos Levéltár főépülete Dísztermében a házigazda intézmény és az Archív Kiadó bemutatta reprezentatív történelmi reprintsorozata, a Magyar Történelmi Archívum első darabját, az Aranybullát.

A sorozat első darabja a magyar nemesség jogait először rögzítő 1222. évi Aranybulla első hiteles formában fennmaradt példánya. A "magyar Magna Charta" így első alkalommal kerülhet a történelem iránt érdeklődő közönség kezébe. A kiadvány, miként a havi rendszerességgel megjelenő további darabok is, tartalmazza az eredeti oklevél valósághű másolatát, a korral összefüggő más dokumentumok (krónikák) válogatott képeit, az oklevél átírt szövegét és magyar fordítását, valamint a téma egyik legkiválóbb szakértőjének, Prof. Dr. Érszegi Gé-zának a rövid, közérthető formában megírt tanulmányát.

A "nemzet emlékezete"-ként emlegetett Magyar Országos Levéltár évek óta arra törekszik, hogy a nemzeti kulturális örökség általa őrzött páratlan dokumentumait minél szélesebb körben tárja nyilvánosság elé. Az intézmény azonban e téren nem rendelkezik olyan lehetőségekkel, mint a könyvtárak, múzeumok. A levéltárakban olyan egyedi dokumentumok találhatóak, amelyek megértése gyakorta csak a sajátos történeti környezet pontos ismeretében lehetséges. Ugyanakkor ezek a források nem csupán a magyar múlt legfontosabb mérföldkövei, hanem gyakorta jelentős esztétikai élmény nyújtó "műtárgyak" is.

Ezért is fogadta a Magyar Országos Levéltár nagy örömmel az Archiv Kiadó kezdeményezését, amelynek révén lehetővé válik, hogy a magyar történelem, a mindenkori magyar állam legjelentősebb forrásaiból válogatást tegyen közzé. A válogatás egy-egy kiemelkedő jelentőségű eseményt vagy személyt állít a középpontba. Az Aranybullát tartalmazó középkori oklevelet a trianoni békeszerződés, Mária Terézia uralkodása, az 1956. évi forradalom, Hunyady Mátyás királysága, Bárdossy László miniszterelnöksége, az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezési törvény, a tatárjárás, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása és még sok más érdekes téma követi.

Az Archiv Kiadó hasonló sorozatai Ausztriában, majd később a Vatikáni Levéltár dokumentumaiból igen kedvező fogadtatásra találtak. A kiadó szakértelme garancia arra, hogy a Magyar Országos Levéltárral együtt magas színvonalú válogatás kerüljön az olvasók kezébe. A sorozathoz Göncz Árpád, a magyar köztársaság volt elnöke és Szabad György történész akadémikus, az első szabadon választott parlament elnöke írt bevezetőt, akik ajánlásaikban nem politikusként, hanem kiváló szakemberként hitelesítik a vállalkozás színvonalát.A mai sajtótájékoztatón a megjelenteket előbb Prof. Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója köszöntötte, majd Ulrich Winkler-Hermaden, a bécsi székhelyű Archiv Verlag igazgatója a kiadót mutatta be az egybegyűlteknek. Ezt követően Prof. Dr. Érszegi Géza főlevéltáros beszélt a sorozat első darabjáról, az Aranybulláról, amelynek egyik eredeti példánya - a sorozat következő darabjai: Mária Terézia trónra lépési okmánya, illetve a trianoni békeszerződés mellett - a sajtótájékoztató idején eredetiben került kiállításra. A Magyarországon egyedülálló reprezentatív sorozat az igényes kiállítás és a hozzáértő ismertető szövegek miatt nem csupán a történelem iránt behatóan érdeklődők (történészek, tanárok), hanem a nagyközönség számára is egyedülállóan közel hozza a múlt legfontosabb írott emlékeit.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok