2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Magyar Nyelv Hete

2005. április 6.
Megkezdődött a Magyar Nyelv Hete, az országos rendezvénysorozatot Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg kedden Szombathelyen.

(MTI) - A tárca vezetője köszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy az esemény a "nyilvános megszólalás kultúráját" állította középpontjába. "Aki nyilvánosan beszél, az nemcsak a beszédet ápolja, hanem a kultúrát mutatja meg" - mondta a nemzeti kulturális örökség minisztere a XXXIX. alkalommal megrendezett program megnyitóján. Hozzátette: aki ráadásul politikusként teszi ezt, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a "szó veszélyes fegyver", a szó művelése pedig nem választható el a politikától.

"A politikai kommunikáció a politika része" - hívta fel a figyelmet Bozóki András, megjegyezve, a politikai kultúra milyenségét, vagy éppen a kulturálatlanságot általában abból állapítják meg az emberek, hogy az illető politikus hogyan beszél. "Ha zavarosan beszélnek, zavarosan gondolkodnak, ha tisztán beszélnek, tisztán gondolkodnak" - idézte a közfelfogást. Mint hozzáfűzte: ebben az értelemben a nyelvi kifejezésmódról lehet lemérni, hol is tart a demokrácia állapota Magyarországon.

A miniszter szólt arról, hogy az idei rendezvénysorozat a nyilvános megszólalás nyelvi, logikai és etikai összefüggéseit kívánja feltárni. "A nyelv egész kultúránk alapja, a helyes nyelvhasználat pedig a demokrácia alapja" - hangsúlyozta. Hozzátette: a helytelen nyelvhasználat végső soron egy igazságtalan társadalomhoz vezethet, ha ugyanis nem tudjuk igazán jól kifejezni magunkat, nem tudjuk érvényesíteni állampolgári jogainkat, nem tudjuk érdekeinket megfelelő módon képviselni, az egész jogállamiság sérülhet, ezért a nyelvet óvni és ápolni kell.

Bozóki András elmondta: a kulturális tárca kiemelten foglalkozik az anyanyelv ápolásával; a minisztérium anyagilag is támogatja a Magyar Nyelv Hetét, valamint a legjobb nyelvművelőknek évente odaítélt Lőrincze-díjat, továbbá számos, a nyelvművelést szolgáló pályázatot hirdettet és hirdet majd a jövőben is.A kulturális miniszter szerint a demokratikus intézményrendszer tekintetében demokrácia van Magyarországon, napjaink bajai azonban túlmutatnak ezeken az intézményeken, a bajok valójában az emberi magatartásokból fakadnak; Bozóki András erről Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Főiskolán tartott előadásában beszélt. "A formák szintjén azt lehet mondani, hogy a rendszerváltás minden követelése teljesült, hiszen demokrácia, piacgazdaság van, bekövetkezett az európai uniós csatlakozás" - mondta a miniszter.


Bozóki András szerint a demokratikus konszolidációnak azonban csak egy alapszintje az alkotmányos átalakulás befejeződése és az intézmények kiépítése, annak további szintje a magatartások szintje. "A szabadság intézményes kereteinek megteremtése csak az első lépés, ha az emberek nem érzékelik, hogy ezzel a szabadsággal élni is lehet, akkor nem tekinthetjük a rendszerváltást befejezettnek és sikeresnek" - hangoztatta a politológusból, egyetemi oktatóból lett miniszter. Úgy vélekedett: a társadalom mély struktúráiban, az attitűdök és beállítódások, vagyis a történelmi hagyományok szintjén nem lehet gyors változásokat várni, de szavai szerint az emberek társadalmi aktivitásával baj van. "Aki alattvalóként viselkedett, aki alattvalói mentalitást tanult meg a szüleitől és maga is eszerint él, annak tulajdonképp mindegy, hogy a pártfőtitkár parancsol-e neki vagy egy multinacionális vállalat vezetője, hogy az adott párt, vállalat zsákmányolja-e ki, vagy pedig egy új, virágzó kapitalista vállalkozás veszi el a hétvégéit" - fűzte hozzá.


A miniszter elmondta, kell vizsgálni az emberek passzivitásának okát, hogy "csak egy magyar fátum" érvényesül, vagy a politikusoknak nem sikerült változtatni rajta. Példaként említette az uniós csatlakozás és a európai parlamenti választásokon való viszonylag alacsony részvételt. Bozóki András előadása végén arra biztatta a fiatalokat, ne a politikai elittől várjanak mindent, próbáljanak maguk mozgalmakat, kampányokat, csoportokat szervezni. "Amennyiben lehet, szervezzenek kritikus szellemű szabad közösségeket, demokratikus politika nem létezhet egy kritikai figyelő közönség nélkül, nem létezhet egy olyan társadalmi közeg aktív figyelme nélkül, amely a szabad közösségeken nyugszik" - mondta a miniszter.


Bozóki András a későbbiekben Bögötén Batthyányi Ervin szobránál koszorúzott, illetve a zsennyei Alkotóházban művészekkel, írókkal,művelődésszervezőkkel és a térség közéleti személyiségeivel találkozott. KÉPRIPORT ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok